Verkleurde tanden door medicijnen

Sommige medicijnen kunnen de kleur van je tanden veranderen

Getty Images

Hebben je tanden een andere kleur gekregen? Dat kan aan je medicijngebruik liggen. Sommige medicijnen kunnen namelijk de tandkleur veranderen. Gelukkig heeft niet iedereen hier last van. In de rubriek 'Bijwerking' lees je alles over een bijwerking van medicijnen. Deze keer: verkleurde tanden.

Door sommige medicijnen kunnen je tanden verkleuren. Vooral antibiotica staan hierom bekend. Tandverkleuring kan zowel van binnenuit als van buitenaf ontstaan.

Verkleuring in de tand

Inwendige verkleuring is verkleuring in het tandbeen of tandglazuur. Verkleuring van de tand zelf kan ontstaan bij gebruik van sommige medicijnen tijdens de vroege ontwikkeling van de tanden. Een bekend voorbeeld is tandverkleuring bij jonge kinderen die vóór hun 8e levensjaar tetracycline antibiotica gebruikten tijdens de ontwikkeling van het blijvende gebit. Een inwendige tandverkleuring kan ook al tijdens de zwangerschap ontstaan, wanneer de moeder tijdens de zwangerschap medicijnen gebruikt. Tetracycline-antibiotica, zoals minocycline, kunnen een blijvende geelgroene tot grijsbruine verkleuring achter laten.

Verkleuring van je tanden hoeft niet altijd door medicijnen te komen. Ook beschadigingen, gaatjes en slijtage van het gebit kunnen je tanden verkleuren. Daarnaast kunnen sommige infecties tijdens de zwangerschap en kinderjaren er soms voor zorgen dat je tandglazuur niet goed ontwikkelt. Hierdoor zijn je tanden gevoeliger voor verkleuring. Bovendien is er een aantal zeldzame, erfelijke ziekten die veranderingen aan het glazuur of tandweefsel kunnen veroorzaken.

Te veel fluoride

Fluoride is een belangrijke stof in tandpasta. Het versterkt je tandglazuur en beschermt je tanden tegen gaatjes. Wanneer je teveel fluoride gebruikt, kun je een blijvende, kalkwitte tandverkleuring krijgen. Dit is bij normaal gebruik van tandpasta gelukkig niet het geval. Pas bij gebruik van meer dan 1 mg fluoride per dag is de kans op verkleuring groter. Dit was vroeger bijvoorbeeld zo toen kinderen naast tandpasta nog extra fluoridetabletjes gebruikten.

Aanslag op het tandglazuur

Bij uitwendige tandverkleuring verkleurt het tand- of kiesoppervlak. Dit komt vooral voor bij penicillines en wanneer je antibiotica als drank inneemt. Antibiotica kunnen de mondflora verstoren. Dit kan een oorzaak zijn van uitwendige tandverkleuring.  Lareb ontvangt regelmatig meldingen van bruine of grijze tandverkleuring bij amoxicilline.
Ook mondspoelingen met chloorhexidine, producten met ijzer en bismut, of bepaalde kleurstoffen in eten en drinken, zoals rode wijn en koffie/thee, kunnen je tanden een andere kleur geven. Bovendien worden onze tanden geler of grijzer als we ouder worden. Dat komt doordat de dikte van de glazuurlaag afneemt door slijtage.

Hoe kan ik verkleuring van mijn tanden voorkomen of verminderen?

Een verkleuring van de buitenste laag van je tanden kun je meestal wegpoetsen of weg laten polijsten door de tandarts. Een geelgroene tot grijsbruine inwendige verkleuring door gebruik van tetracycline-antibiotica, of een kalkwitte verkleuring door gebruik van teveel fluoride is helaas blijvend. Gelukkig heeft niet iedereen hier last van.
Je kunt verkleuring wel voorkomen door bijvoorbeeld antibioticadrank of andere vloeibare medicijnen in te nemen met een rietje. Mensen met een kunstgebit kunnen verkleuring van de tanden voorkomen door het medicijn in te nemen zonder kunstgebit.

Bijwerking melden

Wil je weten of jouw medicijn tandverkleuring kan veroorzaken? Kijk dan in de bijsluiter of vraag het je arts of apotheker. Wil je een bijwerking melden? Dat kan via mijnbijwerking.nl.

Dit artikel is geschreven door Bijwerkingencentrum Lareb. Dit is het Nederlandse meld- en kenniscentrum voor bijwerkingen van medicijnen, vaccins en gezondheidsproducten. Ook is Lareb het kenniscentrum voor medicijngebruik rondom de zwangerschaps- en borstvoedingsperiode: Moeders van Morgen. Om de veiligheid van medicijnen en vaccins te bewaken, verzamelt en analyseert Lareb meldingen van mogelijke bijwerkingen. Daarnaast doet Lareb vragenlijstonderzoeken en verspreidt Lareb kennis over bijwerkingen zo veel mogelijk.

Bron 
  • Lareb