Duurzaam op vakantie

Zo pak je dat aan

Duurzame vakantie
Getty Images

Veel mensen gaan op vakantie, maar voor het milieu is dit niet altijd even goed. Je kan met een aantal aanpassingen je ecologische voetafdruk verkleinen, ook op vakantie. Probeer deze praktische tips.

Ga niet vliegen

De meest voor de hand liggende oplossing is om niet te gaan vliegen. Kies in plaats daarvan voor bijvoorbeeld de trein. Reizen met het vliegtuig belast het milieu namelijk acht tot twaalf keer zoveel als dezelfde reis met de trein. Je zal er wat meer geld en tijd voor moeten inleveren, maar het is wel de meest comfortabele manier van reizen op het vaste land. Daarnaast kun je zoveel bagage meenemen als je nodig hebt en kun je op heel veel verschillende stations uitstappen. Reizen met de trein zorgt er ook voor dat je vaak een prachtig uitzicht kunt verwachten.

Compenseer je vlucht

Heb je geen andere keus dan vliegen, kies er dan voor om een directe vlucht te boeken en/of leg wat meer geld in om je CO2-uitstoot te compenseren. Dit kan soms bij het boeken van een vlucht. Hierbij betaal je een bepaald bedrag boven op de reissom. 

Reis op bestemming met het OV

In het vakantieland zelf zou je er ook voor kunnen kiezen om met het openbaar vervoer te reizen. Maak gebruik van de bus, de metro of tram. Het kan soms ingewikkeld zijn om erachter te komen hoe het openbaar vervoer in het buitenland werkt, maar wanneer je het eenmaal doorhebt, is het een makkelijke manier om alle toeristische attracties van een plek te bezoeken. Daarnaast kan Google Maps behulpzaam zijn om te weg te vinden. Voor tickets kun je altijd meer informatie vragen bij je verblijf. 

Wees een duurzame toerist

Ook tijdens je vakantie kan je duurzaam handelen. Door de lokale economie te steunen hoeven er minder producten geïmporteerd te worden. Eet bijvoorbeeld niet bij grote fastfoodketens, maar bij een lokale restaurantjes. Haal lokaal- of handgemaakte souvenirs, in plaats van massa geproduceerde koelkastmagneetjes. 

Kies voor kamperen in plaats van verblijven in een hotel, mits je kamperen leuk vindt en dit lichamelijk mogelijk is. Hoe luxer het verblijf, hoe meer het milieu aangetast wordt. In een tent veroorzaak je aanzienlijk minder CO2-uitstoot dan in een groot resort. Daarnaast hoeft kamperen helemaal niet minder leuk te zijn dan relaxen in een hotel. Er zijn genoeg campings waar je je nooit zult vervelen.

Blijf in Nederland

Als laatste oplossing zou je natuurlijk altijd dicht bij huis kunnen blijven. Vaak zie je zelf niet meer hoe mooi Nederland is, omdat je er zelf al helemaal gewend aan bent. Woon je in een drukke stad dan is de rust van het platteland misschien we dé plek om op te laden. Kom je juist van het platteland, wees dan eens de toerist in eigen land en bezoek steden met mooie gebouwen en leuke terrasjes. Hierdoor kun je aanzienlijk veel brandstof besparen. 

Auteur