Grote verschillen tussen ontbijtgranen te zien door Nutriscore

De Consumentenbond heeft de voedingswaarde van ontbijtgranen in kaart gebracht door de Nutriscore van zeventig producten te berekenen. Het blijkt dat van de twintig ontbijtgranen voor kinderen slechts 25 procent een A krijgt, de gezondste score. Bij de vijftig ontbijtgranen voor volwassenen is dat 44 procent."Hiermee laten we nogmaals de kracht van Nutriscore zien: consumenten krijgen direct een realistisch beeld van de voedingswaarde. Wij willen dat dit voedselkeuzelogo op alle voedingsmiddelen komt, zodat in één oogopslag te zien is welk product gezond is en welke niet. Consumenten kunnen daarmee veel makkelijker een keuze maken", aldus Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond.

Nutriscore

Nutriscore is een Frans voedselkeuzelogo op de verpakking dat laat zien hoe gezond een product daadwerkelijk is. De afbeelding bestaat uit vijf kleuren en letters: donkergroen (A), lichtgroen (B), geel (C) oranje (D) en rood (E). De donkergroene producten, de A-labels, zijn het gezondst.

Vergelijkbare producten kunnen heel verschillend scoren. De biologische cornflakes van Albert Heijn bestaat bijvoorbeeld vrijwel alleen uit mais en scoort een A. Cornflakes van het merk Kellogg’s bevat zout en suiker, waardoor deze een C krijgt. Daarnaast zijn er grote verschillen te zien bij typische kinderproducten. Zo krijgt de 'Quaker kids crunchy mix-up chocolate flavour' een A, terwijl de 'Jordans junior chocolate granola', met meer suiker en verzadigd vet, een C scoort.

Ongezonde ontbijtgranen

Er wordt veel suiker aan ontbijtgranen toegevoegd, waardoor ze niet erg gezond zijn. Toegevoegde suiker in de vorm van appelsapconcentraat, rietsuiker en honing maken deze ontbijtgranen niet gezonder. Ons lichaam maakt namelijk geen onderscheid tussen soorten suikers. 

Foto: Consumentenbond

Bron(nen):