Stelling: de autoloze zondag moet opnieuw worden ingevoerd

Als het aan GroenLinks en de ChristenUnie ligt, keert de autoloze zondag terug. Beter voor klimaat, luchtkwaliteit én zondagsrust. De politieke partijen komen met hun voorstel tijdens de behandeling van de begroting van het ministerie van Infrastructuur. Wat vindt u hiervan?

De laatste keer dat een autoloze zondag plaatsvond in Nederland, was in 1973, tijdens de oliecrisis. Toch bestaan de autoloze dagen nog steeds: in landen om ons heen wordt jaarlijks eind september een autoloze dag georganiseerd.

In 1973 gold er een landelijk verbod op het autorijden op zondag. Een dergelijk verbod is niet de opzet van GroenLinks en ChristenUnie; zij hopen op de welwillendheid van automobilisten om hun vierwieler voor een dagje te laten staan. Dik-Faber en Kröger hopen, door een vaste dag aan te wijzen en deze te promoten, dat de autoloze dag een breed draagvlak krijgt onder gemeenten en burgers.

Alternatieve vervoersmiddelen

Kröger stelt dat alternatieve vervoermiddelen zoals elektrische vervoersmiddelen wel mogen rijden op een autoloze zondag. Daarnaast zou het openbaar vervoer gratis kunnen rijden op die dag. Goede alternatieven zouden mensen moeten stimuleren om wat vaker de auto te laten staan. Volgens Dik-Faber is het goed om een rustmoment te hebben. “Dat is een Bijbels uitganspunt” vertelt ze in Trouw.

Reactie toevoegen

136 Comments

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op ma, 18-11-2019 - 18:09

waanzin ! helpt niks tegen klimaatopwarming/CO2/stikstof.
komt de economie NIET ten goede en daar moeten wij allemaal van leven. Flauwekul.

Door Maria (niet gecontroleerd) op wo, 13-11-2019 - 10:38

Kunnen de kinderen weer heerlijk een dag buiten spelen, zoals gezond is.
Ik zie het alleen nog niet gebeuren met dit kabinet, dat alles doorschuift naar de toekomst en de VVD'ers die niet uit hun auto te branden zijn.
Nu weer dat halfslachtige beleid met 100/130 km. rijden, terwijl 100 km. aantoonbaar beter is voor het milieu.

Door rbakker (niet gecontroleerd) op di, 12-11-2019 - 21:14

ze draven twee beetjes door,maar beseffen niet wat de kosten zijn.
Waar gaan straks al die accu"s heen,van de elektra auto"s?

Door lenycijsouw (niet gecontroleerd) op di, 12-11-2019 - 19:17

heel goed idee ! Kunnen de autorijders stapsgewijs wennen om af te kicken van hun blikje. Want dat is hun heilige koe.

Door I.HAAN (niet gecontroleerd) op di, 12-11-2019 - 16:18

Het grootste gekkenhuis staat in Den Haag!

Door Hilde van zomeren (niet gecontroleerd) op di, 12-11-2019 - 16:11

Prima 4x per jaar autoloze zondag lijkt mij goed idee. Iedereen kan er rekening mee houden, mensen die echt de weg op moeten kunnen uitstel vragen en wij genieten van elkaar en heerlijk gaan fietsen of wandelen

Door Hans (niet gecontroleerd) op di, 12-11-2019 - 13:58

Een autoloze maandag of dinsdag heeft veel meer effect.

Door Mevr.Slikkerveer (niet gecontroleerd) op di, 12-11-2019 - 13:03

Wat is het nut geweest van die autoloze zondag in 1973 andere artikelen spreken over 1974, niets, is nooit meer herhaald en zelfs het jaartal is dus vergeten.

Door R.Mienstra (niet gecontroleerd) op di, 12-11-2019 - 10:54

Zorg er voor dat vervuilende bedrijven meer gaan betalen, en ook het vlieg verkeer belasten voor hun vervuilende uitstoot en het onnodig lozen van kerozine

Door Henk Vermeulen (niet gecontroleerd) op di, 12-11-2019 - 09:28

Wat vergeten wordt is dat Nederland een piepklein land is op deze wereldbol en dat alles alleen maar helpt als de hele wereld er aan mee gaat doen en dat zal helaas een utopie blijken te zijn. Iedere week is er helaas wel weer wat wat in dit land anders moet of worden afgeschaft daar worden mensen ziek van! Waar blijft de aandacht voor het woning tekort en de toekomst voor onze kinderen? Politiek bedrijven is de aandacht afwenden van belangrijkere zaken.....