Het fotorolletje maakt een grandioze comeback

Fotorol
Getty Images

De analoge fotografie is bezig met een serieuze terugkeer. Vooral jongeren pakken de ouderwetse camera weer op: “Het is spannender en je moet heel goed nadenken voordat je klikt.” 

Wie weet het nog? Vroeger fotografeerde je met een fotorolletje. Je kocht je rolletjes in de fotozaak en kon er 12, 24 of 36 zesendertig foto’s mee maken. Er waren de gele doosjes van Kodak, de groene van Fuji. Het was spannend, want er ging gemakkelijk iets mis en dan waren de foto’s voorgoed verloren. Als de film haperde en niet goed doorspoelde bijvoorbeeld. Of als je dacht dat je een rolletje van 36 foto’s had, en het waren er maar 24. Het rolletje zat in een cassette en die bracht je naar de winkel om te laten ontwikkelen. Een geluksmoment, als je na vijf dagen met een dikke enveloppe de fotowinkel weer verliet. De vakantiefoto’s! Eindelijk. Héél jammer dat ze allemaal onscherp waren. 

Toen eind jaren 80 de eerste digitale camera’s op de markt kwamen, leek het einde van het fotorolletje nabij. Maar inmiddels is de analoge fotografie bezig met een serieuze comeback. Vooral jongeren gaan aan de slag met de ouderwetse camera. Ze zijn opgegroeid met digitale fotografie, maar vinden daarmee fotograferen te vluchtig, vertellen ze aan de NOS. Te makkelijk. Je schiet duizend foto’s en er zit altijd wat tussen. Voor een analoge foto die je ook nog eens geld kost, moet je bewuster werken en beter kijken. Eérst een mooie compositie maken, dan pas klikken. Ze vinden de kwaliteit van analoge foto’s mooier, rauwer ook en houden van de verrassing: dat je pas later ziet wat voor beeld je hebt gemaakt. En dan is er geen tweede kans meer. 

De zestienjarige Pleuntje Janssen kreeg van haar moeder een analoge Olympus-camera cadeau en is sindsdien is de helemaal verslaafd, zo vertelt ze in het Algemeen Dagblad: “Het is spannender dan foto’s maken met mijn telefoon. Je moet heel goed nadenken voordat je klikt: is de compositie mooi genoeg, heb ik genoeg licht, heb ik geen tegenlicht? Met digitale fotografie hoef je over dat soort dingen niet na te denken. De camera regelt dan alles voor je.”

De fotowinkels die er nog zijn, kunnen de fotorolletjes niet aangesleept krijgen. De Utrechts winkel Fotowereld heeft constant te weinig fotorolletjes op voorraad om aan de vraag te kunnen voldoen. “Om het eerlijk te verdelen zeg ik dan: één rolletje per klant”, vertelt eigenaresse Carolien van Kampen aan de NOS. Ze belt stad en land af om nieuwe partijen te bemachtigen en ze is niet de enige. “De echte storm begon zo’n twee jaar  geleden”, vertelt producent Fujifilm aan de NOS: “Er willen steeds meer winkels rolletjes verkopen, maar méér leveren lukt niet.” Volgens de NOS gaat het Amerikaanse bedrijf Kodak de productie van fotorolletjes ondertussen weer opschroeven, na jaren van afbraak. 

In gespreksgroepen op internet herleven ondertussen oude tijden. Want wat blijkt? De uitdagingen en risico’s van analoge fotografie zijn er natuurlijk óók nog gewoon. Analoge foto’s van onvergetelijke momenten, die achteraf helaas toch wazig of helemaal mislukt blijken te zijn. En wat te doen als je de camera per ongeluk te vroeg opent? En als de film vastloopt? De jeugd is het allemaal weer aan het ontdekken en ouderen komt het héél bekend voor. 

Auteur