Boete voor kosten handbagage

Getty Images

De budgetluchtvaartmaatschappijen Ryanair, Vueling, EasyJet en Volotea hebben in Spanje een boete van 150 miljoen euro gekregen omdat ze allerlei extra kosten in rekening brengen, bijvoorbeeld om handbagage mee het vliegtuig in te nemen.

Dat meldt het Europees Consumenten Centrum. Ook vragen deze vier maatschappijen extra geld om een stoel te kiezen wanneer iemand reist met afhankelijke personen, zoals gehandicapten of kleine kinderen. De vier geven geen duidelijke informatie over de uiteindelijke prijs en ze weigeren contante betalingen. Bij Ryanair moeten passagiers twintig euro betalen voor het opnieuw printen van de instapkaart op de luchthaven. Dat is meer dan de daadwerkelijk gemaakte kosten.

Klachten

Verschillende Spaanse consumentenorganisaties hebben klachten van passagiers gedeeld met het Spaanse ministerie van Consumentenzaken. De organisaties vinden de praktijken van de luchtvaartmaatschappijen misleidend omdat ze veel extra kosten bovenop de ticketprijs berekenen. Naar aanleiding van die klachten is het Spaanse ministerie in de zomer van 2023 een onderzoek begonnen. Dit heeft nu geleid tot de boete van 150 miljoen euro.
De luchtvaartmaatschappijen zijn het niet eens met de boete. Zij maken bezwaar tegen het besluit van het ministerie. Mogelijk stappen ze naar de rechter.
 

Auteur