De mooiste pareltjes langs de Rijn

De Rijn is met ruim 1200 kilometer een van de langste rivieren van Europa. De rivier voert langs vele plekken waar middeleeuwse charme en echte romantiek samenkomen.

De 3 'Kaiserdome' 

Of je nu religieus bent of niet, de imposante domkerken van Speyer, Worms en Mainz maken altijd indruk. Eerstgenoemde is de grootste kerk ter wereld in romaanse stijl en staat sinds 1981 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Om een indruk te geven van de omvang van de dom: het grote orgel telt maar liefst 85 registers en 5556 pijpen.

De dom van Worms is op zijn beurt een stuk kleiner, maar niet minder indrukwekkend. De steile, slanke bouw is uniek en bestaat uit zandsteen. Het heeft zowel een oostelijk als westelijk koor die geflankeerd worden door twee ronde traptorens, een achtkante vieringtoren en een achtkante toren. Om een bezoek aan de drie 'Kaiserdome' compleet te maken, is er tot slot de dom van Mainz. De dom, die gewijd is aan Sint-Maarten, herbergt meerdere kunstschatten en heeft een prachtig, sprookjesachtig uiterlijk. 

Ultieme kerstsfeer

Voor de kerstliefhebber is de kerstmarkt in Keulen onmisbaar. De kerstmarkt heeft zijn eer hoog te houden en is dan ook elk jaar een populair event. Van 27 november tot en met 23 december wordt het centrum van de stad omgetoverd in een bruisende plek vol lichtjes, kraampjes en de grootste versieringen. De Keulse kerstmarkt behoort zonder twijfel tot de gezelligste kerstmarkten van Duitsland. 

Wandelen op z'n mooist

Meestal bezoek je een stad voor de bruisende straten, de winkels en vele gezellige restaurants. Maar in Koblenz kun je juist ook even ontsnappen aan de drukte. Op het punt waar de Rijn en de Moezel (ook een rivier) samenkomen, bevindt zich het 'Deutsches Eck', met een groot monument dat ter ere van keizer Wilhelm I werd opgericht. Dit is een prachtige omgeving voor een fijne wandeling.

Extra tip: op de rechteroever van de Rijn ligt het fort Ehrenbreitstein, een van de grootste rotsvestingen van Europa. 

Middeleeuwse charme

Rüdesheim is een bescheiden stadje en behoort tot het UNESCO werelderfgoed 'Middenrijndal'. Als je ergens in middeleeuwse sferen zeer goede wijn kunt proeven, is het hier wel. Op bijna iedere hoek zit een bloemrijk terras, een eeuwenoude herberg of een knus café. Geen wonder dat bijna elke cruise over de Rijn ook even aanscheept in het romantische Rüdesheim. 

Wegdromen in kastelen

Langs de Rijn valt je oog onderweg misschien wel het snelst op de vele kastelen. Pfalzgrafenstein is toch wel een pareltje op dit vlak. Dit kasteel staat op het eiland Falkenau en werd begin 14e eeuw gebruikt om tol te heffen op de Rijn, een lucratieve bezigheid voor de paltsgraven. Het eiland weerspiegelt nog altijd die periode: er is geen elektriciteit of toilet, en het museum kun je alleen bezoeken per veerboot.

Burcht Rheinstein, schuin op een heuvel, is particulier bezit, maar op regelmatige openingstijden ook open voor het grote publiek. De muurschilderijen zijn zeer de moeite waard. Je kunt er niet alleen zalen en tuinen reserveren voor een bruiloft, maar ook een vakantiewoning en torenappartement.

Schitterend panorama

De Loreley is een 132 meter hoge rots langs de rechteroever van de Rijn, bij de Duitse stad Sankt Goarshausen, tussen Koblenz en Wiesbaden. Op dit punt maakt de rivier een scherpe bocht, waardoor er een stevige stroming ontstaat in een smal stuk. Vele schepen zijn dan ook vergaan bij de Loreley, vandaag de dag nog steeds voer voor legendes. Als toerist kun je de rots beklimmen en daar krijg je niet snel spijt van: eenmaal boven geniet je van een fantastisch (breed) uitzicht.