15 herinneringen aan de schooltandarts

Een verdwenen beroep: de schooltandarts. Een of twee keer per jaar parkeerde het busje van de tandarts op het schoolplein en dan was de hele school de pineut. Met lood in je schoenen ging je erheen. Gaatjes werden nog zonder verdoving gevuld en kiezen zonder pardon getrokken. Pas toen de gezondheidszorg verbeterde, verdween de schooltandarts van het toneel. Dit herinneren Pluslezers zich nog van de schooltandarts.

Het busje

1. "Het busje kwam twee keer. De eerste keer was niet zo erg, dan moest iedereen mee en werd er alleen gekeken of je wel of niet iets had. De tweede keer was vreselijk, want als je naam dan omgeroepen werd, wist je zeker dat er geboord zou gaan worden..." (Danyell Onbehauen-Frigge)

2. "Vreselijk...ik hoor nog de deur van het Volkswagen busje dicht knallen...alsof je in de gevangenis belandde!" (Els Bil)

3. "Ik verstopte mij op de toilet en kwam pas tevoorschijn als de bel ging en de school uit was." (Dienie Harmelink)

4. "Blij als de schooltandartsbus weg was bij de meisjesschool op weg naar de jongensschool. Konden we weer opgelucht adem halen." (Ellen Caris)

De zenuwen

5. "Wanneer die bus het schoolplein op kwam, voelde je een tsunami aan stress en zenuwen door de school gaan. Het was meer stemmingmakerij van klasgenoten waardoor je doodsbang was die bus in te stappen. 'Heb je een wiebeltand? Zou hem er zelf maar uittrekken, want anders doet hij dat met een hele dikke tang'." (Janita Lanenga)

6. "Ik ben nu 69 jaar en voel me nog steeds als toen. Wachtend tot je werd geroepen, met zweet in de handen en een steen in mijn maag. Op dat moment ben ik weer kind." (Mieke Klein Entink)

7. "Het hele alfabet kende ik uit mijn hoofd. Zodra ze richting de R kwamen kon ik niet meer leren." (Chiquita Rozema)


Foto: isgeschiedenis.nl

De pijn!

8. "Ik vertikte het om mijn mond open te doen. En wat deed de tandarts toen? Hij pakte een houten pollepel, deed die in mijn mond en draaide hem om. Met als gevolg een grote scheur in mijn lip en mondhoek. Het moest zelfs gehecht worden." (Joke Borst van Aken)

9. "Boren en vullen zonder verdoving." (Karen Cox-Dames)

10. "Hij peuterde de vullingen eruit die door een echte tandarts waren geplaatst. Toen hoefde ik gelukkig niet meer." (Mattie Nannings)

11. "Als 6-jarige mijn eerste vulling zonder verdoving. Bovendien kwamen ze altijd in de week dat ik jarig was. Durfde geen zoetigheid te trakteren voor het geval de deur openging en de namen werden voorgelezen die mee moesten komen." (Angela van Elk)

12. "Als je de mond niet ver genoeg opende volgde de klem. Dan zat er altijd wel een stukje van je wang ertussen." (Gerda Bruintjes de Vries)

13. "Volgens mij had hij de naam 'berenbijter'." (Flora Verschoor)

Levenlang trauma

14. "Mijn leven panisch gebleven voor de tandarts. Ik droom er nog wel eens over. Je zag die bus aankomen (zo’n grote Amerikaanse) en dan werden die zwarte slangen uitgerold. Paniek!"(Willem van Dijk)

15. "Trauma voor het leven. Geen enkel vriendelijk woord, met twee andere kinderen naast de stoel zitten tot je aan de beurt was. 'Ontsnapte' kinderen op het schoolplein. Groot verdriet en onbegrip. Nooit meer goedgekomen." (Annemieke Bruins)

Reactie toevoegen

54 Comments

Door Joop (niet gecontroleerd) op di, 22-9-2020 - 10:26

Heb tot aan de dag van vandaag een tandartstrauma, ben 81jaar. Er is op
8jarige leeftijd een ontstoken kies getrokken zonder verdoving. Ben daardoor tot aan mijn diensttijd niet meer naar de tandarts geweest.

Door Elly (niet gecontroleerd) op zo, 20-9-2020 - 15:01

We hadden vreselijke schooltandarts, ik had een goed onderhouden gebit, toch presteerde hij het om elf gaatjes te vinden. Hij schold ons uit, we werden nerveus als hij er aan kwam, en de opluchting als hij een andere klas onderhandel nam. Zijn naam: Niemandsverdriet !!!

Door Henna (niet gecontroleerd) op vr, 18-9-2020 - 15:36

Plezier?

Door ceciel (niet gecontroleerd) op vr, 18-9-2020 - 12:00

dat waren geen tandartsen maar paarden tandartsen,ze waren gek
op trekken!!!!!!!!!!!!1

Door Frank vd vlugt (niet gecontroleerd) op vr, 18-9-2020 - 08:39

Kan me er niets van herinneren. Ben nu pas aan mijn 4de tandarts.

Door Alfred (niet gecontroleerd) op do, 17-9-2020 - 18:12

Veel erger de tijd er na! De tandarts van je ouders. Die was echt veel beter! Ik had nooit wat. Ooit een keer kiespijn. De kies werd getrokken.
Na 8 jaar ging hij met pensioen, een jonge net afgestudeerde tandarts zijn opvolger.
De keus was, kunstgebit of voor fl 6000 kronen!

Door Vind hp (niet gecontroleerd) op do, 17-9-2020 - 15:26

Die bruine kaart die je mee kreeg zei al genoeg de school tandarts was er er met zo n rare bus hij rook vanbinnen naar ether afschuwelijk nee geen leuke herinnering er aan gehad .

Door GH deBruijn (niet gecontroleerd) op do, 17-9-2020 - 10:44

Dat waren echte beulen.Had niets met het tandartsen vak te maken.als die bus voor de school kwam rijden had iedereen de bibbers.Nare tijd.

Door Willy Laporta (niet gecontroleerd) op zo, 13-9-2020 - 11:46

Vreselijke herinneringen aan de schooltandarts in de jaren 40/50/ Een nare man die niets begreep van de angst van kinderen. Hij kwam toen niet met een bus maar was er zomaar ineens. Ik moest altijd mee naar zijn praktijk, daar zat je dan met 10 kinderen, de assistente zag mijn angst en liet me tot het allerlaatste wachten. Totaal ongeschikt voor dit vak, Schooltandarts had alles verprutst, gelukkig kon ik toen ik 12 jaar was naar een normale tandarts, dat ging toen nog en hij heeft mijn gebit gered, kostte wel een halfjaar maar heb nu nog mijn eigen '' bijtertjes ''

Door Gaby (niet gecontroleerd) op vr, 11-9-2020 - 22:10

Ik heb er een trauma aan over gehouden.
Ik heb geluk gehad met de tandarts die ik nu heb ze snapt als ik kom dat ze voorzichtig te werk moet gaan en ze heeft het vertrouwen een beetje terug gewonnen.
Maar het blijf een lastig iets.
En dit alles door de zogenaamde goed bedoelde school tandarts