Stelling: de autoloze zondag moet opnieuw worden ingevoerd

Als het aan GroenLinks en de ChristenUnie ligt, keert de autoloze zondag terug. Beter voor klimaat, luchtkwaliteit én zondagsrust. De politieke partijen komen met hun voorstel tijdens de behandeling van de begroting van het ministerie van Infrastructuur. Wat vindt u hiervan?

De laatste keer dat een autoloze zondag plaatsvond in Nederland, was in 1973, tijdens de oliecrisis. Toch bestaan de autoloze dagen nog steeds: in landen om ons heen wordt jaarlijks eind september een autoloze dag georganiseerd.

In 1973 gold er een landelijk verbod op het autorijden op zondag. Een dergelijk verbod is niet de opzet van GroenLinks en ChristenUnie; zij hopen op de welwillendheid van automobilisten om hun vierwieler voor een dagje te laten staan. Dik-Faber en Kröger hopen, door een vaste dag aan te wijzen en deze te promoten, dat de autoloze dag een breed draagvlak krijgt onder gemeenten en burgers.

Alternatieve vervoersmiddelen

Kröger stelt dat alternatieve vervoermiddelen zoals elektrische vervoersmiddelen wel mogen rijden op een autoloze zondag. Daarnaast zou het openbaar vervoer gratis kunnen rijden op die dag. Goede alternatieven zouden mensen moeten stimuleren om wat vaker de auto te laten staan. Volgens Dik-Faber is het goed om een rustmoment te hebben. “Dat is een Bijbels uitganspunt” vertelt ze in Trouw.

Reactie toevoegen

150 Comments

Door Jojo (niet gecontroleerd) op wo, 11-12-2019 - 21:01

Ook 'leuk' als je in een dorp woont of buitenaf. Dat de bus maar eens in het uur gaat of nog minder of alleen op afroep. Of dat die bushalte een paar kilometer verderop is. Kan je niet naar je werk, die zieke moeder of naar de dierentuin. Of je woont juist in de stad en treft op zo'n dag een overvolle tram of bus.
@Maria, niet iedereen kan zomaar vrij nemen.

Door aatje (niet gecontroleerd) op zo, 8-12-2019 - 14:08

in het geval van calamiteiten wordt altijd ontheffing verleend. je kunt toch op elke dag verhuizen?

Door beetje (niet gecontroleerd) op zo, 8-12-2019 - 14:06

ja DOEN!!!! goed plan!! ff rust

Door aatje (niet gecontroleerd) op zo, 8-12-2019 - 14:05

Toen de autoloze zondag er was in 1973, waren er ook mensen die afhankelijk waren van hun auto, net als nu. Het zou echt een hele goeie zijn om de autoloze zondag opnieuw in te voeren. Het zal mensen wat bewuster maken van het gebruik van de auto. Ik heb het zelf een aantal jaren zonder auto moeten stellen (en ik woon niet in de stad) en dat werkt echt heel verhelderend.
autoloze zondag? DOEN!!

Door D.gommers (niet gecontroleerd) op za, 7-12-2019 - 23:32

Alles wat het milieu ten goede komt is goed

Door L.demuijnck (niet gecontroleerd) op za, 7-12-2019 - 23:31

Prima idee

Door Maria (niet gecontroleerd) op za, 7-12-2019 - 09:48

Mensen die die dag zouden moeten werken, kunnen bijv. een vrije dag nemen, O.V. pakken, fietsen, overleggen met hun baas.
Een goed klimaat is een grondrecht voor allemaal, dus alle kwesties die daar ondergeschikt aan zijn, zijn op te lossen. Zet beslist zoden aan de dijk, blijkt uit metingen. Meer vervoer over water en 24 uur per dag 100 km. Maar met die sukkelige graaiers in Den-Haag, gaat dat niet lukken, want die hebben het licht nog steeds niet gezien.

Door John Veldhuis (niet gecontroleerd) op vr, 6-12-2019 - 15:08

De auto is een ouderwets onnodig ding. Veel auto's met één persoon. Op naar buizenpost voor mensen. Lopende band trottoirs, 3 naast elkaar met verschillende snelheid. Zwevende magneettreinen waar nu autowegen zijn. Iedereen betaald per maand iets voor dit gratis vervoer. Veel werk voor veel mensen.

Door A. Wezeman (niet gecontroleerd) op vr, 6-12-2019 - 09:54

Vroeger kon dat maar in een 24 uurs economie werkt dit niet meer. Is niet meer te organiseren.

Door Van Boerum (niet gecontroleerd) op do, 5-12-2019 - 12:38

De oplossing zit niet in een autoloze zondag.
Diegene die dat denkt maakt zich zelf wat wijs.
Wil hij of zij de hoofdprijs gooi dan op iedere vlieg ticket geen boete van €7,= maar minimaal ongeacht de huidige ticket een boete van minimaal €1.000,= Dat helpt en ga de luchtmacht 6 dagen in de week aan de grond houden.
De rest is een questie van de weg van de geleidelijkheid.
Vergis je niet!Het rijk dient voorbeeld gedrag te tonen.