Is bruisend water slecht voor je tanden?

Let op toegevoegde smaakjes aan water

bruiswater-pol
Getty Images

Goede vraag! PlusOnline gaat in deze rubriek op zoek naar een antwoord op veelgestelde vragen. Deze keer: is bruisend water slecht voor je tanden?

Het antwoord is: nee, bruisend water is niet slecht voor je tanden. Dagmar Else Slot, hoogleraar preventie in de mondzorg bij het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA), licht het antwoord toe aan AVROTROS Radar.

Tanderosie door zuur eten of drinken

Slot legt uit dat de mate van tanderosie wordt veroorzaakt door hoe zuur het product is dat je eet of drinkt. Daarbij is van belang hoeveel tijd je speeksel nodig heeft om de ontstane pH-daling te neutraliseren.

Over het algemeen zal bruiswater geen negatieve effecten hebben op je gebit. "In bruiswater zit wel koolzuur, maar dit is vele malen minder zuur dan bijvoorbeeld cola of sinaasappelsap. Naast het soort zuur is ook de kwaliteit van je speeksel van belang. Voor bruiswater heeft je speeksel relatief gezien niet veel tijd nodig om dit te neutraliseren. Het is dus lang niet zo erosief als bijvoorbeeld cola of sinaasappelsap", zegt Slot tegen AVROTROS Radar.

Smaakjes aan het water

"De grootste problemen treden op als er een smaakje aan drinken wordt toegevoegd." Want water waar smaakstoffen aan zijn toegevoegd is dan weer wel schadelijker voor je gebit. Zo bevatten vooral siropen veel suiker. Let hier daarom goed op.

Wat ook meespeelt, is hoeveel je ergens van eet of drinkt. "Mocht je nou de hele dag door alleen maar bruiswater drinken, kun je je voorstellen dat dit uiteindelijk mogelijk toch schadelijk zou kunnen zijn. Zoals met alles, geniet met mate en vervang het zo nu en dan door plat water." Daarnaast is het volgens haar beter om iets in één keer op te drinken (of te eten) dan verspreid over de dag. "Hetzelfde als dat je een zakje snoep beter gelijk op kunt eten dan verspreid over de dag", aldus Slot.

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.

Auteur 
  • Aukeline van Dorp
Bron 
  • Tros Radar