Nostalgie: de melkboer

De melkboer kwam dagelijks aan de deur met verse melk en andere zuivel. Op de bakfiets, met paard en wagen en later met een gemotoriseerde kar. Heel handig, want koelkasten waren er niet. In de winter droeg hij wollen handschoenen zonder vingers om het geld te tellen en de ijskoude flessen te pakken. Vanaf de jaren ’60 verdween de melkboer rap uit het straatbeeld. Herinnert u zich de melkboer nog?

Meer van dit soort nostalgische foto's bekijken? U vindt er meer op onze Facebookpagina!

25 Comments

Door Jacqueline Spelt (niet gecontroleerd) op ma, 23-10-2017 - 19:43

Als jongste kleindochter is het wel heel fijn om te lezen hoe mijn opa met zoveel compassie voor zijn klanten zorgde. Hartelijk dank voor het mooie compliment.

Door Hans Noordzij (niet gecontroleerd) op ma, 31-7-2017 - 12:25

Google maar eens op "Spijkstaal"

Door Hanneke Veenstra (niet gecontroleerd) op vr, 3-2-2017 - 11:18

Bij ons kwam de melkman met een oude volkswagen bus aan de deur. Hij had een soort beker waar presies een liter melk in kon, was handig hoefde hij het niet af te meten. ook kwam de bakker aan de deur en begin jaren 60 ook de voddenboer

Door J. Bakker (niet gecontroleerd) op ma, 29-2-2016 - 10:07

Utrecht, Rivierenwijk, laatste oorlogsjaar. Melk was er niet meer. Maar melkboer Spelt, uit de Runstraat, kwam met pakjes groene erwten langs de deur.
In betere tijden, voor en na de oorlog, zette hij altijd één liter melk in ons huis als er niemand thuis was. Hij kwam met een loper binnen en pakte zelf de melkkoker. Was het zomer, dan zou de ongekookte melk kunnen schiften. Daarom kookte hij de neergezette melk ook nog! Alle lof voor die service.

Door fred van wijnen (niet gecontroleerd) op zo, 28-2-2016 - 01:00

Wie weet nog dat er na de 'íjzeren hond'-periode melkboeren waren die een klein electrisch transportbusje gebruikten. Ik denk rond 1965 e.v. In Rotterdam bestond toen de MelkCombinatie die later weer MelkUnie heette. Is er iemand die nog een foto heeft van zo'n elektrokar uit die dagen?
Ik houd me van harte aanbevolen.

Door Mieke Zadel (Vrind) (niet gecontroleerd) op do, 29-10-2015 - 17:02

Ach ja, de goede 'veilige' tijd bij je ouders...... Ik woonde op de Prinsengracht verbonden met en Plasticfabriek. Binnen in het 'pakhuis' was een tussendeur die altijd open was' (destijds kon nog iedereen via die fabrieks-pakhuis binnenshuis komen !, en via die tussendeur riep de melkboer (de heer Baas van de Prinsenstraat:) 'melkboer! hoeveel kan???? het antwoord was altijd 4 kan aub melkboer ! uiteraard moesten wij de 'lege pan' naast het pakhuisdeur zetten. en moeder haalde deze dan weer op. Afijn, ik weet te veel verhalen om op te noemen, maar dit kwam als 1e in mijn hoofd op !

Door L.A. Helmantel (niet gecontroleerd) op do, 29-10-2015 - 14:27

T.a.v. de melkboer:
De melkboer is een flexibele ondernemer en kan tegemoet komen aan de wisselende wensen van zijn klant, als deze tenminste een briefje achterlaat. Maar niet alle briefjes zijn zo eenvoudig als "ëen extra fles melk". Vaak zijn de briefjes erg grappig .....
* Melboer. Doe a.u.b. het hekje achter u dicht, want de vogels pikken steeds de doppen van de flessen stuk.

* Melkboer, doet u u.a.u.b. het hekje dicht, want de vogels pikken steeds de doppen van de flessen stuk.
* Geen melk op nr. 14 omdat hij dood is voorlopig.
* Geen melk vandaag a.u.b.. Met vandaag bedoel ik morgen, want ik heb dit briefje gisteren geschreven.
* Een exrtra fles. Kloppen a.u.b. als dit briefje wegwaait.
* Kloppen a.u.b. Mijn TV is kapot en ik heb Cornationstreet gisteren gemist. Als u het hebt gezien, wilt u me dan vertellen waar het over ging?
* Geen melk a.u.b. We zijn eenweekend weg,dat is ook de reden waarom ik dit briefje onder dedeurmat verstop, zodat niemand het weet.
* Sorry dat ik de rekening niet heb betaald, maar mijn vrouw heeft een baby gekregen en ik loop er al weken mee rond in mijn zak.
* Van nu af aan om de dag a.u.b. twee flessen en een flesop de dagen er tussen in, behalve op de woensdag en de zaterdag, want dan wil ik geen melk.
* Ik wil graag een goedkope soort melk, want ik heb last van stagnatie.
8 Een huisvrouw liet dit briefje achter voor haar melkboer. Net een baby gehad. Graag nog een er bij.
* En tenslotte een briefje voor Nigel Matthew, de man die in 1991 werd gekozen tot beste melkboer van Engeland: Geld ligt op tafel, vrouw ligt in bed, pak maar wat u nodig hebt.

Door Cor Groenendijk (niet gecontroleerd) op wo, 28-10-2015 - 15:59

Ik ben een zoon van een melkboer in Krimpen aan de Lek. Een bakfiets kan ik mij niet herinneren maar wel een kleine kar getrokken door een pony en later een grotere met een paard. Bij de pony moest mijn vader niet te lang blijven praten anders ging hij gewoon een paar huizen verder naar de volgende klant waar hij bleef wachten. Op weg naar huis moest er niet teveel verkeersdrukte zijn, want bij veel stoppen n voorrang verlenen was hij niet meer te houden. Mijn vader heeft hierdoor noodgedwongen wel eens bewust moeten kiezen tussen een botsing met de bus of met een bakfiets. Het werd het laatste natuurlijk.

Door Mw A.E. de Bruin (niet gecontroleerd) op wo, 28-10-2015 - 10:40

Als kind kwam de melkboer elke dag. Hij had een kar met een pony ervoor. De melk werd met een litermaat uit de melkbus in de melkkoker geschept en moest dan worden gekookt. Dit vanwege de houdbaarheid.
Ook de groenteboer kwam met paard en wagen, 2x per week.
De bakker kwam elke dag in de morgen met een bakkerskar. Zwaar fietsen voor hem. Het brood was dan nog warm en heerlijk met boter en suiker.
Elke week de schillenboer en in de winter de kolenboer die de kolen uit de jute zak op zijn rug in de kelder stortte.

Door kuipers (niet gecontroleerd) op wo, 28-10-2015 - 01:08

De melkboer kwam elke dag aan de deur. als we niet thuis waren zette hij de flessen melk en pap in de gang. we hadden een touwtje in de brievenbus!!