Nostalgie: de kolenkachel

Herinnert u zich dit nog? De kolenkachel. Vroeger hadden veel huizen er een.

’s Morgens schepte vader in het kolenhok of op zolder de kolenkit vol. Daarna liet hij met oorverdovend hard geratel de kolen in de kachel glijden. Oranje vuur dat hoog opvlamde, hard loeide en daarna weer knus verder brandde. ’s Avonds je kleren voor de volgende dag alvast opwarmen. Knusse geborgenheid. Herinnert u zich de kolenkachel van uw jeugd nog?

Meer van dit soort nostalgische foto's bekijken? U vindt er meer op onze Facebookpagina!

42 Comments

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op za, 8-2-2020 - 18:58

Ja ik weet dat mijn Moeder in de oorlog op moest koken, want gas was er niet ! S’morgens eerst houtjes hakken om de kachel aan te steken! Later na de oorlog kregen wij een haart die s’nachts doorbrande, dan was het altijd lekker warm!

Door Hanny (niet gecontroleerd) op za, 8-2-2020 - 17:18

Jazeker weet ik dat nog, bij ons stond ie in de woonkamer. Elke ochtend moest ik de lade legen waar de zg slakken in lagen. Gaf wel een lekkere warmte. Wij hebben nu een pallet kachel en dat vinden we ook heel fijn en veel schoner.

Door hidkees (niet gecontroleerd) op za, 8-2-2020 - 11:15

Zo simpel was het niet. De kachel brandde 's nachts niet, dat zou te gevaarlijk zijn. 's Morgens moest eerst de aslade geleegd worden, dan proppen papier er in en die aansteken, dan kleine stukjes hout er bij en pas als het flink brandde, de kolen erbij, anders ging het vuur meteen weer uit!
Toen er gaskachels kwamen, was met daar dan ook heel blij mee.

Door Katinka de Boer (niet gecontroleerd) op vr, 7-2-2020 - 15:07

T/m 1967 hadden mijn ouders een kolenkachel, de kolen lagen op zolder met latten eromheen.

Door Hanneke (niet gecontroleerd) op vr, 7-2-2020 - 12:32

Ik ben van 1960 maar ik herinner mij dat de kolenboer langs kwam met kolen, en dat de kit gevuld werd met kolen die in de kachel gestopt werden. Ook werden de kolen met een soort vork door elkaar geschut tijdens het branden, dat gaf een oranje gloed. was altijd wel lekker warm in de kamer

Door John (niet gecontroleerd) op wo, 30-12-2015 - 02:57

Leuk die verhalen. Ik ben van 1951 en heb het kolentijdperk nog heel bewust meegemaakt. Ik woonde en woon weer op een steenworp afstand van de voormalige Mauritsmijn. In de keuken stond een Etna kacheltje. Daar werd op gekookt. Hij werd gestookt met hout, eierkolen of slam. Slam was een afvalproduct uit de kolenwasserijen en werd afgeleverd als een grote bonk pikzwarte klei. Met een spade werden daar stukken vanaf gestoken zo groot als een half brood en het brandde als een tierelier.

In de kamer stond een kolenhaard. Halfrond van boven en die werd gestookt op antraciet. Nootje 3, 4 of 5. Als kind lag ik samen met mijn broertjes ervoor een Donald Duck te lezen. Een gezellige tijd was dat.

Ook nu verwarm ik mijn huis nog met kolen in een haard. Antraciet nootje 4. Als het hard vriest stap ik over op nootje 3. Hij brandt gemiddeld 7 maanden onafgebroken. Ik stook dan wel een stuk moderner dan in de jaren 50. Twee keer per 24 uur vullen is voldoende.
Een centrale verwarming heb ik niet. Ook geen televisie. Wel een oude buizenradio uit de jaren vijftig. De kolenhaard is mijn hoofdverwarming. En ik zou hem niet willen missen.

Door Emmy verschoor (niet gecontroleerd) op za, 14-11-2015 - 14:13

Ik heb de kolenkit van mijn ouders bewaard.Hij wordt nu gebruikt als paraplustandaard

Door Wil Bakker (niet gecontroleerd) op do, 12-11-2015 - 11:30

Ook ik herinner het me erg goed. Ten tijde van Sinterklaas ging mijn vader 's-avonds kolen halen in het kolenhok en dan werd er toevallig ook wel eens gestrooid. Hij was zwarte Piet nog nooit tegengekomen. Je geloofde hem. Voor de kachel stond ook de was te drogen op zo'n gammel hekje. Als je op de kachel spoog stuiterde het omhoog tot het erg was. Leuke herinneringen.

Door Rinus (niet gecontroleerd) op wo, 11-11-2015 - 17:49

Het zal een 60 jaar geleden zijn dat ik mijn moeder op haar knieën voor de kachel zal liggen met wat sprokkelhout, petroleum en oude kranten. Vaak hoorde ik haar mompelen: "Hij trekt niet." De rook sloeg dan terug in de kamer. EEn hoop gedoe om de kachel aan te krijgen als je dan eindelijk de vlammen zag werd het warm maar dan moest ik naar school. Als ik thuis kwam waren de ijsbloemen van de ramen verdwenen. Het was de enige kamer in huis waar we een kachel hadden...

Door M.C. de Jong (niet gecontroleerd) op wo, 11-11-2015 - 16:37

Het liedje "het dondert het bliksemt" is door mijn vader uitgevonden. Als hij om 6 uur in de ochtend beneden kwam en de kachel op wilde porren, dan gebeurde het wel eens dat de kachel al uit was en dat er een hele grote slak op het rooster onmder in de kachel lag. Dan "donderde en bliksemde" het beneden omdat hij dan eerst de kachel schoon moest maken, aanmaakhoutjes en papier zoeken, Kolen in de kachel doen, (als hij pech had naar de schuur om de kit te vullen) kachel aansteken. Dan rap eten en naar zijn werk. Hij had het alleen warm gekregen van het snel alles doen, maar niet van de kachel.