11 Producten van vroeger die je nog gewoon kan kopen

Wist u dat Maja zeep nog bij de drogisterij verkrijgbaar is? En Bebogeen in de supermarkt? Plusredacteur Thijs Joosten maakte een rondgang langs een aantal winkels en zette 11 nostalgische producten waarvan we dachten dat ze allang niet meer verkrijgbaar waren, op een rij.

1. De beroemde Zeeuwse keukenstroop

Natuurlijk zijn er ondertussen veel handigere flacons, maar het gevoel van de taaie stroop in de oranje kartonnen pot, dát is het gevoel van onze jeugd.

2. Bessola krentjebrij

Vroeger lepelden we borden vol naar binnen van dit enigszins snotterige toetje van bessensap met gort en rozijnen.

3. Zoethoutstokjes

Met een dubbeltje naar de snoepwinkel, en dan terugkomen met een soort van tak. Het kon vroeger allemaal. Je kauwde er net zo lang op tot de vezels in je mond zaten. Het is er nog steeds!

4. Pleegzuster Bloedwijn

Vroeger werd dit drankje aangeprezen als medicijn, maar dat is nu verboden. Wijn is de basis en dat maakt het innemen tot een klein plezier. Had u ook een tante die graag een glaasje Pleegzuster Bloedwijn dronk, of misschien stiekem twee?

5. Salmiakpoeder

Eerst stak je je vinger in het potje en dan likte je het poeder eraf. En kwam het per ongeluk in je neus, dan liep je een niesbui op.

6. Buisman

Een schepje van deze gebrande glucosestroop en melasse zorgde dat je minder koffie hoefde te gebruiken. Maar veel mensen vinden dat het de koffie vooral lekkerder maakt.

7. Madeira

,,’n Glaasje madera, m’dear?” zong tv-persoonlijkheid Ted de Braak in 1966. Tegenwoordig gebruiken we Madeira-wijn om mee te koken, maar vroeger werd er nog weleens een glaasje geserveerd aan de visite.

8. Liebfraumilch

Vandaag de dag kopen we de heerlijkste wijnen gewoon in de supermarkt. Maar vroeger, toen deze drank nog iets bijzonders was, gold dit zoete Duitse wijntje zonder poespas als een echte traktatie.

9. Boerenjongens

Oorspronkelijk komt dit drankje van rozijnen op brandewijn uit Friesland. Minder bekend zijn boerenmeisjes: abrikozen op brandewijn.

10. Saroma pudding

De naam is anders, maar de inhoud is hetzelfde gebleven. Vocht u vroeger ook met broertjes en zusjes om 'm te mogen bereiden?

11. Maja

Vooral tantes en oma’s gebruikten dit Spaanse zeepje, en je rook die bijzondere bloemetjesgeur als ze je ter begroeting een knuffel gaven.

Reactie toevoegen

44 Comments

Door Ineke Rommes (niet gecontroleerd) op vr, 20-9-2019 - 09:44

Bestaat er nog vanille flan?Vroeger kochten wij dit bij De Gruyter
Was heerlijk met aardbeien frambozen saus

Door ELJ Herten (niet gecontroleerd) op zo, 15-9-2019 - 15:26

Als de r in de maand zit kregen wij elke dag een lepel pure levertraan: BRRRR en naar nu blijkt ook heel slecht voor jouw darmflora volgens kinderartsen.
Mijn oma maakte tijdens mijn logeerpartijen voor mij altijd allerlei soorten pap: karnemelkse pap, gortenpap, rijstepap met bruine suiker: JUMMIE (zij was er ook dol op en genoot ervan als wij samen genoten van de pappen)

Door Mick steenbergen (niet gecontroleerd) op za, 14-9-2019 - 17:10

Ik heb nog steeds mayazeepjes tussen lakens en slopen liggen

Door Rooie Tulp (niet gecontroleerd) op za, 14-9-2019 - 13:17

Heb ze laatst nog gezien bij Kruidvat

Door Jelly (niet gecontroleerd) op za, 14-9-2019 - 07:12

Ik maak nog regelmatig custart pudding en griesmeelpap

Door W. van Zoonen (niet gecontroleerd) op vr, 13-9-2019 - 20:37

Ik mis de bitterkoekjes pudding en griesmeelpudding in zijn diverse varianten

Door jeannetteweijma... (niet gecontroleerd) op vr, 13-9-2019 - 20:08

Dag mevrouw, wij ; Stadsapotheek Venlo/ combi Drogist verkopen nog Maja producten o.a zeep . Voor meer informatie en prijzen telefoonnummer 077- 3512570

Door korba (niet gecontroleerd) op vr, 13-9-2019 - 18:48

ik vond alles lekker

Door Birgit Versteeg (niet gecontroleerd) op vr, 13-9-2019 - 16:37

Bessola is nog steeds bij diverse Supermarkten te koop en kun je het zelf niet vraag de plaatselijke "inboorling" zecht ook mijn dochter die werkt bij een zeer bekende supermarkt, waar je kunt Hamsteren!

Door Andrea (niet gecontroleerd) op vr, 13-9-2019 - 15:56

Lekker een stukje maja zeep in je linnenkast