Stelling: de autoloze zondag moet opnieuw worden ingevoerd

Als het aan GroenLinks en de ChristenUnie ligt, keert de autoloze zondag terug. Beter voor klimaat, luchtkwaliteit én zondagsrust. De politieke partijen komen met hun voorstel tijdens de behandeling van de begroting van het ministerie van Infrastructuur. Wat vindt u hiervan?

De laatste keer dat een autoloze zondag plaatsvond in Nederland, was in 1973, tijdens de oliecrisis. Toch bestaan de autoloze dagen nog steeds: in landen om ons heen wordt jaarlijks eind september een autoloze dag georganiseerd.

In 1973 gold er een landelijk verbod op het autorijden op zondag. Een dergelijk verbod is niet de opzet van GroenLinks en ChristenUnie; zij hopen op de welwillendheid van automobilisten om hun vierwieler voor een dagje te laten staan. Dik-Faber en Kröger hopen, door een vaste dag aan te wijzen en deze te promoten, dat de autoloze dag een breed draagvlak krijgt onder gemeenten en burgers.

Alternatieve vervoersmiddelen

Kröger stelt dat alternatieve vervoermiddelen zoals elektrische vervoersmiddelen wel mogen rijden op een autoloze zondag. Daarnaast zou het openbaar vervoer gratis kunnen rijden op die dag. Goede alternatieven zouden mensen moeten stimuleren om wat vaker de auto te laten staan. Volgens Dik-Faber is het goed om een rustmoment te hebben. “Dat is een Bijbels uitganspunt” vertelt ze in Trouw.

Reactie toevoegen

174 Comments

Door agj bos (niet gecontroleerd) op zo, 8-11-2020 - 15:31

wij een stip op de wereld , terwijl andere landen de rivieren vol met afval is , besteed dat geld daaraan en leer de mensen daar wat hygiëne is

Door g.seldenrijk-rooken (niet gecontroleerd) op za, 27-6-2020 - 09:55

niet doen ! dan gaat het ten koste van patiënten in ziekenhuizen en mensen in verpleegtehuizen en verzorgingshuizen.

Door g.seldenrijk-rooken (niet gecontroleerd) op za, 27-6-2020 - 09:53

Niet doen !! het gaat weer ten koste van patiënten in een ziekenhuis en oudere mensen in verpleegtehuizen- verzorgingshuizen

Door E. de jonge (niet gecontroleerd) op zo, 5-4-2020 - 10:54

Direkt mee voor, dit komt ten goede van je gezin en milieu om zo een bijdrage te doen voor een schonere wereld.

Door PeterR (niet gecontroleerd) op za, 4-4-2020 - 17:50

Wat een bemoeizucht. Behh om te kotsen... En dan weer klagen dat al die ouderen niet bezocht worden.

Als je zonodig vind dat je je auto moet laten staan verkoop hem dan en gebruik hem door de weeks ook niet. Maar vlieg ook niet.. en electrisch rijden is geheel niet schoon want batterijen kunnen we nog niet verwerken.. en zonnepanelen is helemaal asociaal... Is het nieuwe asbest..kan niet verwerkt worden... En wanneer gebruik je stroom..juist als je het niet opwekt.. je leeft dus in een schijnmilieu vriendelijk systeem.

Door H. de Groot (niet gecontroleerd) op za, 4-4-2020 - 14:23

ALS je de Winkel opening op iedere Zondag stopt Ben je in EEN klap van het CO2 probleem AF !!!
Maar EEN groen linkser die 32 uur in de week werkt moet WEL OP ZONDAG NAAR DE WINKEL ,, waar anderen weer voor Moeten gaan werken lekker links is dit

Door Ron (niet gecontroleerd) op za, 4-4-2020 - 08:43

Tuurlijk Skip, begin maar weer over de gelovigen. Makkelijk om in de hoek te trappen. Kijk eerst eens naar de klimaat fanatici. Die zijn belachelijk doorgeschoten. Prima die autoloze zondag. Gewoon weer eens tijd met het gezin, gezellig samen met elkaar of kan dat tegenwoordig niet meer?

Door J Schuiling (niet gecontroleerd) op za, 4-4-2020 - 03:02

Ik ben hier wel voor mits :het openbaar vervoer wel mag rijden. Eventueel goedkoper en dat 1x per maand. Dat houd in dat je 12x een autolose zondag hebt in het jaar.
En dat mensen zoals bv. Invaliden wel mogen auto rijden.

Door J Schuiling (niet gecontroleerd) op za, 4-4-2020 - 03:01

Ik ben hier wel voor mits :het openbaar vervoer wel mag rijden. Eventueel goedkoper en dat 1x per maand. Dat houd in dat je 12x een autolose zondag hebt in het jaar.
En dat mensen zoals bv. Invaliden wel mogen auto rijden.

Door B. Zuidersma (niet gecontroleerd) op za, 4-4-2020 - 00:21

Is niet meer van deze tijd.
Men is veel te veel afhankelijk van de auto's.
Er zijn ook veel personen die werken op de zondagen of kunnen alleen op de zondagen naar hun ouders