De charmes van Sicilië, Sardinië en Corsica

Getty Images

Heeft u al uw zomervakantie gepland? In dit artikel zetten wij de drie subtropisch Zuid-Europese eilanden Sicilië, Sardinië en Corsica op een rij om te laten zien wat ze de moeite waard maakt om te bezoeken.

Kenmerkend voor de drie eilanden is natuurlijk het subtropisch klimaat met zachte, regenrijke winters en droge, vaak zeer warme zomers. De gemiddelde temperatuur aan de kust van deze eilanden ligt in de zomer steevast tussen de 25°C en 30°C. De eilanden staat altijd onder invloed van verschillende winden, zoals de mistral, de sirocco en de levante.

Sicilië: zonovergoten cultuureiland

Sicilië is het grootste eiland van de Middellandse Zee en een autonome regio van Italië. De Oud-Griekse naam Trinakria betekent "het eiland met de drie punten". Dit is tevens de naam van de vlag. Op Sicilië zijn alle ingrediënten voor een geslaagde vakantie te vinden: een aangenaam klimaat met zonovergoten stranden, imposante natuur, een verrukkelijke keuken en een hele rijke cultuur.

Natuur
In het noorden bevinden zich de grote groene wouden. In het oosten, nabij Catania, bevindt zich de vulkaan Etna die als een enorme bult in het landschap duidelijk aanwezig is. Daaromheen is het relatief vlak. Op deze vlaktes worden grote hoeveelheden fuit verbouwd. In west en centraal Sicilië wordt het landschap gedomineerd door heuvels. Opvallend is de droogte. In de zomer domineert de kleur goudbruin in de heuvels, met uitzondering van de vele citroen- en sinaansappelplantages.

Cultuur
De oorspronkelijke inwoners van Sicilië, voor de Griekse kolonisatie waren de Elymianen, Sicani en Sicelen. Van deze stammen zijn de Sicelen waarschijnlijk het laatst op het eiland aangekomen, rond 1200 v.C. Sicilië werd later gekoloniseerd door Punische en Fenicische kolonisten uit Carthago en het oude Griekenland. Deze kolonisatie begon in de achtste eeuw v.C. Sicilië heeft, in het brandpunt van de Middellandse Zee, veel culturele invloeden van diverse volkeren gekend en elk volk liet eigen cultuurschatten achter. Dat maakt Sicilië cultureel zeer interessant en vol met bezienswaardigheden. Zoals de Griekse cultuurschatten in onder andere Agrigento, een groot Grieks-Romeins theater en Romeinse mozaïeken in Taormina, en de Dom van Monreale en het Palazzo dei Normanni in Palermo, gebouwd in Arabisch-Normandische kunststijl.

De mooiste plekjes op het eiland op een rij:

Palermo
De hoofdstad en universiteitsstad Palermo biedt een rijke geschiedenis met vele bezienswaardigheden. Vele facetten van de rijke geschiedenis zijn in de stad nog te herkennen aan onder meer de bouwstijl van gebouwen, zoals invloed van Arabieren, Normandiërs, Romeinen en Byzantijnen. De stad ligt in het noordwesten van het eiland, aan de Tyrreense Zee en de Middellandse Zee. Het is de op vier na grootste stad van Italië.

Erice
Op een heuvel vlakbij de kustplaats Trapani ligt een van de mooiste dorpjes van Sicilië: Erice. Dit is één van de weinige dorpjes die niet zo veel schade heeft opgelopen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De charme van de Middeleeuwse, nauwe straten en steegjes zijn daardoor behouden gebleven. De meest imposante bezienswaardigheid is de Duomo Chiesa Matrice die stamt uit medio 1300, een schitterend bouwwerk met Gotische versieringen.

Catania
Nergens anders in Europa schijnt de zon langer dan in Catania. Dat is al een eerste reden om een bezoek te brengen aan deze stad, die ingeklemd ligt tussen de beroemde vulkaan de Etna en de Middellandse Zee. Catania is de op één na grootste stad van Sicilië en dat is te merken aan de gezellige drukte en chaos, zoals het een echte Italiaanse stad betaamt. Catania is een stad met historie en heeft dan ook een grote verscheidenheid aan bezienswaardigheden. Ook net buiten de stad ligt een grote bezienswaardigheid, de Etna. Deze vulkaan heeft na haar uitbarsting in 1693 Catania compleet verwoest, de stad is vervolgens weer opgebouwd met gebruik van lava in de bouwwerken.

Agrigento
Agrigento is de hoofdstad van de gelijknamige provincie, de zuidelijkste van Italië. De stad ligt op een heuvel, op enkele kilometers van de Siciliaanse zuidkust. Agrigento werd in 581 v.C. gesticht door de Grieken onder de naam Akragas, maar werd in 406 v.C. grotendeels verwoest door de Carthagers. Toch zijn er tot op heden nog tempels bewaard gebleven. Deze zijn met name te vinden in de Valle dei Templi (vallei van de tempels).

