Verrassend Milaan

Getty Images

Wie de druilerige ­­Hollandse winter wil ­ontvluchten, hoeft niet uren te vliegen. Met een beetje geluk proef je in Milaan al van een vroege lente.

Soms heb je van die winters waarin je je begin maart afvraagt of de lente überhaupt nog gaat komen. De oplossing is dan simpel: ga naar het zuiden om vast een voorschot te nemen. Zo kom ik midden maart aan op Milano Centrale, het kopstation van de Noord-Italiaanse metropool Milaan, dat als een kathedraal verrijst. Ontworpen door Ulisse Stacchini en voltooid onder dictator Mussolini. Die hield er wel van te imponeren. Geen enkel station laat je kleiner voelen dan ­Milano Centrale, waar de plafonds hoger zijn en de heroïsche standbeelden heldhaftiger.

Opmerkelijk kunstwerk

Nadat ik me online heb geregistreerd, kan ik voor €9 een week lang alle fietsen van BikeMi gebruiken. Mijn eerste stop is de Piazza ­degli ­Affari, waar zich de beurs van Milaan bevindt. En L.O.V.E., een opmerkelijk kunstwerk midden op het plein. Uit witgrijs carraramarmer heeft Maurizio ­Cattelan een meer dan vier meter grote hand gehakt. De duim en drie vingers zijn verwijderd, wat overblijft is een kaarsrecht opgestoken middelvinger naar alle beursmedewerkers. Om de hoek in de Via Spadari zit delicatessenzaak Peck, in 1883 geopend. Op de eerste verdieping kun je lunchen. Probeer bijvoorbeeld de goddelijke risotto alla milanese.Wie de film Io sono l’amore heeft gezien, zal zijn weggedroomd bij de villa. Deze Villa Necchi Campiglio aan de Via Mozart kan bezocht worden. Van buiten oogt hij strak – in de stijl van de Movimento Moderno – maar binnen kon architect Piero Portaluppi werken met de duurste materialen. De tuin van de villa, iets uitzonderlijks midden in Milaan, is groot genoeg voor een tennisbaan en zwembad. 

Getty Images

Futuristisch

Om een indruk te krijgen van het huidige modebeeld volstaat een wandeling door het Quadrilatero d’Oro, het Gouden Vierkant dat door de straten Via Monte Napoleone, Via Manzoni, Via della Spiga en Corso Venezia wordt gevormd. Hoofdletters zijn op hun plaats, want het is een van de duurste winkelgebieden ter wereld. Grote merken als Dior, Prada en Balenciaga pakken er uit met hun van messing glanzende winkels. Grappig is dat er voor alle winkels een knappe man van hooguit 30 in een strak gesneden zwart pak staat. Zijn enige taak is het om mooi te zijn en de deur voor je te openen. CityLife is het ambitieuze project van Milaan om het enorme beursterrein opnieuw in te richten met een spectaculair budget van een half miljard euro. Architecten van naam kregen carte blanche en zo konden Zaha ­Hadid, Daniel Libeskind en Arata Isozaki elk een wolkenkrabber ­tekenen: de Tre Torri. 

Fantastisch uitzicht

Ook rond het Piazza Gae Aulenti in de centrale Porta Nuova-wijk is veel gebouwd. César Pelli ontwierp het plein met een diameter van honderd meter. Slim daarbij was om het plein zes meter hoger aan te leggen dan het straatniveau, zodat je een fantastisch uitzicht hebt over alle Milanese hoogbouw. Wat direct in het oog springt, zijn de twee appartemententorens die samen het Bosco Verticale vormen, een ‘verticaal bos’ waarvoor alle balkons zijn voorzien van weelderig groene bomen. De torens zijn zo’n succes dat ze op Instagram inmiddels concurreren met de Duomo als symbool van de stad.

