Rijst, ongezond voor jonge kinderen?

Arsenicum in rijstmelk, rijstepap en rijstwafels

Getty Images

Uit laboratoriumbepalingen blijkt dat rijst kleine hoeveelheden van het giftige metaal arsenicum bevat. Voor jonge kinderen die veel rijst(producten) eten, kan dat misschien te veel worden. Niet te veel rijstwafels, rijstepap en rijstmelk, waarschuwt hoogleraar Martijn Katan daarom.

De EFSA, de Europese organisatie die de kwaliteit van voedsel bewaakt, heeft onlangs een rapport over chemicaliën in de voeding uitgegeven. Denk daarbij aan resten van bestrijdingsmiddelen en zware metalen in de bodem. In het rapport staat dat we vooral via granen en rijstproducten arsenicum binnenkrijgen in de voeding. Voldoende reden voor hoogleraar Martijn Katan om te waarschuwen dat jonge kinderen die veel rijst(producten) eten, misschien wel te veel arsenicum binnenkrijgen. Het advies van Katan is overigens niet overgenomen door instanties als het Voedingscentrum.

Arsenicum

Arsenicum is een metaal dat van nature voorkomt in gesteente, de bodem en grondwater. Voor de mens is het een potentieel giftige stof, waar je niet te veel van moet binnen krijgen. Een langdurig hoge inname kan de kans op huidaandoeningen, hartziekten en bepaalde vormen van kanker verhogen.

In onze voeding komt het van nature in heel kleine hoeveelheden voor, het meest in granen, rijst, zuivelproducten en drinkwater. Rijst is het product dat van nature de hoogste hoeveelheid arsenicum bevat (maar dan nog gaat het om kleine hoeveelheden) In zilvervliesrijst komt meer arsenicum voor dan in witte rijst. Volgens de EFSA kan het goed wassen van rijst al wat van het arsenicum wegspoelen.

Rijstwafels en meer

De EFSA geeft geen speciale adviezen om rijst te beperken, maar toch vindt hoogleraar Katan dat het zaak is om op te passen bij kinderen die echt rijstliefhebbers zijn. Jonge kinderen krijgen door hun lage lichaamsgewicht al snel te veel binnen. Het gaat om kinderen die niet alleen vaak rijst bij de warme maaltijd eten, maar ook rijstwafels als tussendoortje eten en die rijstepap of rijstemelk gebruiken. Katan baseert dit advies op de cijfers in het rapport, maar de EFSA zelf geeft dit advies niet.

Het zal ook waarschijnlijk zo’n vaart niet lopen. Maar het is sowieso een goed idee – voor iedereen – om gevarieerd te eten. Als je kind echt veel rijst(producten) binnenkrijgt, kun je gaan afwisselen met andere producten. Er zijn ook wafels die gemaakt zijn van maïs, gerst of spelt bijvoorbeeld. Rijst bij de maaltijd kun je ook afwisselen met aardappelen, pasta, couscous, gierst of quinoa. En ook voor rijstemelk zijn varianten, zoals amandelmelk en sojamelk.

Bron 
  • EFSA