Dit doet zout met je nieren

Effect op de filters van je nieren

Getty Images

De meeste Nederlanders eten dagelijks 3 gram zout teveel, de helft meer dan wordt aanbevolen. Dat kan een hoge bloeddruk en nierschade tot gevolg hebben. Wat doet teveel zout eigenlijk precies met je nieren?

Onherstelbare schade aan de nierfilters

Een teveel aan zout zorgt ervoor dat je lichaam meer vocht vasthoudt. En hierdoor stijgt je bloeddruk. Dit beschadigt niet alleen je bloedvaten, met een verhoogde kans op hart- en vaataandoeningen tot gevolg, maar brengt ook onherstelbare schade toe aan de filters in je nieren. Die filters hebben een zeeffunctie: ze halen de afvalstoffen uit je bloed. Werken ze niet meer goed, dan worden er te weinig afvalstoffen afgevangen en vergiftigt je lichaam zich langzaam en zeker. Schade aan de nierfilters kan dus veroorzaakt worden door een hoge bloeddruk, maar ook direct door zout zelf wanneer iemand al nierschade heeft. Nierpatiënten verliezen namelijk vaak eiwitten in de urine, omdat de filtertjes in de organen niet meer goed werken. Door zout wordt dit lekken van eiwitten nog erger, omdat er door het vastgehouden vocht nog meer druk op de nierfilters komt te staan. De eiwitten die hier vervolgens doorheen sijpelen, veroorzaken verderop in de nier een ontstekingsreactie omdat het weefsel niet tegen deze eiwitten bestand is. Dit heeft littekenweefsel tot gevolg, waardoor de nieren hun werk nog minder goed kunnen doen.

Nieren en je bloeddruk

Bij het regelen van de bloeddruk spelen de nieren zelf ook een grote rol: ze reguleren de hoeveelheid zout en vocht in het lichaam en maken een hormoon aan dat de bloeddruk regelt. Als je nieren eenmaal beschadigd zijn, neemt de kans een hoge bloeddruk dus verder toe. Vaak merk je niet dat je nieren beschadigd zijn omdat ze eerst harder gaan werken om te compenseren. Maar door die overcompensatie slijten ze sneller en gaan ze uiteindelijk nog minder goed functioneren. Gaat dit erg achteruit, dan heb je uiteindelijk dialyse of een niertransplantatie nodig om te overleven.

Zoutbeperkt dieet

In Nederland heeft 1 op de 10 mensen chronische nierschade. Zij moeten natuurlijk extra opletten voor wat betreft hun zoutinname. Een zoutbeperkt dieet zorgt voor een vermindering van eiwitten in de urine, een lagere bloeddruk en uiteindelijk voor minder nierschade op de lange termijn. Toch eten ook nierpatiënten vaak nog veel te zout. Het veranderen van leefstijl is ook lastig, zeker wanneer zoveel bewerkte producten teveel zout bevatten. Sommige fabrikanten proberen het zoutgehalte in hun producten wel te verlagen; er zijn dus verschillen. Kijk dus altijd even op het etiket. en probeer vooral vers en gevarieerd te eten, zonder pakjes en zakjes. Verdiep je in kruiden en specerijen die zout kunnen vervangen. Dan eet je uiteindelijk veel smakelijker.

 

Auteur 
Bron 
  • Voedingscentrum
  • Nierstichting
  • NEMO Kennislink