11 Producten van vroeger die je nog gewoon kan kopen

Wist u dat Maja zeep nog bij de drogisterij verkrijgbaar is? En Bebogeen in de supermarkt? Plusredacteur Thijs Joosten maakte een rondgang langs een aantal winkels en zette 11 nostalgische producten waarvan we dachten dat ze allang niet meer verkrijgbaar waren, op een rij.

1. De beroemde Zeeuwse keukenstroop

Natuurlijk zijn er ondertussen veel handigere flacons, maar het gevoel van de taaie stroop in de oranje kartonnen pot, dát is het gevoel van onze jeugd.

2. Bessola krentjebrij

Vroeger lepelden we borden vol naar binnen van dit enigszins snotterige toetje van bessensap met gort en rozijnen.

3. Zoethoutstokjes

Met een dubbeltje naar de snoepwinkel, en dan terugkomen met een soort van tak. Het kon vroeger allemaal. Je kauwde er net zo lang op tot de vezels in je mond zaten. Het is er nog steeds!

4. Pleegzuster Bloedwijn

Vroeger werd dit drankje aangeprezen als medicijn, maar dat is nu verboden. Wijn is de basis en dat maakt het innemen tot een klein plezier. Had u ook een tante die graag een glaasje Pleegzuster Bloedwijn dronk, of misschien stiekem twee?

5. Salmiakpoeder

Eerst stak je je vinger in het potje en dan likte je het poeder eraf. En kwam het per ongeluk in je neus, dan liep je een niesbui op.

6. Buisman

Een schepje van deze gebrande glucosestroop en melasse zorgde dat je minder koffie hoefde te gebruiken. Maar veel mensen vinden dat het de koffie vooral lekkerder maakt.

7. Madeira

,,’n Glaasje madera, m’dear?” zong tv-persoonlijkheid Ted de Braak in 1966. Tegenwoordig gebruiken we Madeira-wijn om mee te koken, maar vroeger werd er nog weleens een glaasje geserveerd aan de visite.

8. Liebfraumilch

Vandaag de dag kopen we de heerlijkste wijnen gewoon in de supermarkt. Maar vroeger, toen deze drank nog iets bijzonders was, gold dit zoete Duitse wijntje zonder poespas als een echte traktatie.

9. Boerenjongens

Oorspronkelijk komt dit drankje van rozijnen op brandewijn uit Friesland. Minder bekend zijn boerenmeisjes: abrikozen op brandewijn.

10. Saroma pudding

De naam is anders, maar de inhoud is hetzelfde gebleven. Vocht u vroeger ook met broertjes en zusjes om 'm te mogen bereiden?

11. Maja

Vooral tantes en oma’s gebruikten dit Spaanse zeepje, en je rook die bijzondere bloemetjesgeur als ze je ter begroeting een knuffel gaven.

Reactie toevoegen

79 Comments

Door Anniebasili@home.nl (niet gecontroleerd) op do, 23-9-2021 - 18:48

Wil graag weten waar ze de pleegzuster bloedwijn nog verkopen gr annie

Door Anna Jacobs (niet gecontroleerd) op vr, 2-7-2021 - 13:54

Mijn moeder is in 1988 overleden en nog steeds heb ik haar stuk zeep tussen mijn wasgoed liggen. Het ruikt verrukkelijk.

Door mark@ace-shop.com (niet gecontroleerd) op za, 26-6-2021 - 22:28

Geska (glarius) strooikaas. Iets andere vorm verpakking, zelfde poederkaas.
Liga koeken.
Brinta en Bambix (nu Olvarit genaamd).

Door Petra (niet gecontroleerd) op zo, 6-6-2021 - 02:10

Francien Poppelaars, mattenkloppers verkopen ze nog bij Dille en Kamille.

Door J.ten Kate (niet gecontroleerd) op za, 5-6-2021 - 17:15

Wij noemden Saroma.
ALLE. DAGPAP

Door Wilma Goudzwaard (niet gecontroleerd) op za, 5-6-2021 - 16:39

De mattenklopper is te koop bij de Blokker. Tot en met morgen te koop voor 5,99 (reklame) Ook bij de Action en Bol.com is een mattenklopper te koop.

Door Francien Poppelaars (niet gecontroleerd) op wo, 2-6-2021 - 12:28

Ik zoek een ouderwetse mattenklopper, iemand tips? Ik weet dat er nog een oud-hollands winkeltje is in Noord-Holland waar die worden verkocht maar ben de naam kwijt!

Door Gieneke Arbeider (niet gecontroleerd) op ma, 31-5-2021 - 15:20

Ik zoek de ronde doosjes waar de zeep inpast van de Maja er staat ook Maja op

Door Truus (niet gecontroleerd) op di, 25-5-2021 - 15:19

Alleen de Maja gezichts poeder is niet meer verkrijgbaar. Vroeger had ik altijd de kleur Arabesco , rook heerlijk naar rozen

Door Olga Balogh (niet gecontroleerd) op zo, 23-5-2021 - 18:44

Ja, bij ah de feesrpudding met bitterkoekjes en gekonfijte vruchtjes. Mis ik nog steeds