Nederland wijst vleestaks resoluut af

Slechts een derde van de mensen die graag zien dat er minder vlees wordt gegeten, denkt dat een vleestaks een goed idee is om vlees eten te ontmoedigen. Dat komt neer op 20% van alle Nederlanders.

Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 1.500 Nederlanders, uitgevoerd in opdracht van LTO Nederland. Voorlichting over de gezonde en ongezonde effecten van vlees eten wordt als een veel betere maatregel gezien. 

Uit onderzoek van Wageningen University & Research, in opdracht van Wakker Dier, blijkt dat de vleesconsumptie in Nederland de afgelopen 10 jaar stabiel is gebleven, met een lichte piek omhoog in 2018. Wereldwijd zal de consumptie van vlees naar verwachting ook blijven toenemen, vooral van pluimveevlees. Dat blijkt uit onderzoek van de OECD en FAO.

Wie stemt wat?

De meeste vleeshaters vindt men bij D66: 85% van die stemmers willen dat de vleesconsumptie omlaag gaat. Daarna volgen GroenLinks (84%) en ChristenUnie (80%). De meeste vleesfans vindt men bij de PVV. Slechts 34% van de Wilders-aanhang vindt minderen met vlees belangrijk. Daarna volgen Forumstemmers met 35%, en het CDA met 43%. Niet vreemd, aangezien zowel FVD als CDA zich voornamelijk richt op kiezers in agrarische gebieden buiten de Randstad, en in het bijzonder boeren.

Ook LTO Nederland keurt een vleestaks af. „Kwaliteit en duurzaamheid komen in de Europese markteconomie voort uit de inzet van de hele keten, van primaire producent tot verwerker en retailer. Dat is geen makkelijk proces, niet in de laatste plaats omdat de consument nog te vaak voor het goedkoopste stukje vlees kiest. Een vleestaks is in ieder geval geen oplossing", meent LTO.

Bron: Pluimveeweb