Bourgondische Belgische stadjes

Slow food bij uitstek

Lekker en goed eten zit in het DNA van onze zuiderburen. Van echte Belgische frites tot fijne gerechten van chef-koks van wereldniveau. Je bezoekt een stad of dorp niet alleen voor het museum of het kasteel maar juist ook voor de streekspecialiteiten. Ze worden gemaakt met aandacht en vakkennis. Trappistenbier, Ardenner ham, pralines, Luikse wafels, de zoete Baisers de Marche, een abdijkaas uit Maredsous,…. Proef het ter plaatse en neem wat mee voor thuis om nog langer in de Ardense vakantiesfeer te blijven.

La Roche en Ardenner ham

Het ruisende water van de Ourthe kabbelt door La Roche-en-Ardenne. Echt zo’n Ardens stadje omringd door uitgestrekte bossen en riviertjes. Huizen van natuursteen, leistenen dakpannen en een stoere kasteelruïne boven de hoofdstraat. Tegenover de kerk vindt u de ambachtelijke slager met de beste Ardenner ham: Slagerij Bouillon & Fils. In de taverne naast de slagerij kan geproefd worden. Echte Ardenner ham wordt gedroogd en vervolgens gerookt boven een vuur van beuken- en eikenhoutzaagsel. De ham blijft puur van smaak, zonder kunstmatige kleurstoffen of andere toevoegingen.
www.coeurdelardenne.be

Bubbels in Spa

Het stadje Spa leeft al enkele eeuwen op bubbels. Koningen, prinsessen, de tsaar uit Rusland, iedereen die gezien wilde worden, kwam naar Spa. Voor het heilzame water en om te flaneren onder de Leopold-galerij in het park. De Wintertuin, het park, de Place du Marché, ze zijn in stijl gerenoveerd. In de wintertuin is een permanente expositie rond Míro te zien, elke zondag is er brocante markt tussen de gietijzeren pilaren van de galerij en badderen kan in de chique Thermen. Het regenwater wordt op natuurlijke wijze gefilterd in het grootste natuurgebied van België, de Hoge Venen. Als puur Spa-water komt het in Spa bruisend weer omhoog. Wandelaars en fietsers maken het best een rondje langs de Spa-bronnen in het stadje en het bos en vullen hun waterflesje gewoon rechtstreeks aan de bron!
www.spatourisme.be

Aperitief in Thuin

Onder Charleroi ligt het stadje Thuin. Deels ommuurd en met een 17e eeuwse Belfort toren die je mag beklimmen. Thuin was ooit de wieg voor binnenschippers dankzij de ligging aan de Samber, een zijrivier van de Maas. Langs de rivier loopt nu een wandel-fietspad naar de abdij van Aulne. Op de hellingen onder de muur van het oude stadje liggen de ‘hangende tuinen’ met druivenranken en fruitbomen. Dit biologische fruit is bij uitstek geschikt voor de Distilleerderij van Biercée in het mooiste dorpje Ragnies, 5 kilometer verderop. Het ambachtelijke bedrijf, gevestigd in een herenboerderij, maakt met puur fruit de mooiste drankjes, zoals het aperitief Eau de Villée. Proeven kan er aan de toog in het café met muren vol oude reclameborden. De fietsers op het netwerk met knooppunten tussen Thuin en Chimay, nemen hier graag een pauze.
www.visitthudinie.be

Rochefort en trappistenbier

Er zijn elf trappistenbieren ter wereld. Drie daarvan worden in Wallonië gebrouwen: Chimay, Rochefort en Orval. Ze bezitten het keurmerk ‘Authentic trappist product’ en moeten in of bij een Trappistenabdij worden gebrouwen. Een deel van de opbrengst wordt aan goede doelen geschonken. De abdij is voor publiek gesloten maar om het trappistenbier ter plaatse te proeven, ga je gewoon naar het lokale café. Het stadje Rochefort is dan een goede keus, niet alleen voor het bier! Het is er altijd gezellig druk op de terrassen en in de restaurants. Fietsen kan er op de vlakke Ravelroute langs de Lesse. De Grotten van Han liggen op steenworp afstand, net als de Citadel van Dinant en het mooie dorp Celles met het kasteel van Vêves. En in elk café vloeit het trappistenbier Rochefort.
www.valdelesse.be

Bruine suikertaart uit Waterloo

In 2015 was het 200 jaar geleden dat Napoleon werd verslagen in Waterloo. Het nieuwe Memorial werd geopend, de Napoleonroute door België bewegwijzerd, het panoramaschilderij gerestaureerd en de Ferme van Hougoumont kreeg een spectaculaire presentatie. De Slag van Waterloo wordt elke vijf jaar nagespeeld bij de Leeuwenheuvel met circa 3000 figuranten maar ook de andere jaren is Waterloo een druk bezochte stad. Aan de hoofdstraat van Waterloo ligt het Wellingtonmuseum waar historische documenten te zien zijn. Die hoofdstraat is een fijne winkelstraat met goede boetieks, cafés en restaurants. Specialiteit uit Waterloo is de Tarte au sucre (met bruine suiker!). Koffiepauze en nagerecht zijn dus alvast in orde in Waterloo. Voor verbranding van de calorieën, volstaat een klimmetje naar de top van de Leeuwenheuvel.
www.routenapoleoninbelgie.nl
www.waterloo-tourisme.com

Dinant

Dinant ligt aan de oevers van de Maas. Door de gunstige beschutte ligging aan de voet van de steile rotswand en de goed bevaarbare rivier werd Dinant al snel een belangrijk handelscentrum in de Ardennen. Het stadje is ingeklemd tussen rots en rivier, wat ervoor heeft gezorgd dat Dinant niet uit zijn voegen groeide. Dat knusse, compacte karakter geeft Dinant een aparte sfeer. Daarbij valt vooral zijn citadel op, die al eeuwenlang het aanzicht van de stad bepaalt en boven de stad uittorent. In Dinant staat ook de abdij van Leffe, waar van oudsher het bekende Leffe-bier werd gebrouwen.
www.valleedelameuse-tourisme.be

Durbuy

Het pittoreske stadje Durbuy ligt in Belgisch Luxemburg, aan de rivier de Ourthe in het hart van de Ardennen. Oorspronkelijk was Durbuy een eilandje, goed beschermd door het water, het kasteel en de stadsmuur. Het prachtige Middeleeuwse centrum en de vele gezellige restaurants en cafés lokken tegenwoordige vele toeristen naar Durbuy. Dat zijn niet alleen de genieters, want ook voor de actieve toerist biedt Durbuy veel mogelijkheden. Zo kun je er uitstekend kajakken, mountainbiken en golfen. Iets minder avontuurlijk ingesteld? Geen nood, ook voor wandelaars is er veel te beleven in Durbuy en omgeving.
www.durbuyinfo.be

Durbuy

Bouillon

Bouillon is een stad in de provincie Luxemburg. Bouillon wordt gedomineerd door de middeleeuwse burcht van de bekende Godfried van Bouillon, de hertog van Neder-Lotharingen. Het stadje aan de rivier de Semois, die rond de oude stadskern kronkelt, trekt jaarlijkse veel toeristen. Bezoekers van Bouillon kunnen laven aan de prachtige oude patriciërshuizen, het klooster van de Zusters van het Heilig Graf, de bastions en en de kazernes van Vauban. Daarnaast biedt de streek rondom de stad veel moois voor wandelaars. Eiken- en beukenbossen strekken zich uit van Menuchenet tot de hellingen van de Semois, met vaak spectaculaire uitzichten.
www.bouillon-tourisme.be

Lees hier meer over mooie wandelregio's.