Waar moet u op letten bij het boeken van een Bed and Breakfast?

Bed and breakfasts staan over het algemeen bekend om hun knusheid en warmte, met meer privacy en minder grootschaligheid dan een hotel. Elke bed and breakfast (B&B) heeft zo zijn eigen unieke charmes, maar waar moet u nou op letten bij het boeken van een B&B?

1. Online reviews

Een van de meest belangrijke dingen voordat u een bed and breakfast uitkiest is het lezen van online reviews. Dit kan via verschillende platformen zoals Google, Yelp, Facebook en Trip Advisor. Over het algemeen zijn deze sites betrouwbaar, maar oplettendheid is nooit verkeerd. Let op de verdeling van goede en slechte reviews. Wanneer er louter vijfsterren reviews staan is dit misschien een teken van nep reviews.

2. Ontbijt

Samen met de overnachting vormt het ontbijt een bed and breakfast; ze zijn onlosmakelijk verbonden. Elke B&B kent zijn eigen stijl van ontbijt serveren, de een doet dat misschien volgens de Franse keuken terwijl de ander een Hollands ontbijt serveert. Bij allergieën of een bepaald dieet wordt u aangeraden dit van tevoren aan te geven, zodat de B&B kan voldoen aan uw wensen.

3. Thema

Bed and breakfasts hebben over het algemeen een bepaald thema. In uw zoektocht naar de juiste B&B zijn er verscheidene thema’s om uit te kiezen. Van provinciaal Frans tot modern. Kies een stijl die u mooi lijkt.

4. Badkamers

Sommige bed and breakfasts hebben gedeelde badkamers, niet iedereen zit hier echter op te wachten. Als u een eigen badkamer wenst, kan het nooit kwaad om na te gaan of deze aan uw eigen kamer grenst of ergens anders in het verblijf zit.

5. Omgeving

De omgeving speelt ook een rol bij de keuze voor een bed and breakfast. De (loop)afstanden naar bijvoorbeeld een supermarkt, bezienswaardigheden en restaurants zijn belangrijk, met name bij een B&B op het platteland. Boekt u een bed and breakfast in een stad, dan is het verstandig na te gaan hoe luidruchtig de omgeving is.

6. Durf vragen te stellen

Per bed and breakfast kan het verschillen hoeveel informatie verstrekt wordt over het verblijf en randzaken. Schroom dan niet om vragen te stellen, bed and breakfast houders helpen u graag. Denk hierbij aan vragen als: heeft u Wi-Fi? Is roken toegestaan? Serveert u lunch en/of diner?

7. Boekingsprocedure

Bed and breakfasts hebben over het algemeen niet veel kamers, vaak zitten ze zelfs vol. Net zoals bij het boeken van andere vakanties is het bij een B&B ook handig om dit (ruim) van tevoren te doen, zeker in de zomermaanden. Daarnaast is het belangrijk om uit te zoeken hoe het met het annuleringsbeleid gesteld is van een bed and breakfast.

8. Kleine details

Afhankelijk van uw behoefte is het verstandig om, naast de basisvoorzieningen, ook de andere voorzieningen te controleren. Bent u sportief? Sommige B&Bs bieden een kleine fitnessruimte aan. Andere details als de aanwezigheid van een föhn of de beschikbaarheid van koffie en thee kunnen ook een rol spelen.

9. Huisdieren

Voor mensen met een huisdier is het handig om te weten of huisdieren zijn toegestaan. Dat is namelijk niet altijd het geval en u wilt natuurlijk niet van een koude kermis thuiskomen. Als huisdieren zijn toegestaan is het handig om te weten welke extra voorzieningen aanwezig zijn voor de dieren. Op deze manier weet u wat u wel en niet zelf moet meenemen.

10. Een aantal laatste dingen

Als u deze lijst hebt afgelopen bent u er bijna klaar voor. Loop stapsgewijs de punten na en bedenk of u alle informatie heeft die u nodig hebt. Sommige bed and breakfasts zijn alleen voor volwassen gasten; wel zo handig om te weten als u met uw (klein)kinderen op reis gaat. De hoeveelheid persoonlijke aandacht van de B&B houders kan ook nog een punt van aandacht zijn.

Top drie Bed and Breakfasts in Nederland

Secret Garden wordt al jaren positief beoordeeld en mag zich dit jaar wederom de beste B&B van Nederland noemen. In de afgelopen 12 maanden kreeg de Apeldoornse accommodatie een gemiddeld waarderingscijfer van 9,94. De ligging, hygiëne en gastvrijheid krijgen de hoogste scores. Op nummer twee staat The SJinn uit Valkenburg met louter positieve reacties. Het Drentse Seppenstijn komt samen met De Droomhoeve uit Nunspeet op een gedeelde derde plaats met een 9,83 als cijfer.

Bronnen: Hotel Proppelor, Zoover