
Een nieuwe wet die het plaatsen van mantelzorgwoningen makkelijker maakt, is afgelopen zomer aangenomen door de tweede kamer. Als de eerste kamer óók akkoord gaat, is voor een mantelzorgwoning binnenkort géén vergunning meer nodig.
Een mantelzorgwoning is een zelfstandige woning in de tuin van je eigen huis. Vaak is het een kant-en-klare chalet die je kunt kopen of huren. Tot nu toe is het regelen van een mantelzorgwoning een lastige klus waar je veel geduld voor moet hebben. Elke gemeente heeft z’n eigen regels en voorwaarden en mantelzorgers moeten zich een weg banen door ingewikkelde procedures. En dat in een periode in hun leven dat ze óók intensief mantelzorger zijn. Vaak duurt het járen voor het geregeld is of lukte het helemaal niet. Daar komt binnenkort waarschijnlijk een einde aan. In het wetsvoorstel Versterking regie volkshuisvesting wordt het plaatsen van een mantelzorgwoning op eigen erf of in de eigen tuin landelijk geregeld. Het voorstel van de minister is om – binnen bepaalde voorwaarden – toe te staan dat voor het neerzetten van een mantelzorgwoning geen vergunning meer nodig is.
De minister gaat trouwens nog een stap verder in haar wetsvoorstel: ook een familiewoning mag op het eigen erf gebouwd worden. Een familiewoning is een nieuw fenomeen. Het is een woning waar eerstegraads familieleden (partner, ouders, kinderen) mogen wonen, zonder dat er van mantelzorg sprake is. Hiermee wordt het nijpende woningtekort enigszins aangepakt. En het betekent dat ook pre-mantelzorgwoningen al vergunningsvrij kunnen worden neergezet.