We gaan steeds vaker op reis, vooral in eigen land

55-plussers zijn dol op reizen, en dat doen we met z’n allen steeds vaker. Vooral in eigen land, maar ook in Duitsland en Spanje.
In tien jaar tijd hebben de ruim 5 miljoen 55-plussers die ons land telt 19 procent meer vakanties geboekt (in totaal ruim 11 miljoen). We gaan gemiddeld drie keer per jaar op vakantie, en het liefst binnen Nederland; daar brengen we meer dan de helft van alle vakanties door. Logischerwijze vertrekken we vooral in het voor- en naseizoen omdat het dan rustiger is en de prijzen een stuk lager zijn. 
 
In eigen land vieren we het liefst vakantie in Limburg, Gelderland en Drenthe. En als we naar het buitenland gaan blijft Duitsland met stip onze favoriete bestemming, op een flinke afstand gevolgd door Spanje en Frankrijk. We houden het meest van wandelen en fietsen in de natuur. Een mooie omgeving vinden we het allerbelangrijkst: dit telt zwaarder bij de keuze van onze vakantie dan een fijn hotel of een lage prijs.
 
Onderzoeksbureau NBTC-NIPO Research, dat de cijfers verzamelde, verwacht dat deze groei alleen maar zal aanhouden. Deels omdat het aantal ouderen de komende jaren stijgt, maar ook omdat we met z’n allen steeds langer gezond en vitaal blijven. Vooral mensen van 75 jaar en ouder profiteren daarvan, en die zullen dan ook steeds meer gaan reizen. De onderzoekers verwachten dat senioren tot 2030 nog eens 26 procent meer vakanties gaan boeken.