Leeftijd speelt grote rol bij fietsongevallen

Getty Images

In het jaar 2015 kwamen 185 fietsers om in het Nederlandse verkeer. Dit cijfer wijkt weinig af van voorgaande jaren. Het aantal fietsdoden ligt in de winter het laagst, in de herfst het hoogst. Het CBS maakt dit bekend.

Het CBS heeft zowel naar het jaar 2015 als naar de periode 2011-2015 gekeken. De cijfers laten zien dat niet alleen het seizoen een rol van betekenis speelt, maar ook leeftijd een belangrijke factor is.

Leeftijd

Uit de cijfers van het CBS blijkt dat van de 954 verongelukte fietsers in de periode 2011-2015 maar liefst 40 procent 75 jaar of ouder was. Tegelijkertijd is dit ook de leeftijdsgroep die het minste aantal fietskilometers aflegt. Overigens laten de cijfers al vanaf de leeftijd van 60 jaar een forse stijging zien: in 2015 ging het in de leeftijdsgroep 40-50 jaar om 8 fietsdoden, in de leeftijdscategorie 50-60 jaar om 13 fietsdoden, in de leeftijdscategorie 60-70 jaar om 36 doden. Daarbij moet worden aangetekend dat het aantal fietskilometers in de leeftijdscategorie van 40 naar 75 jaar oploopt van 2,3 kilometer naar 2,6 kilometer per dag. Vanaf de leeftijd van 75 jaar valt dit aantal terug naar 1,4 kilometer per dag.

Maanden

Verder blijkt uit de analyse van de afgelopen vijf jaar dat het grootste aantal fietsongelukken in de maanden september en oktober plaatsvindt. Van november tot en met februari ligt het aantal fietsdoden het laagst, maar dat zijn ook de maanden waarin het aantal fietskilometers veel lager ligt. Rekening houdend met het aantal fietskilometers wordt het plaatje anders: dan zijn oktober en december de dodelijkste maanden en is het aantal slachtoffers in februari het laagst.

Uren

Tussen twaalf en vier uur 's middags gebeuren de meeste fietsongelukken. Niet voor niets natuurlijk: dat zijn precies de uren waarin het meest wordt gefietst. Wanneer de uren én het aantal fietsers tegen elkaar worden afgezet, blijkt dat juist de nachtelijke uren het gevaarlijkst zijn: de kans om 's nachts slachtoffer te worden van een dodelijk fietsongeluk is twee tot vijf keer hoger dan op andere uren van de dag.

Botsing grootste boosdoener

In de afgelopen vijf jaar ging het in bijna 7 van de 10 dodelijke fietsongevallen om een botsing met een rijdend voertuig. In de overige gevallen was er sprake van een val van de fiets of een botsing met een stilstaand voorwerp.

Auteur 
Bron 
  • CBS