Smaken van vroeger die we nooit zullen vergeten

We hebben allemaal herinneringen aan eten of snoepgoed van vroeger. Omdat het zo héérlijk was, of vanwege de dierbare herinneringen aan een wereld die voorgoed verdwenen is. Pluslezers vertellen welk lekkers uit hun jeugd ze echt nooit meer zullen vergeten.

Stophoest

“Mijn vader had vroeger een winkel, en hoe verkeerd het ook was, ik pikte elke dag een rolletje stophoest uit het doosje op de toonbank. Ze smolten zo heerlijk weg in je mond.”

Plus Magazine Tijdmachine

Krijgt u geen genoeg van de nostalgische verhalen en herinneringen? Word nu lid van de Plus Magazine Tijdmachine groep op Facebook en ga samen terug naar toen!

Weespermoppen

“Die kreeg ik altijd bij mijn tante als ik daar logeerde. Ik ga nog steeds regelmatig naar Weesp om ze daar te kopen, want ze zijn daar het lekkerst.”

Zelfgemaakte avocaat

“Ik zie mijn vader nog in de keuken aan het granieten aanrecht staan en dat is wel zo'n 65 jaar geleden.”

Brosrepen

“Mijn vader bracht weleens Brosrepen mee, die kreeg hij! Heerlijk lekkere zacht luchtige chocolade.”

Puddingbroodjes

“In de pauze van school mocht ik van mijn moeder eens per week een puddingbroodje kopen bij de bakker. Het was rond 1965. Eerst waren ze 12 cent en later 18 cent. Als ik nu bij de supermarkt weleens puddingbroodjes koop, geeft me dat zo’n fijn gezellig warm gevoel!”

“Mijn moeder kocht iedere zaterdag puddingbroodjes bij de Hema. Heerlijk, en dan op zaterdagavond bij de televisie, kijkend naar de tv-serie Angelique, aten we ons puddingbroodje op.”

Kaantjes

“Mijn moeder bakte ze altijd maar van welk vet weet ik niet meer.”

Rijstepap

“Mijn schoonmoeder maakte dikke rijst met kaneel, boter en bruine suiker. Ze bracht melk aan de kook met rijst. Zo gauw als het kookte nam ze de pan van het vuur. Ze pakte de pan helemaal in kranten, bond er nog een theedoek omheen en stopte de pan in haar bed onder de dekens. Ze kon rustig een boodschap doen of op visite gaan, en als ze terug kwam was de dikke rijst klaar. Dan deden wij er boter, kaneel en bruine suiker op. Je kon in plaats van de rijst in bed klaarmaken ook de rijst op een kleine gaspit langzaam gaar koken. Dat was ook zo lekker.”

IJs van Jamin

“Blok ijs met laagje chocolade tussen twee wafeltjes van Jamin!”

Poffert (Gronings gerecht)

“Mijn moeder bakte vroeger poffert en dat was zo heerlijk, lekker met boter en bruine suiker. Ik heb het inmiddels zelf ook al vele malen klaargemaakt. Als ik het nu maak is het meestal op verzoek van mijn volwassen kinderen. Die vinden het leuk de gerechten die zij vroeger thuis kregen heel soms weer even te eten, net als griesmeelpudding met bessensap. En dan maak ik het weer even, met herinneringen aan vroeger en aan mijn moeder en schoonmoeder, die deze recepten aan ons hebben nagelaten.”