Zo ben je het beste voorbereid op de vakantiekilometers

Getty Images

De vakantie staat weer voor de deur. Een groot aantal Nederlanders stapt binnenkort achter het stuur voor een rit van een paar uur naar de vakantiebestemming. Maar hoe bereid je je hier eigenlijk het beste op voor?

Er zijn een hoop dingen waar je rekening mee moet houden voor vertrek: vignetten voor op de Europese snelwegen, verplichte veiligheidsartikelen voor in de auto, milieustickers. Hieronder een aantal voorbeelden van die voorbereidingen die nog weleens over het hoofd worden gezien.

’s Nachts rijden

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat ’s nachts rijden gevaarlijker is dan overdag. Toch kiezen veel automobilisten er voor om in het donker alvast te gaan rijden, vaak ook al vanwege de verwachte verkeersdrukte.

Toch zijn er dingen die kan je doen om beter voorbereid op pad te gaan in de nacht. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je twee dagen voor vertrek alvast op tijd gaat slapen. Het lukt niet iedereen, maar een goede work-out aan het begin van de avond kan helpen. Het vermijden van cafeïnehoudende dranken helpt ook, net als lichtere maaltijden. Voeding is namelijk ook van belang onderweg: kleine porties van energierijk voedsel zijn beter dan grote borden.

Blijf alert

Er is maar weinig wat je kunt doen als de vermoeidheid daadwerkelijk toeslaat. Met sportvoeding, zoals energiegel en/of oogdruppels kun je een pauze nog even uitstellen, maar niet oneindig.

“Goed uitgerust zijn is inderdaad belangrijk voor vertrek. Minstens zo belangrijk is dat je alvast de route voor ogen hebt. Bedenk ook alvast alternatieve routes in het geval van files”, aldus Mark Maaskant van ProDrive Academy op de site van nu.nl.

Omdat niet elk navigatiesysteem up-to-date is, is het aan te bevelen ook een navigatieapp van de smartphone achter de hand te hebben. Of natuurlijk een ouderwetse wegenkaart. Op die manier kom je misschien op een andere route terecht, die mogelijk door leuker landschap gaat. Daar word je sowieso een stuk scherper door.

De mens moet niet alleen goed voorbereid zijn, de auto ook. “Controleer voor vertrek de bandenspanning. Ook moet het oliepeil en het niveau van de koelvloeistof op orde zijn”, voegt Maaskant toe.

Met een Zuid-Europese bestemming is het laten controleren van de airconditioning geen overbodige luxe.

Benzine

In het buitenland kun je kiezen uit RON 91 en RON 95 benzine. Tank in dat geval de vertrouwde 95 benzine. Volgens Maaskant is dat beter voor de motor onder zware belasting, bijvoorbeeld in berg- of heuvelachtig gebied.

Reservewielcontrole

Ook wijst Maaskant op het reservewiel, of het ontbreken ervan. Er worden namelijk steeds meer auto’s zonder een dergelijk wiel geleverd. Controleer dit goed voor vertrek!

Advies is er om op te volgen

Stil komen te staan vereist in veel gevallen: pechhulp. Kijk voor vertrek of je pechhulp in het buitenland hebt. Neem in ieder geval je groene kaart mee. Daar staat onder meer het telefoonnummer van de alarmcentrale op.

De UnitedConsumers-website wijst er ook op dat verzekeraars het advies van de alarmcentrale vergoeden. Luidt het advies wegslepen van het voertuig, volgt dit dan op.

Lees hier nog negen tips voor in de auto en op de weg!

Bron 
  • Nu.nl