Een groepsreis: iets voor u?

Een groepsreis is een aantrekkelijk alternatief voor wie liever niet alleen of met z’n tweeën op vakantie gaat. Groepsreizen zijn er in alle soorten en maten: van bootreizen en stedentrips tot safari’s en fietsvakanties. Maar past het bij u?

U kunt een groepsreis op allerlei plekken boeken. Via de grote, bekende reisorganisaties als Kras, Fox en Djoser is de kans groot dat u in een gevarieerde groep terecht komt, met zowel alleenstaanden als stellen van uiteenlopende leeftijd. Maar er zijn ook organisatie die groepsreizen aanbieden speciaal voor ouderen. Voorbeelden zijn seniorenreizenonline en Ouderen & Senioren Reizen.

Er zijn algemene groepsreizen, waarbij u meestal een rondreis maakt door een bepaald gebied, maar er zijn ook themareizen, bijvoorbeeld wandelvakanties. Zeker met zo’n themareis is de kans groot dat u met gelijkgestemden in de groep komt. Des te gezelliger natuurlijk!

Singles en aangepaste reizen

Bent u alleen en wilt u graag andere alleenstaanden om u heen? Singlereizen zijn speciaal bedoeld voor deze doelgroep. Ook zijn er aangepaste groepsreizen voor senioren die (extra) zorg nodig hebben. Op deze reizen is gekwalificeerde begeleiding aanwezig die u kan assisteren. Andere reizen bieden de mogelijkheid om uw mantelzorger mee te nemen. Voorbeelden zijn Allegoeds Vakanties en Het Vakantiebureau.

De voordelen van een groepsreis

Zonder stress en veel voorbereiding op vakantie? Dan is een groepsreis perfect voor u. De vakantie is helemaal uitgestippeld en vervoer en verblijf zijn geregeld. U reist onder begeleiding van een gids die de route en de omgeving kent, die voor een goed verloop van de reis zorgt en bij wie u tijdens de reis terecht kunt met vragen of problemen.

Daarnaast is een groepsreis heel gezellig: u heeft altijd aanspraak. En u hoeft niet altijd alles met de hele groep te doen, al snel vormen zich kleinere groepjes die bijvoorbeeld met elkaar uit eten gaan of ’s avonds nog een drankje drinken. En als u zich even helemaal wilt terugtrekken, dan is daar ook voldoende gelegenheid voor.

De nadelen van een groepsreis

Op een groepsreis kunt u niet zomaar doen of laten wat u wilt. Er zijn vaak wel dagen waarop er geen programma is, maar u zit wel vast aan een reisschema. Dat betekent dat er weinig mogelijkheden zijn om spontaan dingen te doen. En u hebt geen invloed op de groep waarmee u reist.

Kosten

Houd rekening met bijkomende kosten! Een groepsreis lijkt soms voordelig, maar vaak komt er nog van alles bij. Denk aan de fooienpot, optionele excursies, diners, drankjes, souvenirs etc. En als u alleen reist, betaalt u vaak ook nog een toeslag voor een eenpersoonskamer. Kijk ook goed naar uw reisverzekering: als uw reis langer is dan 20 dagen of als u meerdere keren per jaar op vakantie gaat, is een doorlopende reisverzekering vaak voordeliger dan een kortlopende.

Groepsgrootte

Hoe groot de groep is, verschilt per reis. De meeste groepsreizen hebben een minimaal aantal deelnemers. Kleinere groepen bestaan vaak uit zo’n 18 tot 20 personen, terwijl grotere groepen wel 38 deelnemers kunnen hebben. Bij sommige reisorganisaties kunt u vooraf al enige informatie over de groepssamenstelling krijgen, bijvoorbeeld het aantal deelnemers en de leeftijdscategorieën.

Het programma

Kijk vooraf goed of het programma bij u past. Als u bijvoorbeeld slecht ter been bent, is een reis waarbij u veel moet wandelen wellicht niet geschikt voor u. Ook ligt het tempo in een groepsreis vaak wat hoger. Als u normaal gesproken rustig de tijd neemt om alles uitgebreid te bekijken, dan valt zo’n reis misschien tegen omdat u niet genoeg tijd heeft.

Reisduur

Met name groepsreizen naar verre landen hebben een wat langere reisduur. Dit maakt de drempel in het begin vrij hoog. Maar er zijn ook kortere groepsreizen, van een lang weekend of een midweek. Dit is een mooie gelegenheid om te kijken of een groepsreis iets voor u is.

Bron: IkWoonLeefZorg