Acht bijzondere musea in Wallonië

Grand Hornu
www.globalview.be/S.Schmitt

Bent u in Wallonië, dan kan het bijna niet anders dan dat u een keer langs een bijzonder museum komt. Van bier proeven in een oude abdij tot dwalen tussen het werk van Kuifje: deze acht musea zijn echte aanraders!

Abdij van Stavelot in Stavelot

De Abdij van Stavelot is gesticht door de heilige Remakel in de 7de eeuw, maar het grootste deel van de locatie dateert uit de 18de eeuw. In deze abdij vind je niet één, niet twee, maar zelfs drie musea. Het Historisch museum van het prinsendom Stavelot-Malmedy, waar het verhaal van de abdij uitgebreid wordt verteld. Het Museum van het Circuit Spa-Francorchamps, waar u de prestigieuze geschiedenis van dit circuit kunt bekijken. Het Guillaume Apollinaire Museum geeft een kijkje in het leven van de gelijknamige schrijver en dichter Guillaume Apollinaire, een bijzonder figuur in de Waalse geschiedenis.

Abdij van Maredsous in Denée

In de vallei van Molignée ligt de Abdij van Maredsous. De abdij is in 1872 gesticht door de Benedictijnen, die ook nu nog de abdij runnen. In het onthaalcentrum Sint-Jozef kunt u genieten van een kopje koffie, maar ook van speciaal gebrouwen bieren en zelfgemaakte kazen. Er is een boekhandel, souvenirwinkel en speeltuin aanwezig. De kaas van Maredsous is bijzonder: de abdij is een van de weinige plaatsen waar de kaas nog in de kelder gerijpt wordt. Het is een traditioneel rijpingsproces. Het maken van bier zit natuurlijk al lang in de traditie van de benedictijnen en dat is niet anders voor de bieren van Maredsous. U kunt hier Maredsous Blond, Maredsous Bruin en Maredsous Tripel proeven. 

Getty Images

Foto: Abdij van Maredsous, © WBT-B.d'Alimonte

Le Grand-Hornu in Mons

Bent u in de buurt van Mons? Dan is Le Grand-Hornu zeker een bezoekje waard. Deze voormalige steenkolenmijn is het pronkstuk van het Belgische industriële erfgoed. In de loop der jaren is de mijn omgevormd tot een bijzonder museum voor de hedendaagse kunst. De stichter van de mijn, Henri De Gorge, wilde in 1810 met zijn steenkolenmijn blijven innoveren. Dat deed hij met nieuwe machines, bijzondere technieken en speciale wooncomplexen voor zijn arbeiders. Het is daarom niet zomaar dat het gebouw nu als museum voor design en hedendaagse kunst dient: de visie op de toekomst blijft u terugzien.

Het Mundaneum in Mons 

Het Mundaneum is als het ware een papieren versie van de zoekmachine Google. Twee Belgische juristen, Paul Otlet en Henri La Fontaine, bedenken in het begin van de 20e eeuw een systeem om alle kennis van de wereld te verzamelen. Gedurende hun hele leven verzamelen ze artikelen, documenten, persuitingen en foto’s en hebben het Internationaal Persmuseum opgericht. Ze zijn de uitvinders van het Universele Decimale Classificatie-systeem, om zo documenten te kunnen indelen. Dit systeem wordt nog steeds gebruikt in bibliotheken over de hele wereld. Het Mundaneum beslaat zo’n 6 kilometer aan documenten, zeker 10 miljoen stuks. 

Getty Images

Foto: Mundaneum, © F. Raeven.

Musée L in Louvain-La-Neuve

In het universiteitsmuseum Musée L worden kunst en wetenschap samengebracht. Het museum presenteert naast prent-, schilder- en beeldhouwkunst ook wetenschappelijke stukken. Met name archeologische vondsten, wetenschappelijke uitvindingen en machines kunt u hier van dichtbij bekijken. De collecties worden ingedeeld in vijf thema’s: vragen, verrassen, verzenden, verplaatsen en aanschouwen. 

Het Hergé Museum in Louvain-la-Neuve

Kuifje-liefhebbers opgelet: dit is hét Kuifje-museum. In het Hergé Museum wordt een uitgebreide verzameling platen, foto’s en voorwerpen tentoongesteld van Georges Remi, de geestelijk vader van de bekende stripfiguur Kuifje. Niet alleen zijn werk met Kuifje in de hoofdrol, maar ook ander werk kun je hier bekijken. Per zaal reis je als het ware door het leven van de kunstenaar, van de beginjaren tot zijn laatste werk. Het gebouw is gecreëerd door de Franse architect Christian de Portzamparc. 

Getty Images

Foto: Hergé Museum, © N. Borel - Architecte C. de Portzamparc.

Het Archeoforum in Luik

De rijke geschiedenis van Luik wordt uitgebreid behandeld in het Archeoforum. Eeuwenoude resten van bijzondere gebouwen worden hier tentoongesteld, zoals de fundering van de Sint-Lambertuskathedraal of de resten van een Gallo-Romeinse villa. Allerlei sporen van vroegere samenlevingen in de omgeving van Luik kunt u hier met eigen ogen bewonderen. 

Het Malmundarium in Malmedy

In dit voormalige klooster, gesticht in de 18e eeuw, vindt u een grote hoeveelheid aan bijzondere kunst en verhalen over Malmedy. Duik in het verleden of het heden van de regio aan de hand van interactieve (audio)tours door de gerestaureerde ruimtes van het gebouw. Malmedy was een stad van leerlooiers en papiermakers. Het klooster had daarin een belangrijke rol. Bekijk de schatkamer, het museum van het carnaval en de verhalen over leer en papier. 

Getty Images

Foto: Malmundarium, © SI. 

Deze musea behoren tot een selectie van locaties waar u korting kunt krijgen op uw bezoek. Bekijk daarvoor de website van VisitWallonia.be. 

Auteur