6 bijzondere plekken om het noorderlicht te bewonderen

Het noorderlicht, ook wel poollicht en aurora borealis genoemd, is een lichtverschijnsel in de aardatmosfeer. De heldere gloed komt in bewegende bogen of zelfs gordijnen van licht. Maar waar en wanneer is deze prachtige natuurlijke ‘lichtshow’ het beste te zien?

Het Poollicht wordt veroorzaakt door uitbarstingen op de zon, waarbij grote hoeveelheden geladen deeltjes het heelal in geslingerd worden. In de buurt van de Noord- en Zuidpool dringen deze met hoge snelheid de atmosfeer binnen. Ze bevatten dan nog veel energie, die in de bovenste lagen van de atmosfeer door botsingen wordt overgedragen op zuurstof- en stikstofatomen. Die energie komt uiteindelijk weer vrij en wordt op 80 tot 1.000 kilometer hoogte uitgestraald in de vorm van het kleurrijke poollicht.

Spitsbergen | Noorwegen 

Spitsbergen is een eilandengroep in de Noordelijke ijszee en maakt deel uit van het Koninkrijk Noorwegen. In heel Noorwegen heeft u kans om het noorderlicht te zien, maar als u echt een grote kans wilt maken, dan is Spitsbergen de beste plek. Spitsbergen, door de Noren zelf ook wel Svalbard genoemd, ligt namelijk op slechts 1.300 km van de Noordpool.

De kans om hier het Noorderlicht te zien, is het grootst in de periode van november tot februari. Vaak is het ’s middags al donker en vanaf december zijn de weersomstandigheden het beste, met de meeste kans op een heldere lucht.

Ivalo | Fins Lapland 

Ivalo is een plaats in het noorden van Finland, in de regio Lapland. In Ivalo vindt u het bijzondere Kakslauttanen Arctic Resort: hier kunt u verblijven in comfortabele glazen iglo’s met sauna en openhaard. Vanuit deze iglo’s kunt u liggend de sterrenhemel bewonderen en – met een beetje geluk – ook het Noorderlicht!

Het lichtspektakel  is te zien van september tot en met maart en bij een heldere lucht is het hier gemiddeld twee keer per week raak. Daarnaast zijn er in deze omgeving genoeg andere dingen te doen, zoals een rendiersafari of met skiwandelschoenen het nabijgelegen Urho National Park ontdekken. Fins Lapland is evengoed al heel erg mooi met de sprookjesachtige uitstraling van het witte landschap.

Reykjavik | IJsland 

Met haar ‘skyline-loze’ hoofdstad Reykjavik biedt IJsland u veel kans om de aurora te bewonderen. De stad is een van de meest betaalbare plekken om het Noorderlicht te zien en wordt daarom steeds populairder. Ook de Blue Lagoon is erg in trek . Dit is een groot blauw meer met reinigende modder en mineralen, dat iedere dag door vele toeristen wordt bezocht.

Van oktober tot en met maart, tussen 21:00 en 01:00 uur, heeft u de meeste kans om het Noorderlicht te zien. Maar ook in september en april wordt het poollicht regelmatig waargenomen.

Yellowknife | Canada

In de Canadese provincie Northwest Territories ligt Yellowknife, een leuk stadje en van de beste plekken in Canada om het Noorderlicht te aanschouwen. Bijzonder is ook dat hier veel Eskimo’s wonen, die u graag laten kennismaken met het traditionele Canadese leven.

In de afgelegen gebieden in het noorden van Canada is weinig luchtvervuiling en komt weinig bewolking en neerslag voor. Bovendien wordt het hier in de wintermaanden aardedonker. Doordat Yellowknife een dunbevolkt en minder bezocht gebied is, heeft u hier in de koude wintermaanden een kans van wel 90% om de aurora borealis te zien.

Nuuk | Groenland 

Deze plek is een wat lastiger bereikbaar dan de rest van dit rijtje. Om naar ’s werelds grootste eiland te reizen moet u eerst een overstap maken in Kopenhagen, om van daaruit door te vliegen naar de Groenlandse hoofdstad Nuuk. Maar de extra reistijd wordt beloond: de prachtige en ongerepte Groenlandse natuur met de grote kans op het Noorderlicht is een unieke combinatie. Nuuk is weliswaar een moderne hoofdstad, maar u komt er ook nog vele oude tradities tegen. In het gezellige centrum vindt u winkeltjes en de stad is het startpunt van allerlei avontuurlijke outdoor activiteiten.

Om het Noorderlicht te zien kunt u het beste tussen augustus en april Groenland bezoeken. Gedurende de overige maanden schijnt de zon namelijk langer en is het ’s nachts niet donker genoeg om de lichtshow te kunnen zien.

Nationaal Park Abisko | Zweden 

Als u dacht dat Lapland alleen onder Finland viel, dan heeft u het goed mis. In Zweeds Lapland ligt Nationale Park Abisko, met een oppervlakte van 77 km2. Het park wordt doorkruist door de indrukwekkende Abiskorivier, door de Zweden Abiskojokk genoemd. In het park vindt u het Aurora Sky Station, één van de beste plekken om het Noorderlicht te zien. U kunt een stoeltjeslift nemen naar het station om de adembenemende verschijning te bewonderen. Ook kunt u reserveren voor een culinair Scandinavisch diner, dat u onder het genot van het Noorderlicht kunt consumeren.

Bij een overnachtingsduur van minimaal drie nachten kunnen de medewerkers van het station bijna garanderen dat bezoekers minstens één keer het mooiste natuurverschijnsel ter wereld zullen zien.

Tips 

Hieronder alle belangrijke informatie en tips nog even op een rijtje:

  • Het Noorderlicht is het beste te zien tussen het eind van de herfst en het begin van de lente tussen 18:00 en 01:00 uur. Na 22:00 uur wordt de kans steeds groter.
  • Tijdens een heldere dag zonder neerslag en bewolking is de kans dat u het poollicht gaat zien het grootst.
  • Volle maan betekent echter niet dat u niet kunt genieten van de lichtshow. De maan in combinatie met de verschillende kleuren van het Noorderlicht kan juist hele bijzondere plaatjes opleveren.
  • U zult vaak vele uren in de kou moeten wachten. Kleed u daarom warm aan, en denk bijvoorbeeld aan thermokleding.
  • En tenslotte: heb geduld en houd vol! Het kan lang duren voordat u de aurora ziet, maar het is het wachten absoluut waard!