11 Producten van vroeger die je nog gewoon kan kopen

Wist u dat Maja zeep nog bij de drogisterij verkrijgbaar is? En Bebogeen in de supermarkt? Plusredacteur Thijs Joosten maakte een rondgang langs een aantal winkels en zette 11 nostalgische producten waarvan we dachten dat ze allang niet meer verkrijgbaar waren, op een rij.

1. De beroemde Zeeuwse keukenstroop

Natuurlijk zijn er ondertussen veel handigere flacons, maar het gevoel van de taaie stroop in de oranje kartonnen pot, dát is het gevoel van onze jeugd.

2. Bessola krentjebrij

Vroeger lepelden we borden vol naar binnen van dit enigszins snotterige toetje van bessensap met gort en rozijnen.

3. Zoethoutstokjes

Met een dubbeltje naar de snoepwinkel, en dan terugkomen met een soort van tak. Het kon vroeger allemaal. Je kauwde er net zo lang op tot de vezels in je mond zaten. Het is er nog steeds!

4. Pleegzuster Bloedwijn

Vroeger werd dit drankje aangeprezen als medicijn, maar dat is nu verboden. Wijn is de basis en dat maakt het innemen tot een klein plezier. Had u ook een tante die graag een glaasje Pleegzuster Bloedwijn dronk, of misschien stiekem twee?

5. Salmiakpoeder

Eerst stak je je vinger in het potje en dan likte je het poeder eraf. En kwam het per ongeluk in je neus, dan liep je een niesbui op.

6. Buisman

Een schepje van deze gebrande glucosestroop en melasse zorgde dat je minder koffie hoefde te gebruiken. Maar veel mensen vinden dat het de koffie vooral lekkerder maakt.

7. Madeira

,,’n Glaasje madera, m’dear?” zong tv-persoonlijkheid Ted de Braak in 1966. Tegenwoordig gebruiken we Madeira-wijn om mee te koken, maar vroeger werd er nog weleens een glaasje geserveerd aan de visite.

8. Liebfraumilch

Vandaag de dag kopen we de heerlijkste wijnen gewoon in de supermarkt. Maar vroeger, toen deze drank nog iets bijzonders was, gold dit zoete Duitse wijntje zonder poespas als een echte traktatie.

9. Boerenjongens

Oorspronkelijk komt dit drankje van rozijnen op brandewijn uit Friesland. Minder bekend zijn boerenmeisjes: abrikozen op brandewijn.

10. Saroma pudding

De naam is anders, maar de inhoud is hetzelfde gebleven. Vocht u vroeger ook met broertjes en zusjes om 'm te mogen bereiden?

11. Maja

Vooral tantes en oma’s gebruikten dit Spaanse zeepje, en je rook die bijzondere bloemetjesgeur als ze je ter begroeting een knuffel gaven.

Reactie toevoegen

69 Comments

Door beerens kyra (niet gecontroleerd) op di, 5-1-2021 - 13:51

de kloppudding van dr.Oetker is zeer goed om pudding te maken

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op do, 22-10-2020 - 15:25

Maya zeep goed bij hooikoorts.Tip uit Spanje.Verwijdert alle stofdeeltjes.

Door C vd Heuvel (niet gecontroleerd) op wo, 21-10-2020 - 21:22

Ik ben op zoek naar pleegzuster bloedwijn. Ik hoop dat jullie het ook nog verkopen. Graag een reactie.

Door Iris Stellingwerf (niet gecontroleerd) op ma, 8-6-2020 - 23:05

Alleen jammer dat Oetker kloppudding niet meer in alle smaken leverbaar is. Wij kozen altijd de chocola-, bitterkoekjes- en vanillesmaak. We namen ze ook mee op vakantie. De Maja zeep kochten we in de jaren 70 en 80 altijd in Spanje voor oma. We gingen voor het eerst in 1972, toen was ik 4 jaar. Ik was met mijn witte haar een bezienswaardigheid tussen de Spanjaarden. De Buisman werd ook altijd gebruikt door mijn schoonouders, maar sinds een paar jaar niet meer. Het word altijd hard en daarna krijg je het niet meer uit het potje. Leuke herinneringen komen er boven.

Door GKV (niet gecontroleerd) op vr, 5-6-2020 - 21:52

Bij het Kruitvat koop je vuurwerk, bij het Kruidvat Maja-zeep --

Door Louise Weegink (niet gecontroleerd) op vr, 5-6-2020 - 13:49

Die bruinen bonen met spekvet ken ik ook nog, maar wij deden er geen stroop bij.

Door E.L.Looman (niet gecontroleerd) op do, 4-6-2020 - 01:04

Bij het kruitvat

Door Nelli (niet gecontroleerd) op wo, 3-6-2020 - 22:00

Heb vorig jaar nog MAYA zeep gekocht bij het Kruitvat !

Door Ineke (niet gecontroleerd) op wo, 3-6-2020 - 21:32

Vroeger heette Bebogeen, Caramelco pasta. De smaak was anders als Bebogeen. Er zaten ook kleine stukjes caramel in. Het zat in een blikje en was echt een luxe artikel.
Wat ook jammer is, is dat de Bebogeen van vroeger lekkerder was als de huidige pasta.

Door Maassie (niet gecontroleerd) op wo, 3-6-2020 - 20:10

Ik nam Saroma pakjes altijd mee met kamperen, melk was toch overal te koop. Mijn kinderen noemden het "holletjes" pudding. Als het de juiste stevigheid had, schepten ze er holletjes uit met hun lepeltjes.
Ik heb altijd een paar pakjes op voorraad.