Parels in Engeland en Schotland

Steek de Noordzee over en u bent bij onze westerburen. Het prachtige Engeland en stoere Schotland zijn allebei zeer aan te raden voor een (korte) vakantie. Schotland staat bekend om zijn ruwe en overweldigende natuur, maar ook het Engelse Lake District mag er wat dat betreft zijn. We lichten een paar parels in beide landen uit.

Engeland

Het prachtige Engeland te wachten om ontdekt te worden. Engeland heeft verrassend veel te bieden voor vrijwel iedereen. Op cultureel, culinair en modegebied lopen de Engelsen mee in de wereldtop. Maar ook in vrijwel elke sport zijn de Engelse clubs en sporters bedreven. Voor liefhebbers van natuur is Engeland ook een verrassend mooie bestemming. U vindt in Engeland prachtige groene heuvels, bosrijke gebieden en mooie stranden. We lichten uit: de stad York en het Lake District.

York

Wie aankomt in York heeft het gevoel terug in de tijd te zijn gegaan. York is een mooi oud stadje, met prachtige oude gebouwen en sfeervolle straatjes. Eenvoudig te bereiken met boot en bus. Wilma schrijft op Zoover: “Bijna de hele binnenstad van York geeft je architectonisch gezien het gevoel dat je in de tijd van Charles Dickens en ver daarvoor bent”.
Voor een korte trip is York een bezienswaardige stad met veel leuke bijzondere winkeltjes, een gratis spoorwegmuseum en het heeft vooral ‘s avonds veel sfeer. De kasteelruines en the Jamblers (winkelstraat) is zeker een bezoekje waard. Heerlijk eten doet u in een van de authentieke pubs waarbij de plaatselijke pint Yorkshire Terrier niet mag ontbreken. De omgeving is perfect om te wandelen, fietsen of te varen. Het is de moeite waard om The Yorkshire Moors te bezoeken, dit is een schitterend natuurgebied.

Lake District

Met 317 ruige toppen is het Lake District in Engeland een nationaal park vol superlatieven. Zowel avonturiers als minder geoefende wandelaars kijken hier hun ogen uit.
De hoogste top van Engeland is Scafell Pike. Deze berg meet 977 meter en vormt de spil van het Lake District. Als je op de kaart kijkt, waaieren vanaf dit bergmassief de bergmeren als de spaken van een wiel in alle richtingen uit. Het landschap is eeuw na eeuw geteisterd en geërodeerd. Het schurende landijs holde de bergdalen uit tot hun huidige gedaante.

Het Lake District staat bekend als het meest populaire berggebied van Engeland. Terecht. Met zijn 317 toppen, hier fells genoemd, is dit een nationaal park vol superlatieven. Niet alleen de hoogste berg ligt hier maar ook de populairste, namelijk Helvellyn. Toegegeven, vergeleken met de Himalaya, de Alpen of zelfs de Schotse Hooglanden, is het Lake District wat hoogte betreft kinderspel. Maar dan ook werkelijk alleen wat hoogte betreft, want dit rauwe brok bergnatuur op nog geen 450 kilometer van Londen, kan van het ene op het andere moment een onherbergzaam karakter krijgen. Deze kale rotspieken worden in elk jaargetijde blootgesteld aan gure wind, striemende regen, sneeuw en diepe afgronden. Een Pluslezer schrijft: “Het voelt dusdanig arctisch dat ik me hier op Scafell Pike eerder in Noorwegen waan dan in lieflijk Engeland.”

Schotland

Schotland is erg divers met in het noorden de Schotse Highlands, de Shetland eilanden en in het zuiden een aantal prachtige en interessante steden. U kunt er heerlijk wandelen door de bergen. Schotland is prima bereikbaar vanuit Nederland. Ook is het aanbod van hotels, bed & breakfasts, vakantiehuizen en campings voldoende voor de wensen van iedere vakantieganger. We lichten uit: Edinburgh en Glasgow.

Edinburgh

Het prachtige historische stadscentrum is voor veel toeristen de reden om een bezoekje te brengen aan Edinburgh, Schotland. Het openbaar vervoer is goed geregeld en is niet overdreven duur. De stad zelf is ook zeer geschikt om lekker doorheen te wandelen. Trek dan wel goede wandelschoenen aan, want er zijn wel wat hoogteverschillen in deze stad. Edinburgh is een overzichtelijke stad en voelt soms “dorps” aan ondanks dat het een van de grootste steden van Schotland is. Een aanrader is de Ierse pub ‘Finnigan’s Wake’. In deze pub is het traditie om een bijzonder T-shirt te ruilen voor een T-shirt van de pub. Uw shirt zullen ze dan aan het plafond van de pub hangen!

Glasgow

Glasgow is een fascinerende stad vol met mooie plekjes en vele verrassingen. Er zijn prachtige musea, waarvan er veel zelfs gratis te bezichtigen zijn. Daarnaast vindt u in Glasgow erg veel restaurants van een goed niveau en talrijke hippe nachtclubs. De stad is minder toeristisch dan Edinburgh en dat zorgt voor een typisch Schotse sfeer. Wanneer u een bezoek brengt aan Glasgow gaat u dan ook langs West End, wat volgens een Zoover bezoeker het gezelligste gebied van de stad is. Nog een aanrader is een bezoekje aan de hoogste bioscoop van de stad en neem de glazenlift naar de bovenste etage; een geweldig uitzicht!

Dit artikel is een bewerking van artikelen die eerder zijn verschenen in Plus Magazine en op PlusOnline.