Kerstmis op z’n Schots in Edinburgh

Bij Kerstmis in Groot-Brittannië denken veel mensen meteen aan Londen. Dat is begrijpelijk, maar ook de Schotse hoofdstad Edinburgh staat bekend om zijn enorme kerstfeest.

Bezoekers aan Edinburgh kunnen in december kiezen uit tientallen kerstevenementen. In het centrum van de stad ligt het park Princes Street Gardens, waar een supergrote en sfeervolle kerstmarkt is, inclusief reuzenrad voor een fraai uitzicht over de Schotse hoofdstad.

Misschien nog wel leuker – en zeker authentieker – is de Scottish Market op George Street. Daar zijn Schotse lekkernijen te koop zoals worstjes, zalm en natuurlijk de nationale drank van de Schotten: whisky. De cabaret-theatershow La Clique, die geboren is op het beroemde Edinburgh Festival Fringe, treedt er op met een speciale kerstshow. Een voormalig bankgebouw op George Street, dat nu restaurant The Dome huisvest, is prachtig versierd. De inwoners van Edinburgh komen daar bij elkaar voor een heerlijk kerstdiner.

Cadeautjes voor geluk

Bijzonder in Edinburgh is ook ‘hogmanay’, wat Schots is voor ‘nieuwjaar’. Elk jaar komen honderdduizenden mensen bij elkaar om samen het nieuwe jaar in te luiden en samen Auld Lang Syne te zingen nadat de klok twaalfmaal heeft geslagen.

Daarna is het tijd voor een typisch Schots gebruik, het ‘first-footing’: na de jaarwisseling bezoek je je vrienden en familie met een cadeautje dat geluk brengt in het nieuwe jaar, zoals wat zout, brood of een ‘wee dram’, een glaasje whisky. Lange, donkerharige mannen brengen het meeste geluk een geloof dat teruggaat naar de tijd van de Vikingen. Als destijds een blonde man op de deur bonkte, voorspelde dat namelijk weinig goeds.

Wie even genoeg kerst heeft geproefd, dwaalt een paar uur heerlijk doelloos rond in deze sfeervolle stad, die schrijfster J.K. Rowling inspireerde tijdens het schrijven van haar Harry Potter boeken. Het is slim om te starten bij Edinburgh Castle, van waaruit je een goed overzicht over de oude stad hebt.

Praktisch

  • De KLM (www.klm.nl) vliegt rechtstreeks naar Edinburgh.
  • Je kunt ook met DFDS Seaways (www.dfdsseaways.nl) varen van IJmuiden naar Newcastle, 200 kilometer van Edinburgh. Huur daar een auto of reis verder met de trein naar Edinburgh.
  • Meer over kerst in Edinburgh op www.edinburghschristmas.com

Dit artikel is eerder verschenen in Plus Magazine december 2017. Nog geen abonnee van Plus Magazine? Abonnee worden doet u in een handomdraai!

Bron(nen):