Voorbereid op reis naar Oman

Oman is een prachtig land en biedt u tal van mogelijkheden om kennis te maken met bijzondere en afwisselende natuur en de Arabische cultuur. Met de juiste voorbereiding kunt u optimaal van uw reis genieten, maar er zijn wel een aantal belangrijke zaken om op te letten bij een bezoek aan het land. We geven u meer informatie en reisadviezen voor uw vakantie naar Oman.

Oman ligt aan de Golf van Oman en de Arabische Zee en grenst aan de Verenigde Arabische Emiraten, Jemen en Saoedi-Arabië. Het is in deze regio natuurlijk belangrijk verantwoordelijkheid te nemen voor uw veiligheid en een goede voorbereiding van uw reis. Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u daarbij. Kijk altijd voor uw vertrek op hun website voor het meest actuele reisadvies. Bij het Reisadvies Oman vindt u ook 'Wijs op reis' met nog meer informatie en links voor een vakantie zonder problemen.

Vlucht

Als u ervoor kiest om vanuit een van de buurlanden naar Oman te reizen kan dit bijvoorbeeld via Dubai. Wanneer u met de auto de grens over wilt steken, zou dit enige vertraging kunnen leveren. De autoriteiten kunnen u vragen om een bewijs dat u het land ook weer zult verlaten. Uw vliegticket is hiervoor doorgaans voldoende.

Reisdocumenten

Om naar Oman te reizen heeft u uiteraard een geldig paspoort nodig, maar ook een visum. Het wordt aangeraden om deze online aan te vragen in verband met drukte op de luchthaven.

Met de auto

Op de wegen in Oman kan het druk, chaotisch en soms ook gevaarlijk zijn. U wordt aangeraden om alleen overdag te rijden, met name in gebieden met onverlichte wegen. De verkeersregels worden streng gehandhaafd.

Trekt u de woestijn in? Doe dit alleen met een geschikt voertuig en bij voorkeur alleen onder leiding van een gids. En pas op voor kamelen op de weg!

Omgangsregels

De verhouding tussen mannen en vrouwen is in Oman anders dan in Nederland. Er wordt van toeristen verwacht dat zij zich aanpassen aan de daar geldende normen en waarden. Dat betekent dat vrouwen bijvoorbeeld het beste bedekkende kleding kunnen dragen. Ook is lichamelijk contact tussen mannen en vrouwen in het openbaar niet toegestaan. Bovendien is het uiten van homoseksualiteit in Oman verboden.

Ziektekosten en uw verzekering

Een plotselinge ziekte of – in extreme gevallen – een medische evacuatie kunnen uw reis behoorlijk verpesten. Zeker als u daarna een flinke rekening gepresenteerd krijgt. Informeer dan ook voorafgaand aan uw reis bij uw ziektekostenverzekering in welke situaties u verzekerd bent. Een ziekenhuisbezoek in het buitenland valt meestal onder uw basisverzekering, maar vaak vergoedt een verzekeraar maximaal het tarief dat voor een vergelijkbare behandeling in Nederland geldt.

Op de hoogte blijven

Als u uw gegevens achterlaat bij de informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken, wordt u op de hoogte gehouden van de actuele ontwikkelingen in het land. U ontvangt dan ook direct een sms in het geval van een crisissituatie.

Bron: Ministerie van Buitenlandse Zaken