Vakantie wordt te duur

Op vakantie gaan wordt voor veel Nederlanders te duur. Dat concludeert het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Deze Nederlanders blijven thuis om financiële redenen.

Ruim een kwart van de Nederlanders blijft, net als in 2018, thuis deze vakantieperiode. In 2018 was het er nog 54 procent van de mensen die vanwege financiële redenen niet op reis gingen, dit is in 2019 gestegen tot 64 procent. Op vakantie gaan is te duur, dus blijven de koffers oningepakt.

Vakantiegeld wordt door de meeste Nederlanders nog altijd het meest gebruikt waarvoor het bedoeld is: het betalen van de vakantie. Sinds 2015 ziet Nibud wel een lichte toename in het gebruik van het vakantiegeld om bijvoorbeeld schulden af te lossen. In 2015 besteedde 12 procent van de mensen het vakantiegeld daaraan, in 2019 is dat 18 procent. Ook wordt het vakantiegeld weleens gebruikt voor grote aankopen; hier gebruikt 18 procent van de Nederlanders het geld voor.

Budget

De helft van de mensen die wel op vakantie gaan, verwacht meer dan 2000 euro kwijt te zijn. De andere helft gaat uit van minder dan 2000 euro aan kosten. Bijna de helft van de ondervraagden geeft aan soms meer uit te geven tijdens de vakantie dan van tevoren was gepland. De reden hiervoor is dat ze willen genieten en alles kunnen doen. Ook blijken er vaak onverwachte extra kosten te zijn.

Bron(nen):