Waarom verdwijnt de verdoving niet?

Getty Images

Ik, een vrouw van 66 jaar, heb twee maanden geleden vier oude amalgaamvullingen laten verwijderen. Nu heb ik nog steeds een verdoofd gevoel in de rechterhelft van mijn tong. De tandarts kan er niks aan doen. Hebt u misschien een oplossing?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma

Een oplossing heb ik niet, maar ik denk wel dat het goed komt. Bij behandelingen in de onderkaak prikt de tandarts in de kaakhoek zo dicht mogelijk bij de zenuw: de nervus alveolaris inferior. Deze loopt met de onderkaak mee en gaat iets verderop het kaakbot in, van waaruit er takjes opstijgen naar tanden en kiezen. Voordat hij in het bot verdwijnt, splitst de zenuw naar de tong af. De tandarts probeert de zenuw zo dicht mogelijk te benaderen. Soms prikt hij er echt in: dat geeft dan het gevoel van een elektrische schok. Dat verhaal hoor ik bij u niet, maar zelfs als je door de zenuw heen prikt, herstelt die zich na verloop van tijd bijna weer.

Zenuwschade

Er kan bijvoorbeeld een bloedinkje zijn ontstaan dat op de zenuw drukt. Definitieve zenuwschade komt ook voor, maar dan is het meestal door de behandeling zelf. De zenuw loopt bijvoorbeeld vlak langs de wortels van de verstandskies. Bij het trekken daarvan kun je hem stuk trekken. Als er alleen kiezen zijn gevuld, kan er niet iets stukgetrokken zijn. Ik denk daarom dat er in de loop der maanden geleidelijk herstel optreedt.

Wilt u een vraag stellen? Klik dan hier. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden.