Vloeistoffen mee op vliegreis: wat mag wel en niet?

Getty Images

Een vliegreis wordt eindelijk een beetje minder onplezierig. Want dankzij nieuwe technologie hoeven vliegreizigers over een tijdje niet meer hun vloeistoffen en laptop uit te pakken op Schiphol. Maar voor het zover is, gelden de oude regels nog. Daarom zetten we ze even op een rijtje voor je.

Een vliegreis is er niet plezieriger op geworden sinds er – vooral sinds de aanslagen van 11 september 2001 - strenge veiligheidsmaatregelen op de luchthavens van kracht zijn. Op Schiphol komen er gelukkig nu zogenaamde speciale ct-scanners, die dwars door je koffer of tas kunnen kijken. Je laptop, tablet, e-reader en mobieltje mogen dan gewoon in je jaszak of rolkoffertje blijven. En ook hoeven vloeistoffen – denk aan je deodorant, shampoo of make-up – niet meer in afsluitbare doorzichtige zakjes te worden gepresenteerd aan de beveiligingsmedewerker.

En er is meer goed nieuws. Want volgend jaar start op Schiphol een proef met gezichtsherkenning. We kennen dat al van de paspoortcontrole. Daar leg je je paspoort op de scanner en de camera met gezichtsherkenning checkt automatisch of jij diegene bent die op het paspoort is vermeld. Die techniek wordt nu uitgebreid tot de hele luchthaven. Inchecken, veiligheidscontrole, paspoortcontrole en instappen bij de gate gaan dan helemaal vanzelf, zonder dat je je telkens moet identificeren. Maar het duurt wel een paar jaar voordat dit is ingevoerd. En het derde leuke nieuwtje: er komt een doorgang voor passagiers met kleine handbagage (geen trolley en maximaal 40 x 30 x 20 cm groot), die daarmee voorrang krijgen.

Vele luchtreizigers ergeren zich aan de lange rijen voor de veiligheidscontrole op Schiphol. Het uit- en inpakken van vloeistoffen en elektronische apparaten kost tijd en sommige mensen vergeten het, wat de doorstroming belemmert. Schiphol moet om iedere passagier knokken met andere airports in Europa en het Midden-Oosten, en wil net als vroeger weer een echte publiekslieveling worden.

Maar totdat die slimme technieken overal op Schiphol zijn ingevoerd, gelden nog gewoon de oude regels. Die zetten we even op ’n rijtje voor je:

Wat mag je niet meenemen?

Geen wapens, dat spreekt voor zich. Maar daartoe behoren ook scherpe voorwerpen die langer dan 6 centimeter zijn. Bijvoorbeeld een zakmes maar ook een pincet, vijl of schaar. En ook geen brandgevaarlijke voorwerpen. Ga je bijvoorbeeld kamperen in het buitenland? Neem dan geen campingaz-patronen mee!

Hoe zit het met vloeistoffen?

De flacon of tube mag maximaal 100 ml bevatten. Zij moeten samen in een hersluitbaar, transparant zakje met een inhoud van 1 liter worden gepresenteerd. Bij de veiligheidscontrole liggen ze klaar voor passagiers die het zijn vergeten. Maar je kunt ook voor vertrek een herbruikbaar zakje kopen voor pakweg 5 euro. Je mag maar één zakje per persoon meenemen. Wil je meer vloeistoffen meenemen? Stop ze dan in je ruimbagage.

Extra tip: sommige mensen denken dat de regels niet voor dikke vloeistoffen gelden, maar dat is wel zo! Zaken als smeerkaas en tandpasta moeten ook in een zakje.

Wat als ik vloeibare medicijnen moet meenemen?

Vraag dan je arts om een medisch paspoort. Daarmee kun je overal ter wereld aantonen dat het medicijnen zijn. Als je medicijnen gebruikt die onder de Opiumwet vallen, bijvoorbeeld sterke pijnstillers, adhd-medicijnen of medicinale cannabis, heb je een speciale verklaring nodig.

Ik reis met mijn kleinkind. Mag babyvoeding mee?

Als je reist met een baby tot 1,5 jaar oud mag de babyvoeding mee in je handbagage. Ook als de verpakking meer dan 100 ml bevat.

Mag de parfum of whisky die ik tax-free heb gekocht mee?

Ja, want die worden in de tax-free winkel op Schiphol in een verzegelde draagtas gedaan. Verbreek dat zegel niet totdat je bent geland. Anders kun je op de luchthaven van aankomst problemen met de douane krijgen. Als je voorafgaand aan je terugreis op een buitenlandse luchthavens vloeibare artikelen hebt gekocht, kan die op Schiphol in beslag worden genomen, verzegeld of niet. Houd daar rekening mee!

Auteur