Kerstsprookje in Neurenberg

Wie in de maand december door de Duitse stad Neurenberg slentert, denkt misschien wel dat Kerstmis hier is uitgevonden.

De Nürnberger Christ- kindlesmarkt op de Hauptmarkt is een van de grootste en beroemdste ter wereld, met elk jaar bijna twee miljoen bezoekers. Zij wandelen langs de honderden kraampjes die opgetast liggen met kerstspulletjes en snuisterijen. Natuurlijk is er ook veel lekkers om van te smullen, zoals de Nürnberger Lebkuchen, een soort kruidkoek, en bowl uit de grootste bowlpot ter wereld.

Daarnaast is er in de gezellige binnenstad veel te doen in de kerstperiode, zoals advents- en kerstconcerten in de kerken, kerststallen in de St. Egidienkirche en de Spitalgasse, een lampionnenoptocht naar de burcht en rondritjes door de binnenstad in een postkoets.


Fotograaf Wim Lanser, die deze foto­reportage maakte: “De Nürnberger Burg ofwel Keizerburcht steekt boven alles uit, en hier heb je dan ook een mooi uitzicht over de stad. Neurenberg is een charmante stad. Binnen de oude stadsmuren komt ook nieuwbouw voor, maar die past goed bij de historische gebouwen.”


Neurenberg heeft ook een donkerder kant, want het was de stad waar de nazi’s voor de oorlog hun massa­bijeenkomsten hielden. De resten van het enorme Reichsparteitaggelände kunnen nog altijd worden bezichtigd. In 1945 werd Neurenberg gebombardeerd, maar na de bevrijding is het oude centrum steen voor steen weer opgebouwd. Als Neurenbergs beroemdste zoon, de renaissanceschilder Albrecht Dürer, na de voltooiing van het maar liefst 38 jaar durende megaproject door de stad zou lopen, zou hij het verschil misschien niet eens hebben gemerkt.

Drie tips van Wim

(Onze fotograaf Wim Lanser)

  1. --“Het DB Museum van de Duitse spoorwegen bezit een mooie collectie treinen, waaronder een kopie van de Adler, de allereerste Duitse locomotief.”
  2. ----“Het Spielzeugmuseum stelt veel speelgoed uit de vorige eeuw tentoon, waaronder blikken auto’s en poppen.”
  3. --“Ga zeker eens kijken bij het Handwerkerhof: een pleintje met ambachtelijke winkeltjes zoals een glasblazerij, poppenmaker en goudsmid.”

Bron(nen):