Hulp bij dementie

Zorgen voor een partner (of ouder) met voortschrijdende dementie is een bijzonder zware taak. Volgens Alzheimer Nederland zijn 9 op de 10 mantelzorgers overbelast -of dreigen overbelast te raken - door de zorg voor iemand met dementie thuis. En er is weinig waarmee je de zorg voor een dementerende kan verlichten. Dagopvang werkt.

Als er dagopvang in de buurt beschikbaar is - al is het maar voor één of twee dagen in de week – kan dat u als mantelzorger nét even de adempauze bieden die u nodig heeft. Een heleboel hulp, dat werkt ook. Vele handen maken licht werk. Als u als mantelzorger af en toe vrij kan krijgen, even iets voor uzelf kan doen en er even tussenuit kan, maakt dat alle verschil van de wereld. Je voorkomt er een burn-out mee, of op z’n minst ernstige overbelasting.  

Er wordt veel nagedacht over steun aan mantelzorgers van dementerenden. Voor een deel zijn die hulptroepen technisch van aard, en dat maakt het ook wel weer lastig. De dementerende is niet goed in staat om met computers om te gaan en voor veel mantelzorger is het installeren van computerprogramma’s niet altijd eenvoudig en weer ‘een dingetje’ erbij.

We zetten een paar van die hulptroepen voor u op een rijtje. Beoordeelt u zelf, of u hier iets aan heeft. Wij horen dat trouwens graag van u!

De dagopvang

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de dagopvang. Vraag bij het Wmo-loket van uw gemeente om informatie en de mogelijkheden van een indicatie-stelling.

Alzheimer Assistent

Een app die is ontwikkeld door Alzheimer Nederland en die zwaar inzet op steun en advies van lotgenoten en experts. In de Alzheimer Assistent geeft informatie in tekst en in video over meer dan 60 onderwerpen. De adviezen worden gegeven door experts en andere mantelzorgers en gaan bijvoorbeeld over eten, gedragsveranderingen, dagelijkse activiteiten of ontspanning. Met de Alzheimer Assistent kunnen mantelzorgers direct ervaringen en tips digitaal uitwisselen. De app is geschikt voor de computer, tablet en zelfs op uw smartphone kunt u de app raadplegen.
www.alzheimerassistent.nl

Alzheimer telefoon

De Alzheimertelefoon is 7 dagen per week gratis bereikbaar. De Alzheimertelefoon is bereikbaar via het gratis telefoonnummer 0800 - 5088.
www.alzheimernederland.nl

Mantelzorglijn

Zorgt u voor een ander en heeft u vragen of behoefte aan ondersteuning? Of wilt u graag uw verhaal kwijt? Bel dan de Mantelzorglijn van Mezzo: 0900 20 20 496 (€ 0,10 p/m). De Mantelzorglijn is elke werkdag bereikbaar tussen 9.00 en 16.00 uur. Ook kunt u uw vraag via e-mail stellen: mantelzorglijn@mezzo.nl. Dit kan 24 uur per dag. U krijgt binnen 3 werkdagen een reactie. Voorbeelden van vragen die mantelzorgers stellen zijn: Waar kan ik hulp aanvragen? Waar vind ik steun bij mij in de buurt? Kan iemand het van mij overnemen? Hoe combineer ik mantelzorg met een baan?
www.mezzo.nl

Dementelcoach
Dementelcoach biedt telefonische hulp aan de mantelzorgers van mensen met dementie .Dit kan in een eenmalig gesprek of in een traject van circa 10 gesprekken met een vaste coach.
De coaches zijn zorgverleners, werkzaam in de zorg voor mensen met dementie. U krijgt een persoonlijke coach toegewezen. U kunt gebruik maken van tien gesprekken van ongeveer 45 minuten.Er zijn geen kosten aan verbonden.
www.dementelcoach.nl / 0800-022 80 77

Dementia-app

Omdat hun moeder steeds vergeetachtiger werd, ontwikkelden de broers Pieter en Harm Haselaar de Dementia-app voor op de tablet (Android) en iPad (IOS).
Gebruikers hoeven alleen even het scherm aan te raken om alle activiteiten van de dag te zien. Er is een foto-album, er zijn geheugenspellen en er is een functie die het mogelijk maakt voor de mantelzorger om te praten met degene voor wie wordt gezorgd, en ook om hem of haar te zien. In het logboek kunnen mantelzorgers, familieleden en vrienden elkaar op de hoogte houden en in de agenda kunnen op afstand afspraken gemaakt worden.
De Dementia-app kost 10 euro per jaar.
www.dementia-app.nl

Out of Memory

Vergelijkbaar, maar dan bestemd voor de personal computer of laptop, is het programma Out of Memory. Een klok, een verjaardagskalender, foto’s, waarschuwingen dat het tijd is om te eten of medicijnen in te nemen en berichten over bezoek dat eraan komt. Ook Out of Memory kan op afstand bediend worden. Een contact-functie (video-bellen) is er niet.
Out of Memory is gratis te downloaden.
www.outofmemory.nl

Dementie-winkel.nl

Een assortiment hulpmiddelen, leuke activiteiten,nuttige prikkels (bijvoorbeeld ruiken, lekker eten) en snoezelmateriaal. Boeken en tijdschriften over dementie, cursussen en adviesdiensten. Hoe pareer je verveling? Wat zijn handige spelletjes om het geheugen te trainen? Hoe verrijk je de leefomgeving? Alles om het leven van de dementerende leuker en beter te maken en om een steuntje in de rug te bieden aan de mantelzorger, staat hier bij elkaar en kan op deze website besteld worden.  
www.dementie-winkel.nl