Top 3 fietsroutes door Flevoland

Flevoland is de jongste en qua landoppervlakte de kleinste provincie van Nederland. De provincie kenmerkt zich door veel open ruimte en een strakke indeling. We zetten drie mooie fietsroutes door prachtige natuurgebieden in Flevoland op een rij.

Het grootste loofbos van Nederland – 45 km

Deze route neemt je mee door het Horsterwold dat zuidwestelijk van Zeewolde ligt. Dit bos is met 3.700 hectare het grootste loofbos van Nederland. Het Horsterwold is door de mens aangelegd. Aan de randen is het bos voornamelijk bedoeld voor de houtproductie, maar in het midden van het Hosterwold kan de natuur ongestoord zijn gang gaan. Uniek is het ‘populetum’. In dit stukje bos worden populieren en hybride boomsoorten getest op hun geschiktheid om op Nederlandse bodem te groeien.

  • Startlocatie: Strandweg 11, 3891 AD, Zeewolde

Vroeg Middeleeuwse burcht in de Noordoostpolder – 51 km

Deze fietsroute neemt je mee door de Noordoostpolder waar een 12de-eeuwse burcht te vinden is. Een perfecte route voor de geschiedenisliefhebber. De Noordoostpolder is ontstaan door drooglegging van de voormalige Zuiderzee, met daarbinnen de voormalige eilanden Urk en Schokland. Ter hoogte van knooppunt 88 vind je de Kuinderburcht die in 1165 werd gebouwd door de heren van Kuinre. Deze diende als extra steunpunt voor de strijd tegen de Friezen. Tot op de dag van vandaag zijn grote delen van de burcht goed bewaard gebleven.

  • Startlocatie: Sluis 1, 8316 AM Marknesse, Nederland

Rondje om het Ketelmeer – 62 km

Deze route neemt je mee langs het Ketelmeer en voert je daarbij door de Flevopolder, de Noordoostpolder en de Kop van Overijssel, waarbij je ook door de vroegere Hanzestad Kampen fietst. Het Ketelmeer is in 1956 ontstaan door het droogmaken van Oostelijk Flevoland. Midden in het Ketelmeer ligt een kunstmatig eiland, het IJsseloog. Dit eiland is aangelegd om te dienen als slibdepot. In en rondom het Ketelmeer bevinden zich verschillende natuurgebieden. Samen met het aangrenzende Vossemeer, is het Ketelmeer dan ook benoemd als Natura 2000 gebied. Het is echt de moeite waard om hier eens een kijkje te nemen!

  • Startlocatie: Vossemeerdijk 33, 8251 PM Dronten, Nederland

Bron(nen):
Trefwoorden: