De mooiste kerstmarkten van Nederland en omstreken

De Kerst komt eraan! Plus Magazine selecteert de mooiste kerstmarkten in Nederland en haar buurlanden. Voor een inspirerend en gemoedelijk dagje uit.

Leuven

Als een warme jas, zo voelt het als je de Leuvense Kerstmarkt oploopt. De geuren van kaneel en sinaasappel hangen in de lucht en overal klinkt dat heerlijke warme Vlaams. “Allée madam, proeft ge ’n druppel van onze Lovania.” Onder druppel verstaan ze hier duidelijk heel iets anders dan bij ons. Het aperitiefje met perziken­aroma verwarmt me nog meer. De kerstmarkt in Leuven is een en al pracht en praal met zijn lichtjes en het feeërieke decor van de gevel van de universiteitsbibliotheek. Compact gesitueerd op twee pleinen en niet zo commercieel. Het is er vooral heel veel proeven van lokale lekkernijen ofwel – zoals ze hier zo mooi zeggen – degustaties.

Leuvense Kerstmarkt, Hoover- en Ladeuzeplein, vrijdag 12 t/m zondag 21 december, entree gratis.
00-32-16-23 71 41 of www.leuvensekerstmarkt.com

Dordrecht

“Kijk pappa, ik kan het al!” Amper vier is ze, maar ze ­scháátst, een klein meisje steunend op een meer dan levensgrote houten pinguïn. Voor haar kan de Kerstmarkt Dordrecht niet meer stuk. Niet alleen de grootste maar ook de gezelligste kerstmarkt van Nederland, zeggen ze in Dordrecht. Tegen de gevels van de historische binnenstad staan meer dan vijfhonderd kraampjes. En er is nog meer: een ijsbaan, een poppenspel, optredens van artiesten, een levende kerststal, en misschien wel het allermooiste: de van binnenuit belichte gebrandschilderde ramen van de Grote Kerk. Ze zouden best eens gelijk kunnen hebben, hier in Dordt.

Kerstmarkt Dordrecht, in de historische binnenstad, vrijdag 11 t/m zondag 13 december, entree gratis.
0900-463 68 88 of www.vvvdordrecht.nl

Valkenburg

Kerstmarkt Gemeentegrot Valkenburg is de enige ondergrondse kerstmarkt van Nederland. Bukken hoeft niet, maar brildragers moeten wel uitkijken. Bij de ingang van de Gemeentegrot stoot een mevrouw naast me haar man aan: “Pas op, in de grot besloant dich de brilleglazer.” Door de constante temperatuur van 12 graden Celsius is het er op een kille winterdag eigenlijk behaaglijk warm. En dat het in een grot zó knus kan zijn, had ik niet verwacht. Tot op een diepte van zeventig meter onder de grond staan 450 verlichte kerstbomen en meer dan 60 kraampjes met kerst- en cadeauartikelen in de lange gangen.

Kerstmarkt Gemeentegrot Valkenburg, ingang aan de voet van de Cauberg, van vrijdag 14 november t/m zondag 21 december, entree €3,75.
043-601 30 60 of www.valkenburgkerstmarkt.nl

Arnhem

De 'ooohs' en 'aaahs' klinken door de salons, op de trappen en in de Grote Zaal van Kasteel Middachten. Wie nog niet weet hoe de kerstboom dit jaar versierd moet worden, kan tijdens Kerst op Middachten volop inspiratie opdoen. Zoals elk jaar is de enorme kerstboom in de Grote Zaal met bloemen gedecoreerd. De ene keer zijn het orchideeën, dan weer gedroogde hortensia’s of physalis. Al net zo inspirerend zijn de gedekte kersttafels. Het blinkende zilver, de kristallen glazen, het damasten tafellinnen: alles komt uit het familiebezit van gravin Ortenburg-Bentinck. Ze is zelf elk jaar nauw betrokken bij de kerstopenstelling van haar kasteel.

Kerst op Middachten, De Steeg (bij Arnhem), dinsdag 8 t/m zondag 13 december, entree €8.
026-495 49 98 of www.middachten.nl

Aken

Zijn de kerstmarkten in Nederland al niet bepaald ingetogen, in Duitsland doen ze er nog een flinke schep bovenop. Het aanbod op de Akense Kerstmarkt is overweldigend. En al die aanlokkelijke waar – van kerstmutsen tot echt Duitse snuisterijen – staat uitgestald in mooie houten huisjes. “Hohohoo”, roept de kerstman, die jolig voorbij komt huppelen net als ik een slokje glühwein naar binnen wil laten glijden. Ik laat me door hem niet weerhouden. Sterker nog, dit smaakt naar meer. En als je dan toch in Duitsland bent: een bratwurst erbij. Of een spritzkuchen. Of een marsepeinbrood. Of een aardappelpannenkoek. Of een stukje kersttaart. Of een...?

Akense Kerstmarkt, rond de Markt en het stadhuis, vrijdag 21 november t/m dinsdag 23 december, entree gratis.
00-49-241-180 29 60 of www.aachen.de/nl

Buren

De Kerstfair Buren is uniek, zegt mede-­organisator Susan Ashworth. “Buren is het hele jaar een knus vestingstadje, maar rond kerst waan je je er echt in een Dickens-decor. Zeker als er ook nog sneeuw valt. Heel Buren kijkt er elk jaar naar uit.” Veel van de 2500 Burenaren doen actief mee aan de kerstmarkt door de deuren van hun monumentale huizen open te zetten voor bezoekers. De een heeft voor de gelegenheid een galerie ingericht, de ander verkoopt tweedehands spullen of kleding. Ook de leuke Burense winkeltjes zijn open.

Kerstfair Buren, Kerkplein en Jodenkerkplein, ­zaterdag 12 en zondag 13 december, entree gratis. www.kerstmarktburen.nl

Beesd

Een kerstsprookje op een eeuwenoud familielandgoed, dat is de Kerstfair Mariënwaerdt. Duizenden lichtjes betoveren de ogen, de hooibergen zijn prachtig versierd met lampjes en tussen de bomen van het bos danst het schijnsel van vuurkorven en tientallen fakkels. De oude schuren, stallen en hooibergen staan volgepakt met vrolijke en luxe kerstartikelen. Je kunt het grote huis bezichtigen, door de moestuin lopen, een culinaire workshop volgen, naar de modeshow, of een ritje met de arrenslee maken. Met rinkelende belletjes staan de paarden al op me te wachten. En daarna ga ik me warmen aan het kampvuur en een glaasje wijn. Als je hier geen zin in kerstmis krijgt..

Kerstfair Mariënwaerdt, ’t Klooster 5 in Beesd, donderdag 10 t/m zondag 13 december, entree €9.
0345–68 70 10 of www.marienwaerdt.nl

Kerstweetje en kersttip
• Rond 1850 ontstond in de Franse Elzas de kerstboom met versiering zoals wij die nu nog kennen. Vóór die tijd was het gebruikelijk de boom te versieren met appels en noten, maar toen er door extreme droogte een jaar niets te oogsten viel, waren daar gelukkig de glasblazers van het dorpje Meisen­thal: zij bliezen appels en noten van glas.

• Vindt u het ook zo zonde dat uw kerstboom na drie weken op de brandstapel of in de vuilniswagen terechtkomt? Adopteer dan een kerstboom. Deze staat een paar weken bij u thuis en kan daarna weer verder groeien in het bos. 033-432 05 01 of www.adopteereenkerstboom.nl

Meer kerstmarkten

PlusOnline heeft een aantal kerstmarkten voor u op een rij gezet:

 

 

Trefwoorden:

Reactie toevoegen

1 Reactie

Door loes doorenspleet (niet gecontroleerd) op zo, 26-11-2017 - 15:51

zou leuk zijn als i Hilversum ook eens een mooie kerstmarkt was