Met de auto op vakantie

Vrijheid, stress en voorbereiding

Veel mensen gaan deze zomer met de auto op vakantie, en geef ze eens ongelijk. Je hebt meer vrijheid dan wanneer je gebonden bent aan vluchttijden en je kunt meer meenemen. Toch levert deze manier van reizen ook veel stress op.

Dit blijkt uit een onderzoek van AutoScout24.nl naar de voorbereidingen op een autovakantie. Het grootste deel van de vakantiegangers – 92 procent – treft voorbereidingen voor onderweg, maar bijna de helft blijkt geen band te kunnen verwisselen.

Pech onderweg

Het is natuurlijk heel vervelend als het je overkomt, en ook zeker niet ondenkbaar. Een derde van de Nederlanders die met de auto op vakantie gaan, heeft weleens met pech stil gestaan. Toch weet 47 procent niet hoe hij of zij een band moet verwisselen. Wel lijken mannen (21 procent) hier meer verstand van te hebben dan vrouwen (72 procent). Bijna een vijfde heeft bovendien weleens hulp van voorbijgangers moeten vragen. Wel weet een groot deel van de Nederlanders wat ze moeten doen als hun auto te water raakt.

Onzekerheid onderweg

Niet iedereen is even zeker op de weg. Dat zien we in Nederland al vaak genoeg op drukke en onoverzichtelijke punten, maar op buitenlandse wegen ervaren nog veel meer mensen onzekerheid tijdens het rijden. Dit zijn de vier grootste onzekerheden tijdens het rijden in het buitenland:

  • Rijden in bergachtig landschap
  • Aan de andere kant van de weg rijden
  • Rijden in een gehuurde of geleende auto
  • Kennis over de buitenlandse verkeersregels

Voorbereiding

De meeste Nederlanders gaan voorbereid op weg. Om onzekerheden te vermijden, controleren veel mensen vooraf de zaken waar zij niet zeker van zijn. Ruim 92 procent van de Nederlanders gaat met een meerdere of mindere mate van voorbereiding op reis. Dit controleren Nederlanders het meest:

  • Zijn alle benodigde papieren aanwezig? (86 procent)
  • Kan de auto een lange reis aan? Denk hierbij aan bandenspanning, oliepeil, koelvloeistof etc. (80 procent)
  • Zijn alle benodigde veiligheidsmaatregelen (lifehammer, EHBO-trommel, veiligheidsvestjes etc.) aanwezig? (72 procent)

Nederlanders zijn een verstandig volk

Volgens Jurgen Vugts, Managing Director van AutoScout24, is het goed dat zo veel Nederlanders goed voorbereid de weg op gaan. Zeker een (kleine) beurt voor vertrek om te kijken of de auto in orde is en een controle van papieren en veiligheidsmaatregelen, noemt hij een verstandige keuze.

Bron: AutoScout24