Taormina
Aan de oostkust van Sicilië ligt Taormina. Een romantisch stadje met veel oudheidkundige bezienswaardigheden.  Het Teatro Greco is een zeer indrukwekkend openluchttheater waar in de zomer veel concerten worden gehouden. Verder zijn de Duomo, Palazzo Corvaja en de San Domenico-ker bouwsels waar u zeker een kijkje moet gaan nemen. Ook voor het echte stadsleven zit u in Taormina goed.

Getty Images

Sardinie: geurige zomerse droom

Sardinië wordt wel omschreven als de zomerse droom. De smaragdgroene Middellandse Zee vloeit er prachtig samen met de zachte tinten van de huizen in de eeuwenoude dorpen. Sardinië is een autonome regio binnen de Italiaanse Republiek en is na Sicilië het grootste eiland in de Middellandse Zee. Sardegna, zoals de Italianen het eiland noemen ligt vlak onder Corsica en is overwegend heuvelachtig.

Natuur
De binnenlanden zijn bedekt met geurige macchia, gemengd struikgewas van onder meer wilde tijm, rozemarijn en mirte. Diep in het binnenland ligt het Parco Nazionale del Gennargentu in het ruige Gennargentugebergte. Tijdens wandelingen kun je hier adelaars, gieren, wilde katten en moeflons tegenkomen. De kustlijn is wel 1800 km lang. De Costa Smeralda (Italiaans voor smaragdgroen) is de mooie kuststreek in het noordoosten. De authentieke uitstraling wordt zorgvuldig bewaard in de vele kustplaatsjes. Drukke stranden liggen in het noordoosten, de minder drukke stranden in de omgeving van de Golfo di Orosei en Cala Gonone.

Cultuur
Het eiland is in de loop der jaren door vele zeevarende volkeren overheerst zoals de Feniciërs, Carthagers, Catalanen en Romeinen, en vele overblijfselen herinneren hier aan. Door de geïsoleerde ligging heeft Sardinië echter een eigen cultuur weten te behouden en zelfs een eigen taal: het Sardisch. Deze taal is nog het meest verwant aan het oorspronkelijke Latijn. Het Gallura-dialect dat in het noorden van Sardinië wordt gesproken, is nauw verwant aan het Corsicaans.
Cultureel interessant zijn de nuraghi: kegelvormige, cementloze bouwsels (torens), gemaakt van grote opgestapelde blokken basalt. Ze dateren uit 1500 v.C. De kegels werden gebouwd door een volk, de Nuraghe, waarover vreemd genoeg vrijwel niets bekend is. Zij lieten geen schrift achter, maar wel zo’n dertigduizend nuraghi, waarvan er nog zo’n zevenduizend over zijn. Vooral ten noorden van Cagliari en in de Valle dei Nuraghi zijn er nog veel te zien.

De mooiste plekjes op het eiland op een rij:

Cagliari
De hoofdstad en universiteitsstad Cagliari, gebouwd op zeven heuvels, is met 170.000 inwoners de grootste stad. Het oude gedeelte van de stad heet Casteddu (Sardisch) of Castello, wat staat voor kasteel. Het ligt aan de top van een heuvel, met een mooi uitzicht op de Golf van Cagliari. De meeste stadsmuren zijn nog intact, inclusief twee torens uit de elfde eeuw n.C., daterend uit het tijdperk van de overheersing door Pisa. Deze torens beschermen de twee ingangen van de stad. In Castello zijn onder meer de kathedraal en het paleis van de provinciale overheid te bezichtigen. Een andere bezienswaardigheid is het Sardijns archeologisch museum, het grootste en belangrijkste museum van het eiland als het gaat om de prehistorische Nuragische beschaving van Sardinië. De 'Treno Turistico', een lokaal treintje, voert je op ontspannen wijze langs alle bezienswaardigheden.

Alghero
Alghero ligt aan de westkust van het eiland en is een mooi twaalfde-eeuws stadje met smalle steegjes en pleinen. Een deel van de bevolking van de stad spreekt een Catalaans dialect: het Algherees. Dat komt doordat de opstandige bevolking van de stad in 1372 werd gedeporteerd door de Aragonese koning Pedro IV, en werd vervangen door kolonisten uit Catalonië. Daar komt ook de bijnaam van de stad vandaan: 'Klein Barcelona'.

Nuoro
Nuoro is de hoofdstad van de provincie Nuoro en ademt een nog onbedorven, authentieke sfeer. De stad heeft al sinds de 9e eeuw een centrale functie op Sardinië, maar bloeide cultureel vrij laat, in de 19e en 20e eeuw. Het heette wel 'het Athene van Sardinië'.

