Het onbekende Polen: kuuroorden en culinaire hoogstandjes

Wellness en gastronomie: twee woorden waarbij we vaak niet direct aan Polen denken. Ten onrechte, want het land heeft op deze vlakken veel te bieden. Kom tot rust en proef de Poolse keuken.

Spa en wellness

Nederlanders die het eigen land verlaten, komen vaak niet verder dan België, Duitsland of Luxemburg voor een bezoek aan wellness- of kuuroorden. Zonde, want in Polen liggen meer dan veertig kuuroorden, waaronder een aantal heel bijzondere.

Wieliczka: de therapeutische en medicinale werking van zout

Al sinds de oudheid kent men medische en therapeutische eigenschappen toe aan zout. In de 19de eeuw besloot een arts om de eigenschappen van zout te combineren met de destijds beginnende populariteit van kuuroorden en een unieke SPA op te bouwen in de zoutmijnen van Wieliczka.

Nu, twee eeuwen later, bestaat deze bijzondere SPA nog steeds. In het Wieliczka Salt Mine Health Resort verblijven gasten onder de grond in de unieke atmosfeer van de voormalige zoutmijn. Vrij van luchtvervuiling en allergenen en met de zuiverende werking van zout in de lucht, kunnen bezoekers hier een dag en/of een nacht doorbrengen.

Bania: thermen in de bergen

Aan de rand van het prachtige Tatragebergte liggen de thermale baden van Bania. In dit moderne complex vind je veertien thermale (zwem)baden met een totale oppervlakte van 2.200 vierkante meter. Met glijbanen en wateramusement combineert Bania plezier met de rustgevende en therapeutische eigenschappen van een SPA, die ook nog eens versterkt worden door het majestueuze uitzicht op het Tatragebergte.

Weg van de dagelijkse sleur in Warmië-Mazurië

In het mooie noordoosten van Polen, in de streek Warmië-Mazurië, liggen de Termy Warminskie. In dit hotel kun je je even helemaal terugtrekken van de dagelijkse beslommeringen. Het SPA/hotel biedt waterpret voor de allerkleinsten en ontspanning/wellness voor volwassenen. Met verschillende thermale baden en massagemogelijkheden bieden de Termy Waminskie net dat beetje extra ten opzichte van een normaal hotel.

Culinair Polen

Op het gebied van eten kennen we allerlei clichés: ‘onbekend maakt onbemind’ of ‘wat de boer niet kent, eet hij niet’. Dit geldt ook voor de Poolse keuken, waar we hier in Nederland vrijwel niets van weten. En dat is jammer, want de Poolse keuken is er een van vele invloeden. Het land ligt van oudsher op belangrijke (voormalige) handelsroutes tussen Europa en Azië en dit heeft gezorgd voor een unieke combinatie van smaken. Bovendien wonen in Polen al eeuwenlang veel verschillende bevolkingsgroepen, die allemaal hun steentje hebben bijgedragen aan de Poolse keuken. Aziatische specerijen hebben er een Oosters tintje aan toegevoegd.

Traditionele producten uit Polen, zoals rogge, tarwe, zout, honing en wild zijn aangevuld met bijvoorbeeld Joodse gerechten, vleesbeleg uit Litouwen, ravioli uit Oekraïne en desserts uit Frankrijk.

De traditionele keuken

Ondanks de vele invloeden van buitenaf, zijn er nog veel traditionele gerechten in stand gebleven. Op veel Poolse menukaarten tref je een ruim assortiment aan zoetwatervissen aan, die op traditionele wijze van het land of die specifieke streek bereid worden. Ook verdrink je bijna in de 200 soorten soepen, waar Polen van oudsher al dol op zijn. Kijk hier voor een aantal heerlijke recepten.

2019 is het jaar!

Wil je de Poolse keuken leren kennen? Dan is 2019 het uitgelezen jaar: het mooie Krakow is uitgeroepen tot Europese Gastronomische Hoofdstad 2019. In dat jaar zal de stad in het teken staan van allerlei gastronomische evenementen, waar je kennis kunt maken met de traditionele Poolse, maar ook de wereldkeuken.