Vliegverkeer Schiphol veiliger

De veiligheid van het vliegverkeer op en rond Schiphol is toegenomen. Dit melden verschillende partijen die samenwerken in de nieuwe veiligheidskoepel ISMS.

ISMS staat voor Integraal Safety Management Systeem en is een samenwerkingsverband van Schiphol, de Nederlandse luchtvaartsector, de veiligheidsregio en de luchtverkeersleiding. De veiligheid van het vliegverkeer wordt in dit geval gemeten in het aantal ‘runway incursions’. Dit zijn incidenten waarbij een niet-geautoriseerd vliegtuig, voertuig of persoon zich op de landingsbaan bevindt en daarmee de veiligheid van een landend of vertrekkend vliegtuig in gevaar brengt.

In 2018 vonden er in totaal 30 ‘runway incursions’ plaats, waarvan 2 ernstig. In 2017 ging het nog om een totaal van 47 incidenten, waarvan er 8 ernstig waren. Het onderzoek naar de veiligheid van Schiphol is uitgevoerd na kritiek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de situatie op Schiphol. De veiligheid van het vliegverkeer speelt een belangrijke rol bij de toename van het aantal starts en landingen op Schiphol tussen 2020 en 2030.

Bron: Radar