15 kinderseries van vroeger die we bijna vergeten waren

In je pyjama voor de televisie, kijkend met grote ogen en open mond. Een kinderprogramma op de buis was altijd een feestje. Swiebertje en Pipo de Clown kennen we natuurlijk, maar kunt u zich deze series ook nog herinneren?

1. Daktari

Daktari was een tv serie die zich afspeelde in een dierenopvang ergens in Afrika, eind jaren '60 en begin jaren '70. De hoofdrollen waren, naast dokter Tracy en zijn dochter Paula, weggelegd voor de schele leeuw Clarence en de slimme en soms ondeugende chimpansee Judy.

Plus Magazine Tijdmachine

Krijgt u geen genoeg van de nostalgische verhalen en herinneringen? Word nu lid van de Plus Magazine Tijdmachine groep op Facebook en ga samen terug naar toen!

2. Bartje

Bartje Bartels was de hoofdpersoon in de boeken van onderwijzer Anne de Vries. Maar Bartje kwam pas écht tot leven in de zevendelige televisieserie van Willy van Hemert in 1972 en 1973. Bartje op klompen, rondstruinend op het onmetelijke Drentse platteland. Zijn stuurse vader en onbuigzame moeder, de armoe in het kinderrijke landarbeidersgezin. Onrecht verdroeg Bartje slecht en van bruine bonen gruwde hij: “Ik bid niet voor bruine bonen.” Onsterfelijke woorden. Wie weet het nog?

3. Belle & Sébastien

In 1965 was er geen zoeter en schattiger duo dan de witte hond Belle en het jongetje Sébastien. De serie vertelde het verhaal van twee karakters waar je als kijker meteen medelijden mee kreeg. Sébastien, die werd gepest door andere kinderen uit het dorp en daarom alleen door de bergen zwierf, ontmoette daar de weggelopen hond Belle. De twee kregen meteen een sterke band. Omdat in het dorp het gerucht ging dat Belle gevaarlijk was en moest worden afgemaakt, probeerde Sébastien dat steeds te voorkomen. We herinneren ons nog heel goed het ontroerende intro van de serie.

Plus Magazine Tijdmachine

Krijgt u geen genoeg van de nostalgische verhalen en herinneringen? Word nu lid van de Plus Magazine Tijdmachine groep op Facebook en ga samen terug naar toen!

4. De familie Knots

Een sprong in de tijd: in de jaren tachtig keken we naar Familie Knots. Hetty Heyting bedacht de serie zelf en speelde er ook een hoofdrol in, die van de artistieke tante Til. 'Een kloddertje roze hieeeeeer, een kloddertje roze daaaaaar'.

5. Catweazle

Deze Britse serie werd in 1970 voor het eerst op Nederlandse televisie uitgezonden. Tovenaar Catweazle, een behoorlijk excentrieke man, was op de vlucht voor de Normandiërs. Door een mislukte toverspreuk (hij probeerde te vliegen, maar dat pakte heel anders uit) belandde hij in het Engeland uit de tweede helft van de 20e eeuw: hij heeft dan 900 jaar door de tijd gereisd.

6. Pommetje Horlepiep

De schrijver van Swiebertje besloot na het succes van de kindersie een nieuwe serie te schrijven. Dat werd Pommetje Horlepiep. De verhalen speelden zich af in een klein dorp in de jaren twintig en dertig van de twintigste eeuw. Rombertus Horlepiep bijgenaamd "Pommetje Horlepiep" was een vrolijke jongeman met een grote mond en een klein hart en had een baan als huisknecht, chauffeur en manusje-van-alles bij jonkheer Sebastiaan Roos van Leeuwenborgh.

7. De Verrekijker

De Verrekijker was niet echt een serie, maar meer een informatief kinderprogramma. Het programma toonde hoe kinderen in buitenland leefden, speelden en leerden. Kinderen konden van 1956 tot 1972 naar het tien minuten durende programma kijken. Bekijk hier een aflevering van De Verrekijker uit 1961.

