Suriname komt een stuk dichterbij

Getty Images

Suriname heeft bijna alle ingrediënten voor een boeiende vakantie, maar vanwege de hoge prijzen van de vliegtickets is het toerisme nog niet erg ontwikkeld. Daar komt nu verandering in omdat TUI, de grootste reisorganisatie van Nederland, sinds april vakanties tegen relatief scherpe prijzen aanbiedt.

Lees hier alles over onze eigen Plusreis naar kleurrijk Suriname

De voornaamste bottleneck waren altijd de extreem prijzige vliegtickets. De route van Amsterdam naar Paramaribo wordt alleen door KLM en Surinam Airways ofwel SLM gevlogen. Zij vragen in het hoogseizoen meer dan 1.000 euro voor een retourticket. Ter vergelijking: een ticket naar Curaçao, dat vrijwel even ver van Nederland ligt, kost maar de helft. Dat komt omdat er vaker en door meer airlines op Curaçao wordt gevlogen, en er dus meer concurrentie is.

Protesten

De Surinaamse gemeenschap in Nederland klaagt al jaren over de hoge ticketprijzen. Er wordt gezegd dat KLM en SLM onder één hoedje spelen en samen stiekem de prijzen hoog houden. Er zijn al vaak acties georganiseerd en er is zelfs een klacht ingediend bij de Autoriteit Consument en Markt. Die oordeelde echter dat KLM en SLM hun prijzen niet kunstmatig hoog houden.

600 euro

Dat de reis echter een stuk goedkoper kan, bewijst TUI met losse retourtickets vanaf 598 euro. Sinds 1 april dit jaar vliegt de reisorganisatie op woensdag en zaterdag mee in de Airbus A340 van Surinam Airways, die in zo’n 9 uur non-stop naar Paramaribo vliegt. Vanaf juli vliegt TUI ook met zijn eigen Boeing 787 Dreamliner naar Suriname.

Vakantiepakketten inclusief een eenvoudig hotel in Paramaribo zijn vanaf ruim 800 euro voor een week te boeken. Wie wat meer luxe wil, kiest voor het viersterrenhotel Torarica, een van de beste in de Surinaamse hoofdstad, vanaf ruim 1.000 euro per week. Naar keuze kan de vakantie worden uitgebreid met excursies, bijvoorbeeld een begeleide fietstocht naar een van de plantages in het nabijgelegen district Commewijne, of een verblijf in de jungle.

Veelzijdig

Plus-reisredacteur Thijs Joosten was kortgeleden in Suriname voor een reportage in het blad en zag met eigen ogen dat Suriname een enorm boeiend vakantieland is. “Op de eerste plaats spreekt iedereen Nederlands, dat voelt vertrouwd. Daarnaast is de Surinaamse keuken erg lekker, al helemaal in vergelijking met andere bestemmingen in het Caribisch gebied. En je betaalt in een restaurant vaak maar de helft van wat je in Nederland kwijt bent.”

Thijs noemt ook de mooie binnenstad van Paramaribo met zijn houten huizen, die op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat, en het koloniale verleden van Suriname, waarvan op vele plekken sporen zichtbaar zijn. En natuurlijk de natuur. “Ik heb een fiets gehuurd, ben met een bootje de Surinamerivier overgestoken en peddelde op mijn gemak tussen de palmbomen naar plantages als Peperpot en de voormalige suikerfabriek van Mariënburg, waar ik een boeiende rondleiding van een gepensioneerde medewerker volgde.”

Jungle

Vanaf het vliegveld Zorg en Hoop in Paramaribo kan met een klein vliegtuigje naar de jungle worden gevlogen, voor een paar in een ecoresort tussen de indianen of de marrons, afstammelingen van gevluchte slaven. Tijdens een wandeling of een boottocht in een korjaal leren de reizigers veel over de jungle. Zo’n 95 procent van de oppervlakte van Suriname is met bos bedekt. Daarmee is dit het meest bosrijke land ter wereld.

Eén must voor veel vakantiegangers ontbeert Suriname, namelijk stranden. Daardoor zal het altijd een bestemming blijven voor liefhebbers van cultuur en natuur. Om strandfans tegemoet te komen, biedt TUI ook vakanties aan die eindigen met een paar dagen aan het strand op Curaçao, waarna er met de eigen airline naar Amsterdam wordt teruggevlogen.

Beeld: Jurjen Drenth

Auteur