Albert Heijn stopt voortaan bloedplasma in gehakt

Hamburgers bakken vader en zoon in de keuken met kaas
Getty Images

De supermarktketen Albert Heijn wil op korte termijn de hamburgers in de schappen aanpassen, zo bericht het AD. Minder vlees, meer rundereiwit uit bloedplasma. Volgens AH is dit duurzamer en is het bovendien goedkoper voor de consument.

Door het gewonnen rundereiwit aan het vlees toe te voegen, is er minder echt vlees nodig, aldus Albert Heijn. In het geval van gehakt kan 10 procent minder vlees worden gebruikt, en bij de hamburgers en chipolataworsten is de reductie zelfs 20 procent. Dat wordt gekenschetst als 'duurzamer' en zou bovendien goedkoper uitvallen voor de klant: 12,30 euro per kilo in plaats van 12,63. Het is nog onbekend of Jumbo en andere supermarktketens dit voorbeeld zullen volgen.

'Je slacht een dier, en dan blijft er bloed over. Normaal werd het voor diverse doeleinden gebruikt, zoals bijvoorbeeld meststoffen voor planten. Maar nu vangen we dat op en brengen het naar een bedrijf dat het verwerkt.' aldus Wim van Kemenade, die bij Albert Heijn verantwoordelijk is voor het vlees, over het productieproces tegen het Algemeen Dagblad.

Veel onduidelijk

Tim Snijders, als voedingsonderzoeker verbonden aan Maastricht University, snapt het plan: 'In de bloedbaan zitten veel eiwitten die door het lichaam worden getransporteerd. Bij de slacht zouden die verloren gaan, dus uit duurzaamheidsoogpunt begrijp ik het.'

Of het goed voor je gezondheid is, daar is Snijders minder stellig over: 'Maar we weten het eenvoudigweg nog niet zo goed. Er is nog weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan of dit soort met eiwit verrijkt vlees ook net zo effectief door het lichaam wordt opgenomen als traditioneel vlees. Wat het tevens op de langere termijn doet voor de gezondheid, weten we niet.'

Auteur