Op de ic? Zo belangrijk is tandenpoetsen

Minder kans op longontsteking door tandenpoetsen

ic-arts-tandenpoetsen
Getty Images

Tandenpoetsen is goed voor je tanden en een frisse adem. Voor mensen die op de intensive care liggen, geldt dat nog meer. Een goede mondhygiëne lijkt zelfs van levensbelang te zijn op deze afdeling in het ziekenhuis. Dat ontdekten wetenschappers van Harvard.

Longontsteking is een van de meest voorkomende infecties die mensen in het ziekenhuis oplopen. Onderzoekers van de universiteit Harvard ontdekten een goedkope manier om het risico op longontsteking bij patiënten te verminderen. Hun bevindingen zijn gepubliceerd in JAMA Internal Medicine

De wetenschappers waren zelf verrast dat de oplossing dit keer niet lag in een nieuw te ontwikkelen medicijn of een duur apparaat. Er bleek niet meer nodig dan een eenvoudige tandenborstel om het risico op longontsteking te verkleinen. 

Tandenpoetsen: minder kans op longontsteking 

Dagelijks tandenpoetsen verkleint de kans dat patiënten in het ziekenhuis longontsteking krijgen. Dat ontdekten de onderzoekers toen ze vijftien onderzoeken met bijna drieduizend deelnemers met elkaar vergeleken. 

De onderzoeken gingen bijna allemaal over het effect van mondhygiëne met en zonder tandenpoetsen op het al dan niet ontstaan van longontsteking bij ic-patiënten. Slechts twee onderzoeken keken naar het effect van tandenpoetsen op patiënten die niet op de ic-afdeling lagen. 

Uit de gegevens van alle patiënten bleek dat mensen die dagelijks tandenpoetsten, veel minder vaak last van hun longen kregen dan patiënten die dat niet deden. Vooral voor mensen die op de ic-afdeling aan de beademing lagen, bleek tandenpoetsen cruciaal. De mensen die vanwege de beademing niet zelf hun tanden konden poetsen, hadden 30 procent minder risico op een longontsteking als ze een goede mondhygiëne inclusief tandenpoetsen kregen. Bij patiënten die niet aan de beademing lagen, daalde het risico op een longontsteking met 15 procent als gevolg van dagelijks tandenpoetsen. 

De onderzoekers zagen zelfs dat de kans op sterfte met 20 procent afnam als patiënten op de intensive care een goede mondhygiëne met tandenpoetsen kregen. Patiënten die aan de beademing lagen, konden hierdoor 1,2 dagen eerder van de beademing af. Tandenpoetsen had ook een effect op de tijd die patiënten op de ic-afdeling doorbrachten. Deze tijd nam met 1,3 tot twee dagen af.

Schadelijke bacteriën in de mond

De onderzoekers waren zelf verrast dat zoiets eenvoudigs als tandenpoetsen zo’n groot effect op de gezondheid kan hebben. Toch is er een simpele verklaring voor. In de mond zitten namelijk bacteriën, waarvan een aantal potentieel schadelijk kunnen zijn. Als de bacteriën in de mond via de luchtwegen de longen bereiken, kan longontsteking ontstaan. Dat is bij gezonde mensen minder vaak het geval. Bij hen zorgt het immuunsysteem dat de schadelijke bacteriën uit het lichaam worden verwijderd voordat ze in de longen komen.

Het risico op longontsteking wegpoetsen

Mensen die in het ziekenhuis liggen, hebben vaak een kwetsbare gezondheid en een verzwakt immuunsysteem. Voor hen is een goede mondhygiëne daarom extra belangrijk. Om die reden geven ziekenhuizen vaak al een speciaal antibioticum voor de mond. Door twee keer per dag tanden te poetsen vermindert de hoeveelheid bacteriën in de mond. Dit verkleint de kans op het krijgen van longontsteking. De onderzoekers hopen dat hun bevindingen ertoe leiden dat ziekenhuizen zich gaan inzetten om tandenpoetsen voor alle patiënten mogelijk te maken. Bijvoorbeeld door beleid en programma’s te ontwikkelen die ervoor zorgen dat alle patiënten dagelijks hun tanden kunnen poetsen of daarbij geholpen worden.

Poets dagelijks je tanden

Ook als je een gezond immuunsysteem hebt, is het belangrijk om twee keer per dag tanden te poetsen. Hierdoor houd je allereerst je gebit gezond en verklein je de kans op een slechte adem, tandvleesontsteking en cariës. Een goede mondhygiëne is om nog meer redenen belangrijk voor je gezondheid. Zo is bekend dat infecties in de mond een risicofactor vormen voor hart- en vaatziekten als gevolg van slagaderverkalking. 

Alle reden dus om je dagelijks je tanden te poetsen, ook als je in het ziekenhuis terechtkomt. Het is dan vooral belangrijk om je dagelijkse mondhygiëne vol te houden of daar hulp bij te krijgen. Hiermee verklein je de kans dat je nog zieker wordt en verkort je mogelijk je ziekenhuisverblijf. 

Dit (gast)artikel is geschreven door orthomoleculair voedingscoach Lynda Schutten. Lynda wil mensen bewust maken van de impact van een gezonde leefstijl op hun gezondheid. Op haar website leefpuurnatuur.nl schrijft ze over het belang hiervan, en geeft ze praktische tips en oefeningen. 

Auteur