Overwinteren in Zuid-Europa: de meeste zon voor het minste geld

Getty Images

Voor wie er tussen oktober en maart lekker lang tussenuit wil: de zonnigste bestemmingen binnen Europa op een rij.

Geen zin in een kille herfst en een koude winter? Voor wie er tussen oktober en maart langdurig tussenuit wil, zetten we de zonnigste bestemmingen op een rij. Met een vanaf-prijsindicatie.

De Spaanse kust, Costa Blanca

Costa Blanca
Klimaat:
Alicante Gemiddelde okt.-maart
Temperatuur overdag 19
Zonuren per dag 6
Dagen neerslag per maand 6
Temperatuur zeewater 16

Visum nodig: nee
Vliegtijd: ongeveer twee uur
Geen vluchten? Of geen zin om te vliegen? Er zijn ook veel georganiseerde busreizen voor overwinteraars in Spanje.

Huur appartement: Dit deel van Spanje heeft een ruim aanbod van appartementen. Vraag altijd naar overwintertarieven per maand, die meestal gelden vanaf november. Tot en met oktober betaalt u een hoger weektarief. Wie met een eenvoudige studio genoegen neemt, kan voor zo’n €400 per maand iets vinden. Dat bedrag is exclusief gas, water en elektriciteit.

Huur huis: Ook het aanbod van woningen is ruim. Natuurlijk wat duurder dan een appartement en de prijs is afhankelijk van de ligging en extra’s zoals een zwembad. Maar overwinteren in een eigen huisje kan vanaf zo’n €700 per maand (exclusief).

Conclusie: Heerlijk warm en weinig neerslag. Goed en goedkoop bereikbaar via onder meer Eindhoven en het aanbod van accommodaties is ruim. Niet voor niets is deze regio populair onder overwinteraars. Avonturiers of mensen die vooral van rust houden, zijn hier wat minder op hun plek. Houdt u wel van het gemak van ‘de gebaande wegen’ en lekker weer, dan is de Costa Blanca een fantastisch alternatief voor de Hollandse winter.

De Portugese zuidkust, de Algarve

Algarve
Klimaat:
Faro Gemiddelde okt.-maart
Temperatuur overdag 18
Zonuren per dag 6
Dagen neerslag per maand 8
Temperatuur zeewater 17

Visum nodig: nee
Vliegtijd: drie uur (Faro)
Ook hier geldt dat er georganiseerde busreizen zijn.

Huur appartement: Net als de Spaanse Costa’s beschikt de Portugese zuidkust over een ruim aanbod. Enkele reisbureaus bieden zelfs pakketten aan, inclusief vlucht, huurauto en 36 dagen verblijf in een studio of appartement, voor €700 per persoon.

Huur huis: Vakantiewoningen zijn er in alle maten en prijsklassen. Direct van een particulier huren is in de regel goedkoper. Onderhandel altijd over de prijs als u langere tijd verblijft.

Conclusie: Heerlijk zonnig, maar minder heet dan bijvoorbeeld de Spaanse Costa’s. Vanwege het zeebriesje kan het voor sommigen zelfs net wat te fris zijn. De Algarve is een fijne bestemming voor ‘actieve’ overwinteraars die niet in de zon willen bakken. Veel mogelijkheden voor golfers.

Cyprus

Cyprus:
Klimaat:
Paphos Gemiddelde okt.-maart
Temperatuur overdag 19
Zonuren per dag 7
Dagen neerslag per maand 7
Temperatuur zeewater 20

Visum nodig: nee
Vliegtijd: ruim vier uur

Huur appartement: Het aanbod appartementen is op Cyprus niet zo ruim als in Spanje of Portugal, maar vanaf €515 (exclusief) is er echt wel het nodige beschikbaar.

Huur huis: Woningen en luxe villa’s worden op Cyprus volop aangeboden en zijn vaak ingesteld op overwinteraars. Vaak gelden er speciale tarieven voor lange-termijnverhuur. Reken op zo’n €800 per maand.

Conclusie: Het is zonnig genoeg op Cyprus, maar houd ook rekening met regenbuien. Het is hier in de wintermaanden wel zonniger en aangenamer dan langs de Turkse kust.

De Canarische Eilanden

Tenerife, Canarische Eilanden
Klimaat:
Tenerife Gemiddelde okt.-maart
Temperatuur overdag 23
Zonuren per dag 6
Dagen neerslag per maand 7
Temperatuur zeewater 21

Visum nodig: nee
Vliegtijd: vier uur, met een tussenstop al snel zeven uur

Huur appartement: Tenerife is ‘s zomers en ‘s winters populair en het aanbod appartementen is dan ook groot. Een kleine studio kost u ongeveer €750 per maand.

Huur huis: Het aantal vakantiehuizen is op Tenerife minder groot en de prijzen zijn redelijk hoog. Voor een huis betaalt u al snel meer dan €1000 per maand. Een luxe appartement kan dan een aantrekkelijk alternatief zijn.

Conclusie: In het noorden van Tenerife kan het in december en januari vaak regenen, maar in het zuiden van Tenerife heeft u daar nagenoeg geen last van. Het zuiden van het eiland heeft ook in de winter veel zon en de zee is heerlijk warm. Omdat er in de winter bijna geen directe vluchten naar Tenerife gaan, kan de vliegreis wel wat duurder uitvallen. Ook de accommodaties zijn wat duurder dan die aan de Costa’s en de Algarve; dat is dus wel iets om rekening mee te houden.

Malta

Malta
Klimaat:
Malta Gemiddelde okt.-maart
Temperatuur overdag 18
Zonuren per dag 6
Dagen neerslag per maand 10
Temperatuur zeewater 18

Visum nodig: nee
Vliegtijd: drie uur

Huur appartement: Wie goed zoekt kan voor een €300-€400 een flat vinden. Wilt u echter op de leukste locaties logeren, dan betaalt u al gauw twee keer zoveel.  

Huur huis: Malta is populair bij de Britten en de huurprijzen van vakantiehuizen liggen daardoor hoog. €1000 per maand voor een huis is niets bijzonders.

Conclusie: Het weer is een stuk beter dan in Nederland, maar let op: in januari kan het flink regenen. Malta is goed bereikbaar en het eiland heeft een prima infrastructuur. Houd er wel rekening mee dat het verkeer links rijdt.

Lees ook

Auteur