8. Okkie Trooi

De serie ging over de uitvinder Okkie Trooy en zijn assistent Nono uit Kukelton. Okkie Trooy stond vooral bekend om zijn koffertje. Alleen als hij het koffertje openmaakte, zat deze vol met krentenbollen. Als een ander het koffertje opende, was het leeg. Okkie Trooy en Nono belandden per ongeluk op een andere planeet, waarna ze hun weg terug naar huis moesten vinden. De serie was van 1962 tot 1964 op de buis.

9. Mik & Mak

Wie herinnert zich de avonturen van zwervers Mik en Mak nog? Hun belevenissen speelden zich af in het huisje van oma Tingeling op Het Kruispunt Der Vier Windstreken. Elke aflevering kwam er een nieuwe gast langs, die de dagelijkse gang van zaken flink verstoorde. Meneer Humdrum was te zien als de boosaardige buurman, wiens snode plannetjes zelden succes hadden. Mik & Mak was van 1963 tot 1963 op de televisie te zien.

10. Bollo, Bries en Bondgenoten

Een stuk later, in 1983, keken kinderen naar Bollo, Bries en Bondgenoten. De serie ging over een clownsmeisje, een beer en een leeuw, Ze werkten bij circus Piste, maar hadden het daar niet naar hun zin. Ze besloten op de fiets te vluchten. De directeur van het circus was daar niet blij mee en ging ze achterna.

11. De Poppenkraam

In diezelfde periode keek u misschien wel naar De Poppenkraam. Die serie ging over twee poppen genaamd Hugo en Henriëtte in een speelgoedwinkel. Doordat ze een toverdoos vonden, waren ze net zo groot geworden als mensen. Ze beleefden allerlei avonturen in de speelgoedwinkel 'De Poppenkraam'. Tijdens de serie kwamen er steeds meer poppen bij, zoals Daisy (een chique pop met een grote strik in het haar) en Krengetje (een heel ondeugend meisje).

12. Rikkie en Slingertje

Wie keek er tussen 1966 en 1974 naar poppenkastvoorstelling Rikkie en Slingertje? Hierin zagen we de avonturen van het slimme jongetje Rikkie en het ondeugende aapje Slingertje. Vooral Slingertje zorgde voor de nodige hilariteit.

13. Dappere Dodo

Poppenspeler Bert Brugman kreeg in 1955 het verzoek om een kinderprogramma te maken. Hij bedacht hoofdrolspeler Dappere Dodo en Kees, de kapitein, ome Harkie, juffrouw Vulpen, Opa Buiswater en het schip de Schele Zeemeermin, die samen over de hele wereld allerlei avonturen meemaakten. De show werd al snel razend populair.

14. Vier Veren Waterval

Nog een poppenserie, maar deze kwam oorspronkelijk uit Engeland. De serie speelde zich af eind 19e eeuw, in de stad Four Feather Falls, Kansas. Het draaide in de serie om Sheriff Tex Tucker, die na het redden van Makooya, de zoon van indianenhoofdman Kalamakooya, als beloning vier magische veren kreeg. Twee van deze veren maakten dat zijn pistool automatisch kon laden en schieten. De andere twee maakten dat zijn paard (Rocky) en hond (Dusty) konden spreken.

15. De Stratemakeropzeeshow

De Stratemakeropzeeshow was een programma voor kinderen vanaf een jaar of acht, met Aart Staartjes als de Stratemaker die aan het begin van het programma, gezeten in een bootje op het water, een baksteen liet zinken. De Deftige Dame, gespeeld door Wieteke van Dort, was in werkelijkheid helemaal niet zo deftig liet regelmatig een scheet. Erik Engerd, gespeeld door Joost Prinsen, beeldde zich in een soort "monsterfiguur" te zijn en probeerde iedereen bang te maken, wat nooit lukte. Naast de vaste drie typetjes speelden ze ook veel andere typetjes. De reeks aflevering werd tussen 1972 en 1974 uitgezonden. 

