Belastingkorting stamrecht karig

Getty Images

Onlangs is bekend geworden dat mensen volgend jaar hun bruto kapitaal in een Stamrecht  met een belastingkorting van 20% ‘netto’ kunnen maken. Ik heb een bedrag van meer dan 45 000 euro op een bankspaarrekening staan. Deze regeringsmaatregel lijkt nu eens heel gunstig. Of zit er toch een addertje onder het gras?

U denkt toch hoop ik niet dat u 20% minder aan belasting hoeft te betalen over uw tegoed? Dat is niet zo. Het betreft een korting van 20 procent op de belastingpercentages van 33, 42 of 52 procent, al naar gelang de omvang van het tegoed.

Aanvulling op pensioen
De meeste mensen hebben een dergelijk tegoed als aanvulling op hun pensioen. Als ze het na hun 65e en zoveel maanden, aan zichzelf uitkeren, betalen ze er minder belasting over. Dat komt omdat hun inkomen over het algemeen lager is dan toen ze nog werkten en de inkomstenbelasting voor gepensioneerden lager is.

(Nog) minder belasting
Als u uw tegoed met stukjes en beetjes over jaren verspreid gaat opnemen, is de kans groot dat u er (nog) minder belasting over betaalt, dan als u het nu in een keer met korting opneemt. En vergeet niet: over het geld op de bankspaarrekening, is geen vermogensheffing van 1,2% verschuldigd. Dat is wel het geval als er afgerekend is met de fiscus. In tien jaar is dat dus ook weer 12 procent.

Voor 2014
Maar de maatregel geldt voor 2014. U heeft nog alle tijd om samen met een financieel adviseur  een besluit hierover te nemen. Het is echt maatwerk, de persoonlijke omstandigheden bepalen wat de meest gunstige optie is.

Auteur 
  • Jaap Roelants
Bron 
  • geldenrecht.nl