10 tips voor een dagje uit in Nederland

Ons land op z'n mooist

Getty Images

Naast de tulpenvelden, de Amsterdamse grachten en de Zaanse Schans heeft Nederland nog veel meer bijzondere natuur en geschiedenis in huis. Onze Plus-fotografen kennen Nederland door en door. Dit zijn hun tips voor een leuk dagje uit.

Gasuniegebouw, Groningen

“Van buiten is dit hoofdkantoor van de Nederlandse Gasunie niet zo bijzonder, maar als je eenmaal binnen bent, ga je ­helemaal uit je dak”, vindt fotograaf Emile Luider. “Het is net een wervelkolom waarlangs je omhoog kijkt. De architecten Ton Alberts en Max van Huut staan bekend om hun ­organische stijl.” Het gebouw is openbaar toegankelijk.

Getty Images

Kop van Zuid, Rotterdam

“Op deze plek vertrokken vroeger de schepen met emigranten naar New York”, vertelt fotograaf Emile Luider. “Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de Nieuwe Maas en de Erasmusbrug. Ga zeker even koffie drinken in Hotel New York. De statige sfeer van het oude hoofdkantoor van de rederij is nog goed voelbaar.”

Getty Images

Enserkerk, Schokland

“Dit museumkerkje op het voormalige eiland Schokland in de Noordoostpolder is zo’n intieme, sfeervolle plek. Geen wonder dat het een enorm populaire trouwlocatie is”, constateert fotograaf Frans Lemmens. “Schokland ademt de geschiedenis van de Zuiderzee en de strijd tegen het water. Niet voor niets was het het eerste Unesco Werelderfgoed van Nederland.”

Getty Images

Theehuis Rhijnauwen, Bunnik

“Kanoën op de Kromme Rijn is maar een van de vele ­activiteiten die je op landgoed Amelis­weerd kunt doen”, vertelt fotograaf ­Jeroen ­Berends. “Het is een fijn stuk groen vlak bij Utrecht waar je heerlijk kunt wandelen. Thee- en pannenkoekenhuis Rhijnauwen is een hotspot met zitjes langs het water, waar het altijd ­gezellig druk is.”

Getty Images

Boekhandel Dominicanen, Maastricht

“Als je toch in Maastricht bent, bezoek dan niet alleen het Vrijthof en het Bonnefantenmuseum, maar ook deze ­boekwinkel in het centrum van de stad”, tipt fotograaf Paul Tolenaar. “Het is een van de mooiste boekwinkels van ­Europa. Op het priesterkoor van deze voormalige Dominicanenkerk zit nu een gezellige koffieshop.”

Getty Images

Broek in Waterland

“Echt een verborgen pareltje”, zo noemt fotograaf Paul Tolenaar het dorpje Broek in ­Waterland. “In dit schattige dorpje onder de rook van Amsterdam wonen veel hippe ­Amsterdammers en bekende Nederlanders, maar bij toeristen is het amper bekend. Je kunt er dus ongestoord genieten van de monumentale pandjes en bruggetjes.”

Getty Images

Korenmolen De Hoop, Loenen aan de Vecht

“Molenaar Dick Vierbergen is hier bezig om de zeilen van de wieken in te klappen”, legt ­fotograaf Mick Palarczyk uit. “Deze hoge stellingmolen is ­iedere zaterdag te bezoeken. Bovenin heb je een fraai ­uitzicht over de Vecht, het mooie Loenen, de Loosdrechtse Plassen en Utrecht. In het winkeltje zijn allerlei soorten meel te koop.”

Getty Images

Ir. D.F. Woudagemaal, Lemmer

“Het Ir. D.F. Woudagemaal is het grootste en enige nog functionerende stoomgemaal ter wereld”, weet fotograaf Frans Lemmens. “Enkele ­malen per jaar worden de enorme stoommachines en centrifugaalpompen getest. Bezoekers mogen daar bij zijn. Het is een mooi spektakel als de stoom uit de roosters over het water drijft.”

Getty Images

Oude scheepswerf, Spakenburg

“Dit is nog een van de weinige authen­tieke werven waar ­schepen worden onderhouden”, vertelt fotograaf Jurjen Drenth. “Spakenburg en haar oude haven zijn een belevenis. ­Tijdens de visserij­dagen is het feest. Het hele dorp loopt dan in klederdracht. De vrouw op de foto draagt dat het hele jaar. Behalve op ­donderdag, want dan moet ze naar de gym.”

Getty Images

Oerol, Terschelling

“Het Oerol-festival is voor veel Nederlanders een mooie gelegenheid om de Wadden te herontdekken en om te ­ervaren dat dit de mooiste natuurplek van ons land is”, zegt fotograaf Tom van der Leij. “Ieder jaar organiseer ik een wadloopweekend. Eidereenden en scholeksters die overvliegen, Japanse-oesterbanken... steeds ontdekken we weer iets moois.” Oerol vindt dit jaar plaats van 15 tot en met 24 juni.

Getty Images

Vijf prachtige tuinen voor een zonnig dagje weg

Bron 
  • Plus Magazine