48 uur in New York

Picknicken onder de bloesem in Central Park, fietsen over Brooklyn Bridge en heerlijke kitsch op de Macy’s Flower Show. Zo beleef je de lente in New York op z’n best.

Dag 1

09:30 Klimmen
Eerst de lucht in
Beklim eerst een wolkenkrabber om meteen te zien waar alle plekken liggen die je wilt bezoeken. Een aanrader is het nieuwste en hoogste uitzichtpunt: het One World Observatory in het One World Trade Center, dat op de plek van het oude World Trade Center is gebouwd. www.oneworldobservatory.com

11:30 Smullen
Boeren in de stad
New Yorkers leven tussen beton en gewapend staal en zijn misschien wel daarom dol op boerenmarkten. Op de Union Square Market bij het Union Square Park doen koks hun boodschappen. Er staan stalletjes met verse kaas, brood, fruit, groente en zelfs gras voor de sapshotjes waar fans van superfoods bij zweren.
www.grownyc.org

14:00 Kijken
Bloemen bij Macy’s
Bij ons onbekend maar voor Amerikanen een begrip: Macy’s Flower Show. Met giraffes en flamingo’s van bloemen en andere spectaculaire bloemenarrangementen weet het oudste warenhuis van New York ieder voorjaar weer de show te stelen. Liefst 24 vrachtwagens vol bloemen worden verwerkt tot bloemstukken. Zelfs de kassa’s krijgen een groene make-over. Dit jaar van 25 maart t/m 8 april.
www.macys.com/social/­flower-show

15:30 Fietsen
Op de pedalen
De Nederlandse invloed in New York is in het straatbeeld terug te vinden met wijknamen als Bowery ­(‘bouwerij’, een oud woord voor ‘boerderij’) en Broadway (‘Brede Weg’). Maar ‘typisch Nederlands’ zijn ook de fietsen die steeds meer in het straatbeeld opduiken. Geniet van de lentezon en rij op een blauw ros van het Citi Bike-systeem over de imposante Brooklyn Bridge naar de Brooklyn Botanical Garden voor het Sakura Matsuri, het Japans geïnspireerde festival waarbij de kersenbloesem wordt geëerd.
www.citibikenyc.com

20:00 Genieten
Sterren op de planken
Waar anders dan op Broadway zie je filmsterren als Bette Midler, Glenn Close, Danny DeVito en Sally Field live op de planken? Een bezoek aan een toneelstuk of musi­cal is een must-do in New York. Eet vooraf een hapje in het naburige Korea Town; de Koreaanse keuken is in opmars. Dansliefhebber? Het New York City Ballet pakt ieder voorjaar uit met een speciaal lenteprogramma.
www.nycgo.com/maps-guides/seasonal/spring

Dag 2

09:45 Bewonderen
Spetterende kunst
In het MoMA, het museum voor moderne en hedendaag- se kunst en design, lijkt het altijd wel voorjaar. Mondriaan, Van Gogh, Warhol en andere kleurrijke kunstenaars spetteren hier van de wanden. Koop tickets vooraf online om de wachtrij te ­ontlopen. Op vrijdag is de toegang van 16 tot 20 uur gratis, maar dan is het wel druk. Ga daarom na 18 uur.
www.moma.org

12:00 Picknicken
Zachtroze park
In de lente is niets romantischer dan samen picknicken in Central Park. De prachtige bloesem van de kwanzan- en yoshino-kersenbomen kleuren het park zachtroze. Haal bij een foodtruck of sandwichbarretje in de buurt van het park een broodje. Wie helemaal in een ­romantische bui is, huurt bij de ­vijver een roeibootje of trakteert zijn lief op een ­koetstochtje door het park.
www.centralparknyc.org

15:30 Wandelen
Nederlandse planten
Ontvlucht de stadsjungle tijdens een wandeling op de High Line. Dit 2,3 kilometer lange park is aangelegd op een voormalige verhoogde treinlijn. De beplanting is ontworpen door de Nederlandse tuinarchitect Piet Oudolf. Her en der zijn nog oude rails zichtbaar. Het park biedt uitzicht op de oude pakhuizen van het Meatpacking District, de artistieke wijk Chelsea, het Garment District en de Hudson-rivier.
www.thehighline.org

20:30 Chillen
Het dak op
Wat is een mooier afscheid van New York dan een drankje met uitzicht over Manhattan en Central Park? Deze stad van wolkenkrabbers heeft tal van geweldige rooftop bars waarvan er vele deels overdekt zijn. Dus mocht het in de avond nog een beetje fris zijn, dan hoeft dat geen beletsel te zijn. Op het terras van ‘230 Fifth’, de allergrootste rooftop bar van New York, zit u front row voor het mooiste uitzicht op het Empire State Building.
www.230-fifth.com

Lentekriebels

  • In de lente start het honkbal­seizoen: een mooie aan­leiding om de sfeer te proeven bij een wedstrijd van de Mets of de New York Yankees.
  • Ga op 1 april zeker kijken naar de bonte Easter Parade.
  • Vanaf mei zijn toneelstukken van Shakespeare te zien in Central Park. Gratis!

Praktische tips

  • In de lente zijn vluchten naar New York relatief aantrekkelijk geprijsd.
  • Vul uiterlijk drie dagen voor vertrek naar de VS een ESTA-reistoestemmingsformulier in.
  • Hotels op Manhattan zijn duur. Wie bijvoorbeeld in Brooklyn of Jersey City een hotel vlak bij een metrostation kiest, is zo in de ­binnenstad.

Dit artikel is eerder verschinen in Plus Magazine april 2018. Nog geen Abonnee van Plus Magazine? Abonnee worden doet u in een handomdraai!