Zelf maken: 13 populaire kruidenmixen (maar dan zonder zout)

Zoutloos, maar zeker niet smakeloos

Het is natuurlijk gemakkelijk: een kant-en-klare kruidenmix uit de supermarkt. Maar die zakjes zijn niet alleen prijzig, er zit vaak ook ontzettend veel zout in zo'n mix. En dat is nergens voor nodig. Zelf maken is simpel, gezonder en eigenlijk ook veel lekkerder. De dertien populairste kruidenmixen om zelf te maken. Zonder zout.

Veel mensen denken dat zoutloos meteen ook smakeloos is. Dat is zeker niet het geval. Deze dertien heerlijke zoutloze kruidenmixen bewijzen het tegendeel. En ze zijn ook nog eens hartstikke makkelijk te maken. O ja: een theelepel staat gelijk aan 2 gram en een eetlepel telt 10 gram. De hoeveelheid kruidenmix die je uiteindelijk in je gerechten gebruikt, is natuurlijk naar eigen smaak.

1. Bami/nasi kruidenmix zonder zout
2. Chili con carne kruidenmix zonder zout
3. Fajita kruidenmix zonder zout
4. Falafel kruidenmix zonder zout
5. Friet/patat kruidenmix zonder zout
6. Gehakt kruidenmix zonder zout
7. Hachee kruidenmix zonder zout
8. Köfte kruidenmix zonder zout
9. Macaroni kruidenmix zonder zout
10. Shoarma kruidenmix zonder zout
11. taco kruidenmix zonder zout
12. Kip kruidenmix zonder zout
13. Vis kruidenmix zonder zout

 

1 Bami/nasi kruidenmix

  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • ½ theelepel chilipoeder
  • ½ theelepel korianderpoeder
  • ½ theelepel citroengras
  • ½ theelepel kurkuma
  • ½ theelepel komijnpoeder
  • Kwart theelepel kaneel

2. Chili con carne kruidenmix

  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 1 theelepel komijn
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • ½ theelepel korianderpoeder
  • ½ theelepel kerriepoeder

3. Fajita kruidenmix

  • 2 theelepels chilipoeder
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 2 theelepels bruine suiker
  • 1 theelepel gemalen zwarte peper
  • 1 theelepel uienpoeder
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • ½ theelepel cayennepoeder

4. Falafel kruidenmix

  • 2 theelepels uienpoeder
  • 2 theelepels knoflookpoeder
  • 2 theelepels gemalen zwarte peperkorrels
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel marjoleinpoeder (majoraan)
  • 1 theelepel komijn
  • 1 theelepel koriander
  • ½ theelepel cayennepoeder
  • ½ theelepel kurkuma
  • ½ theelepel gedroogde munt
  • ½ theelepel kaneel
  • ½ theelepel nootmuskaat

5. Friet/patat kruidenmix

  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 1 theelepel cayennepoeder
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 1 theelepel kaneel

6. Gehakt kruidenmix

  • 1 theelepel uipoeder
  • 1 theelepel marjolein (majoraan)
  • 1 theelepel tijm
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel karwijpoeder
  • 1 theelepel gemalen kruidnagel
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 1 theelepel nootmuskaat

7. Hachee kruidenmix

  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 1 theelepel gemalen laurier
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • 1 theelepel chilipoeder

8. Köfte kruidenmix

  • 10 theelepels paneermeel of panko (Japans paneermeel)
  • 10 theelepels paprikapoeder
  • 2 theelepels gemalen zwarte peper
  • 2 theelepels gemalen korianderzaadjes
  • 2 theelepels gemalen komijnzaadjes
  • 1 theelepel gemalen thijmblaadjes
  • 1 theelepel geroosterd venkelzaad
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel uienpoeder
  • ½ theelepel kaneel
  • ½ theelepel cayennepoeder

9. Macaroni kruidenmix

  • 3 eetlepels gedroogde basilicum
  • 3 eetlepels oregano
  • 1½ eetlepel marjolein
  • 1½ eetlepel tijm
  • 1½ eetlepel knoflookpoeder
  • ¾ eetlepel gedroogde rozemarijn

10. Shoarma kruidenmix

  • 2 theelepels komijn
  • 2 theelepels gemalen peper
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 2 theelepels gedroogde koriander
  • 2 theelepels knoflookpoeder
  • 2 theelepels gemberpoeder
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel cayennepoeder
  • 1 theelepel gemalen kruidnagel

    Tip: het is ook lekker om er munt doorheen te doen.

11. taco kruidenmix

  • 1½ eetlepel chilipoeder
  • 1½ eetlepel paprikapoeder
  • 3 theelepels uienpoeder
  • 2 theelepels komijn
  • 2 theelepels cayennepoeder
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel suiker
  • ½ theelepel gemalen zwarte peper

12. Kip kruidenmix

  • 2 eetlepels kerriepoeder
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 1 theelepel gemalen basilicum,
  • 1 theelepel tijm
  • ½ theelepel oregano
  • ½ theelepel knoflookpoeder

13. Vis kruidenmix

  • 2 eetlepels gedroogde peterselie
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel gedroogde dille
  • ½ theelepel gemalen zwarte peper
  • ½ theelepel cayennepoeder
  • ½ theelepel nootmuskaat