Welke kinderseries keek u vroeger?

Bron: Beeld en Geluid

Reactie toevoegen

239 Comments

Door Will Kuppen (niet gecontroleerd) op di, 30-11-2021 - 11:55

Ik herinner mij nog Coco en de vliegende knorrepot kan iemand mij vertellen in welk jaar dit was zal ongeveer in het jaar tussen 1953 en 1958 zijn geweest.

Door Wim Verlinden (niet gecontroleerd) op zo, 28-11-2021 - 09:34

Vier Veren Waterval. Het liedje zit nog in mijn hoofd.
De Verrekijker was vaste prik als we tv mochten kijken.

Door Pjotr Kyrillitsch (niet gecontroleerd) op do, 25-11-2021 - 20:49

Morgen Gebeurt Het.
1956 of daaromtrent.
We keken met diverse kinderen bij iemand in de straat die al een TV had. Het was voor ons werkelijk ontzettend spannend - we waren alleen maar gewend aan plaatjes van de toverlantaarn en 1x per jaar naar de Cineac-bioscoop - met Vogelman 3 (Dries Krijn) die opgesloten zat in een ruimtestation, onder de hoede van Professor Plano (Ton Lensink) en met de indringer van de planeet Hyperion (Frits Butzelaar). Het was altijd op een woensdagmiddag, geloof ik, en dan om 5 uur. In het najaar was het donker als het afgelopen was en we durfden nauwlijks de straat op om naar huis te lopen. De angst om Vogelman 3 of Hyperion-mannen tegen te komen was reëel. Ik weet niet meer hoe het ooit is afgelopen!

Door Bernardine (niet gecontroleerd) op wo, 24-11-2021 - 14:35

Narretje Notedop kan ik me nog herinneren rond ,62,63.

Door Leo van Mierlo (niet gecontroleerd) op wo, 24-11-2021 - 09:34

Mijn eerste tv-serie heette Morgen gebeurt het (1957). Superspannend. Wij hadden geen tv en gingen bij een oom kijken. Hij woonde aan het andere eind van het dorp. We moesten 2x 1,5 km lopen. Dat was geen probleem. Van onze tante kregen we na afloop chocomel en koek.

Door Suze Mulder (niet gecontroleerd) op di, 23-11-2021 - 09:15

Een van de eerste toneelstukken (1951/1952?) vergeet ik nooit: drie maal Angelika. Ik mocht niet kijken maar legde m’n kussen stiekum door de schuifdeuren van m’n kamertje achter de stoel van m’n vader. Ook het stuk ‘waarom jok je Cherie , waarom ? Ben ik nooit vergeten

Door Tiny Berkman (niet gecontroleerd) op ma, 22-11-2021 - 23:47

CoCo de vliegende knorrepot.
Calimero.
De Bereboot.
Morgen zal het gebeuren, een SF serie met acteur Lex van TiTa tovenaar.
Wie wil er mijn marmotje zien?
Tita Tovenaar.
Floris.
Yvanhoo.
Ren je Rot.
Hamelen.
Q en Q.
De Gouden stuiver, met Ria Bremer.
Knoop in je zakdoek.

Door John Jacobs (niet gecontroleerd) op ma, 22-11-2021 - 23:11

Ik mis nog Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen en Pipi Langkous en Q en Q

Door Karin (niet gecontroleerd) op ma, 22-11-2021 - 21:39

Lassie, (ik wilde ook zo graag een collie!)
Verder Ivanhoe(Roger Moore), Robin Hood, Ja zuster,nee zuster,de Thunderbirds, The Flinstones, Calimero, Kapitein Zeppos, Paulus de boskabouter,

Door Irma (niet gecontroleerd) op ma, 22-11-2021 - 19:55

De duivelsgrot. Kan me nog herinneren dat ik het superspannend vond. Ik heb er later nooit meer iets over gehoord of er wat over kunnen vinden