Muurschilderingen

Wat Milaan zo leuk maakt, is dat oud en nieuw vaak letterlijk naast elkaar staan. Zo zit op nog geen honderd meter van het Bosco Verticale de ­traditionele Trattoria da Tomaso. Het zit bomvol voor de lunch, want de keuken is eenvoudig maar heerlijk. Het dagmenu kost slechts €10, inclusief een kwart liter wijn. Aan de andere kant van de spoorlijn – en voorheen ook de verkeerde kant – ligt de voormalige arbeiderswijk Isola. Met de nadruk op ‘voormalig’, want ook Milaan ‘ver-yupt’. Het beste bewijs daarvan is wel dat het Italiaanse hoofdkantoor van Google in Isola zit. De wijk heeft veel 19de-eeuwse art-nouveau-panden met prachtige gietijzeren balkons. Een leuke plek is Frida in de Via Pollaiuolo, waar je in hun Giardino Post ­Industriale kunt brunchen tussen de ­muurschilderingen.  

Getty Images
 

Oogstrelende taartjes

Vanaf het midden van de jaren negentig kwam in Italië het aperitivo opzetten. Aan het einde van de middag begonnen bars klanten te lokken met stuzzichini, gratis hapjes die lekker zijn bij een drankje als Campari Spritz. Al 
snel breidde de trend zich uit tot complete buffetten met zoveel lekkers dat je het diner vervolgens kunt overslaan. 

Ik ontmoet Milanese vrienden die weten waar je moet zijn, bijvoorbeeld in Gattullo, een ­locale storico dat in 1961 zijn deuren opende en waar de inrichting nauwelijks veranderd is. Ze verkopen er oogstrelende taartjes en hartige salades, maar aan het einde van de middag is Gattullo het adres voor een drankje met vrienden. Het buffet is omvangrijk en wordt telkens aangevuld, zodat we niet te snel teut worden van de Spritz. Ter plekke besluiten we dat dit heerlijk Italiaanse aperitivo-concept wat ons betreft het Nederlandse bier-met-bitterballen mag vervangen. 

Sportief buiten Milaan

Maak op een zonnige lentedag in Milaan een sportief uitstapje naar de omgeving. Dit zijn onze tips:

 • De universiteitsstad Pavia ligt op 37 kilometer van Milaan. Het fietspad ernaartoe volgt het ­Naviglio Pavese, het kanaal dat in Milaan begint bij Darsena. Het hoogteverschil is 120 meter, dus je daalt enigszins af, en omdat je enkel over de rechteroever fietst, is verdwalen onmogelijk. In Pavia kost een treinkaartje terug naar Milano Centrale €4. Voor de fiets betaal je €3 extra.
 • De autonome regio Valle d’Aosta heeft als bijnaam ‘het Dak van Europa’. De Alta Via 1 (Het Pad der Giganten) is een wandel­route van zeventien etappes van Donnas naar Courmayeur, waarbij elke etappe tussen de drie en vijf uur duurt. De route kan alleen in de zomermaanden gelopen worden. Kijk op www.­lovevda.it welke etappe bij je past.
 • Op drie kwartier van Milaan ligt Bergamo, volgens de negentiende-eeuwse schrijver Stendhal de mooiste stad die hij ooit zag. Je kunt Bergamo ook gebruiken als basis voor een rondreis per scooter. Kijk voor meer info op www.sarasitaly.com.

Milaan praktisch

 • Vlieg naar Milano Malpensa of Milano Linate. Wie meer tijd heeft en onderweg prachtige landschappen wil zien, neemt de trein via Frankfurt/Basel of Parijs.
 • Je kunt in het internationaal ­georiënteerde Milaan prima ­terecht met Engels.
 • Restaurants in Milaan hanteren vaak een coperto: een soort ­bedieningsgeld tussen €1 en €5 per persoon. Dit hoort op de menukaart te staan.
 • Wees – net als in elke andere grote stad – alert op zakken­rollers. In Milaan word je soms lastiggevallen door mensen die je mais voor de duiven of een vriendschapsarmbandje proberen te verkopen. Ga daar nooit op in.

   

Getty Images
Auteur 
 • Joost Brantjes
Bron 
 • Plus Magazine