Tips voor fietsen bij heet weer

Zomer heet fietsen
Getty Images

Lekker fietsen op een warme zomerse dag kan heel leuk zijn. Maar uitdroging en uitputting liggen op de loer. Daarom is het belangrijk om voorbereidingen te treffen. Tips bij het fietsen met warm weer!

Tip 1: Plan de route én het tijdstip

We raden je niet aan om rond 13:00 op de fiets te stappen. Op warme dagen is het beter om vroeg, of juist wat later op de avond te gaan fietsen. Toch fietsen in de middag? Neem een korte route, en rijd zoveel mogelijk in de schaduw.

Tip 2: Bescherm huid en ogen

Zonnebrandcrème kan een hoop pijn en leed voorkomen. Smeer het wel goed in, zodat het niet meer zichtbaar is. Langer op pad? Dan is het zelfs aan te raden om je zonnebrand mee te nemen en je regelmatig in te smeren. Doordat je waarschijnlijk extra veel gaat zweten is regelmatig even stoppen om je in te smeren zeker geen overbodige luxe. En denk er ook aan om een goede zonnebril te kopen. Experts raden mensen al langer aan om vaker een zonnebril te dragen, ook als het niet super heet is. De ogen beschermen tegen schadelijk UV licht is altijd aan te raden.

Tip 3: Draag ook geschikte fietskleding

Wat is nou goede fietskleding op een zonnige dag? Lichte kleuren, ventilerende stof. Donkere kleding absorbeert meer hitte. Een ondershirt kan je lichaam ook koel houden, deze hebben vaak een goed ademend vermogen en het zweet wordt optimaal afgevoerd. Er zijn zelfs fietsshirts voorzien van een speciale technologie die zweet omzetten in verkoeling.

Tip 4: Bescherm je billen extra goed

De billen zijn een kwetsbaar lichaamsdeel, zeker als je gaat fietsen. Als het warm is, krijg je eerder last van zadelpijn. Breng wat chamois crème aan op de billen. Ook het dragen van een goed ventilerende fietsbroek kan zadelpijn verhelpen.

Tip 5: Eet vooraf en onderweg goed

Op hete zomerdagen eten we doorgaans wat minder. Maar als je wil fietsen, zeker in de warmte, moet er wel wat gas in de tank zitten. Fruit, een museslireep, iets met koolhydraten. Er zijn in de winkel ook speciale snacks voor fietsers verkrijgbaar.

 

Tip 6: Drink vooraf en onderweg goed en gebruik een isotone sportdrank

Isotone drankjes houden de zoutspiegel op peil, waardoor je geen zout verliest door het vele zweten op hete dagen. Hierdoor vul je je koolhydraatreserves aan, waardoor je kunt blijven presteren. Maar neem ook een bidon met water mee, een drinkfles. Deze zijn volop verkrijgbaar bij bijvoorbeeld de Blokker of Action.

Wil je het water in je drinkfles zo koud mogelijk vervoeren? Kies dan voor een thermo bidon, en doe daar wat ijsklontjes in.

Tip 7: Stop even bij risico op oververhitting

Luister goed naar je lichaam en houd regelmatig rust in de schaduw. Beter dat je een keer extra goed bent uitgerust!

Optioneel: Kies een ventilerende fietshelm

Fiets je met een helm? Dit is niet verplicht, maar wel verstandig. Een ventilerende fietshelm is tijdens een warme dag belangrijker dan een aerodynamische helm! Hoe meer gaten, hoe beter.

Auteur