Porto Cervo
Porto Cervo is de speelplaats van de rijken der aarde met veel dure boetieks, nachtclubs en restaurants. In de jaren zestig streek prins Karim Aga Khan hier neer met de Italiaanse jetset in zijn kielzog.

Getty Images

Corsica: eiland van schoonheid

Corsica wordt ook wel het eiland van schoonheid genoemd en ligt boven Sardinië in de Middellandse Zee, tussen de Italiaanse kust en de Franse Rivièra. Het eiland dat behoort tot Frankrijk is met een bergachtig landschap, schilderachtige plaatsjes, vele havens en mooie baaien uitermate geschikt voor een luxe, sportieve of rustige vakantie. Het toerisme in Corsica is een belangrijke bron van inkomsten. Er zijn veel wereldberoemde wandelingen te doen en er zijn maar liefst 230 campings.

Natuur
Corsica is bijzonder bergachtig en daardoor dunbevolkt. De twee hoogste punten zijn de Monte Cinto (2706 m) en de Monte Rotondo (2622 m). Karakteristiek is de begroeiing met maquis: ruig, kruidachtig struikgewas. Het noordoosten van het eiland is een nationaal park. Op het eiland groeien veel zeldzame plantensoorten.

Cultuur
Tijdens de Bronstijd (2000-500 v.C.) was Corsica bevolkt met stammen die in krijgerverband leefden. De sterkste en rijkste stammen konden hun dorpen ombouwen in versterkte plaatsen. De cultuur van de stammen op Corsica had veel gemeen met die van Sardinië en de Balearen. Ondanks dat Corsica bij Frankrijk hoort, zijn er grote verschillen. Zo is het Corsicaans de lokale Romaanse taal. Dit is een door het Frans beïnvloed Toscaans en daarmee een variant op het Italiaans; de Italiaanse invloeden komen sterk naar voren. Corsicaans wordt als aparte regionale taal erkend door de Franse overheid. Door de toevloed van Franstaligen, bijvoorbeeld vanuit Algerije, staat het Corsicaans wel onder grote druk. Het wordt levend gehouden door muziekgroepen als I Muvrini, die ook buiten Frankrijk faam hebben verworven.

De mooiste plekjes op het eiland op een rij:

Bonifacio
Deze middeleeuwse stad in het zuiden van Corsica ligt op imposante witte krijtrotsen, op een hoogte van 64 meter boven de zeespiegel. Niet zo gek dus, dat dit de meest bezochte plek van Corsica is. In Bonifacio vindt u veel pittoreske straatjes. Bonifacio heeft, zoals de meeste Corsicaanse steden, een beneden- en bovenstad. Beneden ligt de beschutte haven omgeven door uitgaansgelegenheden en (souvenir)winkels. Bezienswaardigheden zoals gebouwen en kerken bevinden zich voornamelijk in de oude bovenstad. “Dé verrassing van onze vakantie op Corsica. Met stip binnengekomen in de top 10 van mooiste plekjes op aarde. Prachtig oude stad omsloten door turkoise zee en fjorden. Smalle straatjes met gezellige winkeltjes, terrasjes en schitterende oude bouwwerken (zoals diverse kerken, de citadel zelf en de trappen van Koning Aragon).

Calvi
Calvi is een havenstad gelegen aan een eeuwenoude citadel die met kronkelende paden omhoog leidt en vanwaar je een prachtig uitzicht hebt. Op de weg van Calvi naar de nabijgelegen plaats Ile Rousse ligt een modern gedeelte vol campings, hotels, appartementen, stranden, restaurants, terrassen en discotheken. Calvi werd in het verleden door de Romeinen bewoond en de lokale bevolking koestert nog steeds een voorliefde voor Italië, die op sommige plekken nog heel merkbaar is. Een plaquette op een ruïnebouwval vertelt dat Calvi de geboorteplaats is van Columbus. “Calvi is een parel, zeker als u het vanuit zee ziet liggen.

St. Florent
Saint Florent is een kustplaats in het noorden van Corsica en ligt in een prachtige baai (de golf van Saint Florent) ingeklemd tussen het gebergte van Cap Corse, de Monte Asto en de heuvels van de Desert des Agriates. Vroeger was Saint Florent een roemruchte Romeinse handelsstad. Tegenwoordig is het een luxueuze badplaats met misschien wel de mooiste jachthaven van heel Corsica, gekenmerkt door grote jachten, trendy winkels, vele terrassen en beroemdheden die hun boot hier aanleggen. Volgens ingewijden is: ‘Saint-Flo’ al vijftig jaar hip.

Getty Images

 

Auteur